Anaemia téma

A vérszegénység típusai és a háttérben álló okok

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-11-25 17:33
Vérszegénység
Az anaemia, vagyis a vérszegénység a vörösvértestek számának és a vörösvértestek mennyiségét jelző paraméterek (pl. hemoglobin, hematokrit) szintjének csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vérszegénység nem betegség, hanem mindig egy tünet, melynek kiváltó okát a panaszok jelentkezésekor ki kell vizsgálni. Milyen típusai léteznek?

A hideg agglutinin betegség

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-11-28 20:33
Hideg agglutinin betegség
A hideg agglutinin betegség az autoimmun hemolitikus anémiákhoz tartozó kórkép. Egy szerzett betegség, melynek az a háttere, hogy valamilyen kiváltó tényező hatására a vérben keringő vörösvértestek felszínén lévő I-antigén ellen antitestek alakulnak ki.

A vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-11-26 05:03
A vashiány nagyon gyakori betegség, a világ lakosságának mintegy fele szenved különböző mértékű vérszegénységben, azon belül is 80 százalékuk nő. A kezdeti tünetek nem minden esetben észlelhetőek, például kiürülnek a vasraktárak, csökken a vastartalmú enzimek működése.

A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító - 2022-11-25 20:33
Vashiány
A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos és nem kizárólag erre a kórképre jellemző tünetei olykor megnehezítik a felismerést. A vashiány ugyanakkor számos probléma kiváltó oka lehet, amelyek közül a vashiányos vérszegénység a legsúlyosabb.

A megaloblasztos anémia

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-11-03 14:03
Anaemia
Az úgynevezett megaloblasztos vérképzés során a vizsgáló orvos nagy, halványan festődő vörösvértesteket lát, amelyek DNS-károsodás miatt alakulnak ki. A sejtek érésében zavar keletkezik, így funkciójukat gyakran nem tudják betölteni, el is pusztulnak. Ez a megaloblasztos vérszegénység (anaemia).

A sápadtság lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2022-05-21 17:03
Vérszegénység
A sápadtság kialakulhat lassan, fokozatosan, de bizonyos esetekben az egészséges arcpír igen rövid időn belül ijesztően halovánnyá is válhat. Beszélhetünk krónikus, illetve akut formáról. Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségekre, egészségügyi elváltozásokra utalhat a sápadtság.

A vérszegénység (anaemia) tünetei

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022-05-02 20:33
Vérszegénység
A vérszegénység, melyet leggyakrabban vashiányos állapot előz meg, lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, okai és következményei viszont lehetnek súlyosak. Vannak megbízható jelek, melyek alapján felmerülhet a vérszegénység gyanúja.

Ismerje fel az időskori vérszegénységet

Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus - 2021-09-17 20:36
Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nemcsak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik, elkopik. Nincs ez másként a vérképzőszervvel sem, így a csontvelő sem kerülheti el az idő vasfogát.

Autoimmun hemolitikus anaemia - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus - 2017-09-12 02:51
Érdeklődni szeretnék az autoimmun hemolitikus anémia kezelési lehetőségeiről, tüneteiről, és hogy egyáltalán gyógyítható-e ez a betegség. Szeretném még megtudni, hogy örökölhető-e? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Elég a krónikus fáradtságból?

Medipress - 2008-03-14 09:08
Mindenki ismeri a fáradtság érzését. Ám a krónikus fáradtság folyamatos és a mindennapi életben is korlátoz.

Vashiányos vérszegénység

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2021-04-16 11:14
Tisztelt Doktor Úr! 2008-ban diagnosztizáltak nálam refluxot, ppi-t majd később Quamatelt szedtem. Januárban erősödtek a tüneteim, akkor gyomortükrözést végeztek. A reflux mellett fennáll epés reflux, nyelőcsőfekély, nyelőcső és gyomorgyulladás, re

Anemia vs antibaby

Orvos valaszol - Dr. Váróczy László PhD - 2011-03-27 18:31
Cong. haemoliticus anaemia-val születtem. Csecsemő korban kétszer kaptam vért. Nagyobb a lépem. Epeköveim lettek 19 évesen, ki is vették a hólyaggal együtt. Nincs semmilyen tünetem, csak a teljesítőképességem kisebb, mint másé. Úgy hallottam nem szed

Diagnózis: D6490

Orvos valaszol - Dr. Váróczy László PhD - 2010-08-19 15:55
kórtörténetem hathónaposan anaemia-t diagnosztizáltak igy éltem idáig tudtamróla kezeltek is vele vért is adtak..másfél hónapja elkezdet fájni a lábom orvoshoz mentem mert nem tudtam éjszaka aludni tőle jött a gyogyszerszedés nem használt elküldött

Heamatológia-vérkép

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-11-26 09:08
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Egy heamatológiai kérdésem lenne: Páromnak thalassaemia alfa vérképzési problémája van. Legutóbbi vérvétel megjegyzés rovatában ez szerepel: "basophil punctatio, kissé durvább gran. Aniso-poikilocytosis, céltáb