Húgyhólyaggyulladás gyermekkorban

Dr. Balogh Andrea
Szerző: WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Húgyhólyaggyulladással viszonylag gyakran találkozunk gyermekkorban. Újszülötteknél a fiúknál gyakrabban, míg a későbbi életkorban főleg lányoknál fordul elő. A tünetei igen változatosak, nevezhetnénk a betegségek nagy színészének, ugyanis sokszor más kórképek tüneteit utánozza.

Kialakulásának okai

A gyulladást elsősorban baktériumok okozzák, ritkábban azonban vírusfertőzés is állhat a tünetek mögött. A betegség felső légúti megfázás után pár nappal alakulhat ki, ilyenkor a kórokozó a vér útján jut el a húgyutak területére, más esetben úgynevezett felszálló fertőzés révén jön létre a gyulladás, ilyenkor a húgycső felől jut be a kórokozó a húgyutakba, közismert néven ezt nevezzük felfázásnak.

Húgyhólyaggyulladás gyakran társul székrekedéshez, bélférgességhez illetve a nemi szervek gyulladásos betegségeihez. Előbbi esetben a visszatartott széklet a fehérneműt szennyezheti, és a székletben lévő kórokozó könnyen feljuthat a húgyutakba. Bélférgesség esetén a végbélnyílás környékét vakaró gyermek a széklettel szennyezett ujjával a bélbaktériumokat könnyedén a húgyutak területére juttatja. A szexuálisan aktív serdülőknél a nemi szervek gyulladásaihoz társulhat a húgyhólyag gyulladása.

Tünetek

A tünetek életkor szerint igen változatosak. Csecsemőkorban sokszor étvágytalanság, hőemelkedés, hányás illetve súlymegállás hívja fel a figyelmet a betegségre. Későbbi életkorban igen jellemző, hogy a gyermek nem tud vizeletet üríteni, vizeletét visszatartja és a feszülő hólyag okozta fájdalom miatt kerül orvoshoz. Máskor épp ellenkezőleg: az addig szobatiszta gyermek bepisil, vizelete kellemetlen szagot áraszt és hasi fájdalomra panaszkodik. Tipikusabb tünetekkel nagyobb gyermekeknél találkozunk: a gyermeknek gyakori vizeletürítési ingere van, a vizelés fájdalmas, és a húgyhólyag tájékát fájlalja.

Diagnózis és kezelés

A diagnózis megállapítása a tünetek és a vizeletvizsgálat segítségével történik. Csecsemőkorban illetve visszatérő húgyhólyaggyulladás esetén, a betegség hátterében előfordulhatnak a húgyutak fejlődési rendellenességei, éppen ezért részletesebb kivizsgálás szükséges.

A betegség kezelésében fel kell hívni a páciens figyelmét a fokozott folyadékfogyasztásra, és arra, hogy gyakran ürítsen vizeletet, ezáltal elősegíti a kórokozó távozását a húgyhólyagból. Ellenkező esetben ha a gyermek vizeletét visszatartja, akkor a kórokozó pang a húgyhólyagban, szaporodik benne, ezzel a betegség tüneteit fokozza, illetve elősegíti a kórokozó terjedését a vesék felé. A nagyobb adagú C-vitamin fogyasztása a terápiában hasznos, mert a vizeletet savasítva a kórokozó pusztulását segítheti elő. Fontos ugyanakkor antibakteriális készítmény adása.

A húgyhólyaggyulladás megelőzhető!

A húgyúti fertőzések megelőzésében lényeges a bélférgesség, a székrekedés, a nemi szervek gyulladásának kezelése, a megfelelő higiénés viszonyok kialakítása, gyermekeknél a helyes popsitörlési technika megtanítása – sok esetben a kicsik feneküket hátulról előre törlik ki, így a székletben lévő kórokozókat a húgyutakba viszik.

Visszatérő húgyuti fertőzések esetén a húgyutakra speciális immunerősítő készítmény adása javasolt, illetve tőzegáfonya, homeopátiás készítmények szedése nyújthat segítséget.

Tovább

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

A húgyhólyag gyulladása - Hogyan...

Ha a gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Húgyhólyaggyulladás és tünetei

A gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet, és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.