Mi a szervátültetés?

Szerző: Magyar Transzplantációs Társaság

A transzplantáció (átültetés) egy bizonyos szövet, szerv eredeti helyéről történő eltávolítását és a szervezeten belül más helyre vagy más szervezetbe való műtéti áthelyezését jelenti úgy, hogy életképességét megőrzi.

A szervadományozás hazai szabályozása

Magyarországon a transzplantációs várólistákon több mint kétszer annyian várnak valamilyen szervre, mint ahány átültetés van egy évben. Ebből is kitűnik, hogy nálunk is szervhiány van, ahogy a világon mindenhol..
A szervadományozás hazai szabályozásáról bővebben >>

Elöljáróban szükséges néhány alapfogalommal megismerkedni. Az átültetés latin műszóval transzplantáció.

Átültetni szövetet, (bőr, szaruhártya, csont, ideg, ér, vér stb. ) vagy szervet (vese, máj, hasnyálmirigy, szív stb.) illetve szervrészletet (májszegment, hasnyálmirigy, bél) lehet. Az átültetendő szövet vagy szerv származhat abból a szervezetből amelybe átültetik, - pl. saját bőr átültetése - ezt nevezzük autotranszplantációnak.

Ha azonos fajon belül, - pl. emberből emberbe történik az átültetés - homotranszplantációról beszélünk. Más fajból, - pl. sertésből emberbe ültetve át a szervet - heterotranszplantációt, más néven xenotranszplantációt végzünk.

A kísérletes átültetések során bebizonyosodott, hogy a legnagyobb sikerrel az autotranszplantáció végezhető és legkevésbé eredményes a heterotranszplantáció.

Az átültetett szövet, szerv ezek szerint származhat más faj egyedéből, azonos faj másik élő (vese, csontvelő, vér, stb.) vagy halott egyedéből (szaruhártya, szív, máj, vese stb.).

Mindezekből kiderül, hogy a szerv-, vagy szövetátültetésnél az autotranszplantáció kivételével, két egyedről van szó. Az egyik aki az átültetendő szövetet, szervet adja: a donor, a másik aki kapja, befogadja: a recipiens.

(Magyar Transzplantációs Társaság)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Hirschsprung-kór - Ez is lehet a...

A székrekedés gyermekkorban gyakran előforduló probléma, általában hibás, rostokban szegény étrendre és kevés folyadékbevitelre vezethető vissza....

A hormonvizsgálatokról általában

Mikor történik hormonvizsgálat? Mi határozza meg, hogy milyen hormonok vizsgálatát kéri a kezelőorvosa? Hogyan történik a laboratóriumi...

A magas vérnyomás télen még...

Télen nem csak a nátha és az influenza jelent veszélyt egészségünkre. A hideg idő a stroke és a szívinfarktus kockázatát is növeli. Statisztikák...

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.