Éttermi táplálkozás ételintolerancia esetén

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A boltok polcain egyre több termékkel találkozhatunk ami gluténmentes, cukormentes, illetve laktózmentes jelöléssel van ellátva.

Nagyon sok alapanyag áll már az ételintoleranciában, ételallergiában és egyéb betegségekben szenvedők részére, azonban mi a helyzet azzal, ha valaki étteremben szeretne vacsorázni, esetleg egy utazás alkalmával all inclusive ellátást kér? Mennyire figyelnek a szolgáltatók a betegekre? Beszerzik-e az előbb említett alapanyagokat?

Étterem - Mennyire lehet válogatós, ha Ön…

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják. Diétás szabályok cukorbetegség esetén>>

…cukorbeteg: Cukorbetegség esetén általában könnyebb a dolga az embernek, ugyanis a mértékek megtartásán kívül (ami sokszor ugyanolyan nehéz), nem kell fokozottan figyelni arra, hogy milyen összetevőket tartalmaz egy-egy étel. Nagy segítség, hogy egyre több helyen elérhető diétás menü külön cukorbetegek részére, ami kisebb adagokat jelent és alacsonyabb szénhidráttartalommal bír, mint a többi étel.

Tipp:Ha biztosra akar menni, kérdezze meg, hogy milyen eljárással készül a kiválasztott menü, illetve érdeklődjön az adag szénhidráttartalmáról (ha azt külön az étlapon nem tüntetik fel). Ha egy adag túl soknak bizonyul, ne egye meg csak azért, mert ritkán jár étterembe, inkább csomagoltassa el.

…lisztérzékeny, tejallergiás, vagy laktózérzékeny: Míg pár éve sok helyen nem tudták mit nem ehet a lisztérzékeny ember, mára felkészültebbekké váltak a vendéglátóegységek, de sajnos csak akkor széles a választék, ha azt a vendég előre (foglalásnál) jelzi. A legtöbb étterem még nincs felkészülve a hirtelen betoppant ételallergiás vendégre.

Tipp:Minden esetben érdeklődjön a kiválasztott étel elkészítési módjáról, ugyanis előfordulhat, hogy az étlapból nem derül ki, hogy milyen összetevőket tartalmaz a rendelt menü.

Hotel - Bátran ehet, ha Ön…

Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?

Ételallergiás panaszok már csecsemőkortól, tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? Mikor forduljunk orvoshoz?-erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát. Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?>>

…cukorbeteg:A korlátlan fogyasztást kínáló svédasztalos étkezés egy igen nagy veszélyforrás lehet, ugyanis ilyen esetben hajlamos az ember addig enni, amíg az összes „jónak ígérkező” fogást ki nem próbálta. Azonban ha tudatosan figyel a bevitt kalóriamennyiségre kényelmesen és egyszerűen megoldható egy reggeli vagy egy vacsora, mert a legtöbb helyen ezt az étkeztetési formát választják.

Tipp:Figyeljen az elfogyasztott kalóriák mennyiségére! Mindig nézze végig a teljes kínálatot mielőtt választ! Szedjen kisebb adagokat, arra az esetre, ha többfajta ételt szeretne megkóstolni.

…lisztérzékeny, tejallergiás, vagy laktózérzékeny:A svédasztalos étkeztetésnek legalább akkora előnye, mint hátránya, hogy szabadon választhatja ki, milyen ételt szed a tányérjára. Előny, ha egyértelműen el tudja dönteni, milyen fogással van dolga, hátrány, hogy belefuthat olyan ételekbe, amikről nem is „gondolta”, hogy tüneteket okozó összetevőket tartalmazhat.

Tipp:Szállásfoglalásnál mindig kérdezze meg, hogy van-e lehetőség diétás menü rendelésére. Lehetőség szerint olyan helyet válasszon, ahol külön figyelnek az Ön betegségére.

Cukrászda - Milyen lehetőségei vannak, ha Ön…

…cukorbeteg:Egy szülinap vagy egy névnap alkalmával a szigorú diétába olykor helyet foglal egy szelet torta is. A legtöbb cukrászdában már elérhetőek külön cukorbetegek részére készített édesítőszeres, alacsonyabb kalóriatartalmú sütemények, így már annak sem kell lemondania az édességekről, aki cukorbetegségben szenved.

Tipp:Ha van rá lehetősége inkább a cukormentes, diétás kínálatból válasszon! Ha nincs külön diabetikus kínálat, felezze meg a szeletet és egye meg több alkalommal a kiválasztott süteményt.

…lisztérzékeny, tejallergiás, vagy laktózérzékeny:Egyre több cukrászdát nyitnak kifejezetten ételintoleranciában vagy ételallergiában szenvedők részére. Ha Önt is érinti valamelyik betegség, akkor a legmegbízhatóbb, ha ezekbe az üzletekbe tér be.

Tipp: Egyéb esetben legyen körültekintő! A manapság divatos paleolit diétának köszönhetően a vezető cukrászdák elkezdték a tej- és lisztmentes sütemények előállítását, arra azonban nem minden helyen figyelnek, hogy ezek az általában rizstejjel és mandulaliszttel készült termékek, elkülönítve legyenek a többi süteménytől (így azokról átragadhat egyéb összetevő, ami tüneteket okozhat).

(WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.