Mi a szervátültetés? Alapfogalmak

Magyar Transzplantációs Társaság
megjelent:

A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más szervezetbe való műtéti áthelyezését jelenti úgy, hogy életképességét megőrzi.

Elöljáróban szükséges néhány alapfogalommal megismerkedni. Az átültetés latin műszóval transzplantáció.

Átültetni szövetet, (bőr, szaruhártya, csont, ideg, ér, vér stb. ) vagy szervet (vese, máj, hasnyálmirigy, szív stb.) illetve szervrészletet (májszegment, hasnyálmirigy, bél) lehet. Az átültetendő szövet vagy szerv származhat abból a szervezetből amelybe átültetik, - pl. saját bőr átültetése - ezt nevezzük autotranszplantációnak.

Ha azonos fajon belül, - pl. emberből emberbe történik az átültetés - homotranszplantációról beszélünk. Más fajból, - pl. sertésből emberbe ültetve át a szervet - heterotranszplantációt, más néven xenotranszplantációt végzünk.

A kísérletes átültetések során bebizonyosodott, hogy a legnagyobb sikerrel az autotranszplantáció végezhető és legkevésbé eredményes a heterotranszplantáció.

Az átültetett szövet, szerv ezek szerint származhat más faj egyedéből, azonos faj másik élő (vese, csontvelő, vér, stb.) vagy halott egyedéből (szaruhártya, szív, máj, vese stb.).

Mindezekből kiderül, hogy a szerv-, vagy szövetátültetésnél az autotranszplantáció kivételével, két egyedről van szó. Az egyik aki az átültetendő szövetet, szervet adja: a donor, a másik aki kapja, befogadja: a recipiens.

(Magyar Transzplantációs Társaság)

A szervadományozás hazai szabályozása

Magyarországon a transzplantációs várólistákon több mint kétszer annyian várnak valamilyen szervre, mint ahány átültetés van egy évben. Ebből is kitűnik, hogy nálunk is szervhiány van, ahogy a világon mindenhol. A szervadományozás szabályozásáról bővebben

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.