Teljes vaskötő kapacitás - Hogyan értelmezzük a laboreredményt?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A vas létfontosságú nyomelem, melynek elengedhetetlen a szerepe többek között a vörösvértestek működéséhez, segítségével szállítódik az oxigénmolekula a tüdő ereiből a szervezet minden sejtjéhez. A vér szérum részében a vas molekula a transzferrin nevű fehérjéhez kötve szállítódik, a szérum teljes vaskötő képessége (TVK) a vér transzferrinszintjének a függvénye.

A vasanyagcseréről, a szervezet vassal való telítettségéről, vashiányról úgy kapunk valós információt, ha a szérum vasszintje mellett még mérjük a vas szállításában szerepet játszó transzferrin, a vas tárolásáért felelős ferritin szintjét, meghatározzuk a transzferrin molekulán jelen lévő szolubilis transzferrin receptor szintjét, és a vér teljes vaskötő kapacitását is. A vas szintjének önmagában történő meghatározása ugyanis sokszor nem ad megbízható, vagy elegendő eredményt.

Mitől is függ még a TVK-szint?

A TVK vizsgálatára elsősorban vérszegénység és igazolt vagy feltételezett vashiány esetén kerül sor. Ezzel a laboratóriumi teszttel, illetve a többi vasanyagcserére jellemző paraméter meghatározásával tudjuk igazolni vagy kizárni a vashiányt.

Mivel a TVK függ a transzferrin szintjétől, figyelni kell azokra a kórképekre, amelyek befolyásolhatják a vér transzferrinszintjét. Ez a fehérjemolekula a májban termelődik, emiatt elsősorban májbetegségben (pl. májzsugor vagy májelégtelenség) alacsony szintet kapunk, ami nem mindig a szervezet valós vasszintjével mutat összefüggést. Ugyanígy, daganatos betegségekben vagy elhúzódó fertőzések, gyulladások esetén is változik a vér transzferrinszintje.

Ez is érdeklheti A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

Milyen eredményeket mutathat a TVK-szint?

Alacsony TVK-szint

Alacsony a TVK-szint abban az esetben, amikor a szervezet vassal telített, de még inkább túltelített. A transzferrin kevés vasat szállít, alacsony a tarnszferrin vaskötő kapacitása. Ez fordul elő:

  • haemochromatosisban (génmutáció következtében fokozott és kóros vaslerakódás zajlik a szervezetben)
  • vas túlterhelésben (pl. krónikus vérszegénység esetén nagy mennyiségű vörösvértest-transzfúzió – közismerten vér kapása – esetén)
  • vasmérgezésben (súlyos túladagolás esetén)
  • májbetegségben (pl. májelégtelenség, májgyulladás, májzsugor)
  • súlyos vesebetegségben, daganatos betegségben vagy gyulladás esetén is.

Magas TVK-szint

A magas TVK-szint azt jelzi, hogy az alacsony szérumvasszint miatt minden jelen lévő vas transzferrrinhez kötött, magas a transzferrin vaskötő kapacitása.

Ennek az elsődleges oka a vashiány, a vashiányos vérszegénység. Ez önmagában is jelen lehet, de társulhat más súlyos betegséggel (elhúzódó, gyulladással, fertőzéssel járó betegségekkel) is.

Hogyan történik a TVK-meghatározás?

A TVK-meghatározás egy laboratóriumi vizsgálat, melyet az orvosa alapvetően vashiány igazolására kérhet. Vénás vérvétel történik, mely előkészületet nem igényel. Nem kell éhgyomorra menni, csak abban az esetben, ha más paraméterre is történik vérvétel, ezért erre mindig kérdezzen rá kezelőorvosánál! Vastabletta szedése esetén nem szükséges a tablettaszedés szüneteltetése (csak abban az esetben, ha vasterhelés is történik a vas felszívódásának vizsgálatára).

Olvasson tovább! A vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Mi az oxigénszaturáció, és miről...

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a gyulladásos bélbetegségben szenvedők (például Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran alultápláltak...

A transzferrinszint és jelentősége

A transzferrin molekula egy, a véráramlásban keringő glikoprotein, melynek feladata a vas-ionok szállítása. Többféle transzferrin molekula is ismert...

A thalassemia

A szervezet megfelelő oxigénellátottságához nélkülözhetetlen a vörösvértestekben lévő hemoglobin nevű fehérje. A hemoglobint érintő...

A vérszegénységről...

Sápadtság, fáradtság, csökkenő teljesítmény: a tünetek mögött vérszegénység is állhat. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.