• Gasztroszkópia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktorok! Erős gyomorfájdalom miatt mentem el orvoshoz és elküldtek gasztroszkópiára és ételintolerancia vizsgálatra. A vizsgálat után ezt írták a papírra: A nyelőcső ép. A junctio a rekesz magasságában látható, 1-1 5 mm alatti erosioval. A gyomor üres, levegő befúvása mellett jól tágul, redőzete megtartott, retroversioban ép viszonyok, cardia nyitott. A corpus ép. Az antrum foltosan hyperaemias. A pylorus, bulbus, pars desc duodeni ép. Vélemény: Reflux betegség LA-A. Antrum gastritis Emosul napi 40 mg szedése ajánlott Ételintolerancia eredmény: tehéntej, tojásfehérje, mogyoró, árpa, búza, kukorica, élesztő (sör) pozitív Tanácsolták, hogy egy életre hagyjam el ezeket az ételeket és azokat, amelyek ezeket tartalmazzák. Az igaz, hogy végleg el kéne hagynom ezeket az ételeket? (Alapvető élelmiszereknek számítanak és ez azért kétségbeejtő.) Megérkezett a gyomortükrözés eredménye a mai napon, de az orvosom 1 hónap múlva tud csak fogadni. Szeretnék érdeklődni, hogy mi lett az eredmény. Makroszkópos leírás: 15223/18 3 db gombostűfejnyi szürkésfehér szövetdarab. Egész. 15224/18 2 db gombostűfejnyi szürkésbarna szövetdarab. Egész. Mikroszkópos leírás: 15223/18 A mikroszkóp alatt szabályos szerkezetű vékonybél nyálkahártya részletek láthatók. Az intraepithelialis lymphocyták száma alacsony. 15224/18 A mikroszkóp alatt részben orientált antrum és corpus typusú gyomornyálkahártya részletek láthatóak, melyekben a lamina propriában némi lymphoplasmocyter jelenlét azonosítható. A mirigyek szöveti szerkezete megtartott. Az elvégzett Helicobacter kimutatási reakció a felszíni nyákban negatívnak bizonyult. Diagnózis / Vélemény: 15223/18 Sine morbo. 15224/18 Inaktív chronicus gastritis felszínes részlete. Helicobacter negatív. Előre is köszönöm a segítségüket!

        Dr. Plósz János válasza a ételintolerancia témában

        A szövettan semmi kórosat nem mutatott (nincs felszívódási zavarra utaló jel, nincs Helicobacter fertőzés). Az endoscopos kép refluxot illetve enyhe gyomorhurutot írt le, erre az Emozul illetve az életmódi tanácsok jók (gyakori, kis étkezések, ágyban fejvég megemelése, szénsavas italok kerülése). Az ételintolerancia vizsgálat többféle lehet (ha IgE volt vizsgálva és az jelentősen emelkedett, csak akkor javasolnám az érintett ételek teljes elhagyását).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2018. szeptember 19., 19:14; Megválaszolva: 2018. szeptember 23., 12:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Úr. Nem régiben voltam vékonybél vizsgálaton maszek alapon, régebb óta fent álló alhasi (bélek környékéről eredőnek érzett) panaszaim miatt. Volt vastagbél tükrözés negativ, hasi ultrahang negativ, labor negativ...