Húgyhólyaggyulladás gyermekkorban

Dr. Balogh Andrea
Szerző: WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Húgyhólyaggyulladással viszonylag gyakran találkozunk gyermekkorban. Újszülötteknél a fiúknál gyakrabban, míg a későbbi életkorban főleg lányoknál fordul elő. A tünetei igen változatosak, nevezhetnénk a betegségek nagy színészének, ugyanis sokszor más kórképek tüneteit utánozza.

Kialakulásának okai

A gyulladást elsősorban baktériumok okozzák, ritkábban azonban vírusfertőzés is állhat a tünetek mögött. A betegség felső légúti megfázás után pár nappal alakulhat ki, ilyenkor a kórokozó a vér útján jut el a húgyutak területére, más esetben úgynevezett felszálló fertőzés révén jön létre a gyulladás, ilyenkor a húgycső felől jut be a kórokozó a húgyutakba, közismert néven ezt nevezzük felfázásnak.

Húgyhólyaggyulladás gyakran társul székrekedéshez, bélférgességhez illetve a nemi szervek gyulladásos betegségeihez. Előbbi esetben a visszatartott széklet a fehérneműt szennyezheti, és a székletben lévő kórokozó könnyen feljuthat a húgyutakba. Bélférgesség esetén a végbélnyílás környékét vakaró gyermek a széklettel szennyezett ujjával a bélbaktériumokat könnyedén a húgyutak területére juttatja. A szexuálisan aktív serdülőknél a nemi szervek gyulladásaihoz társulhat a húgyhólyag gyulladása.

Tünetek

A tünetek életkor szerint igen változatosak. Csecsemőkorban sokszor étvágytalanság, hőemelkedés, hányás illetve súlymegállás hívja fel a figyelmet a betegségre. Későbbi életkorban igen jellemző, hogy a gyermek nem tud vizeletet üríteni, vizeletét visszatartja és a feszülő hólyag okozta fájdalom miatt kerül orvoshoz. Máskor épp ellenkezőleg: az addig szobatiszta gyermek bepisil, vizelete kellemetlen szagot áraszt és hasi fájdalomra panaszkodik. Tipikusabb tünetekkel nagyobb gyermekeknél találkozunk: a gyermeknek gyakori vizeletürítési ingere van, a vizelés fájdalmas, és a húgyhólyag tájékát fájlalja.

Diagnózis és kezelés

A diagnózis megállapítása a tünetek és a vizeletvizsgálat segítségével történik. Csecsemőkorban illetve visszatérő húgyhólyaggyulladás esetén, a betegség hátterében előfordulhatnak a húgyutak fejlődési rendellenességei, éppen ezért részletesebb kivizsgálás szükséges.

A betegség kezelésében fel kell hívni a páciens figyelmét a fokozott folyadékfogyasztásra, és arra, hogy gyakran ürítsen vizeletet, ezáltal elősegíti a kórokozó távozását a húgyhólyagból. Ellenkező esetben ha a gyermek vizeletét visszatartja, akkor a kórokozó pang a húgyhólyagban, szaporodik benne, ezzel a betegség tüneteit fokozza, illetve elősegíti a kórokozó terjedését a vesék felé. A nagyobb adagú C-vitamin fogyasztása a terápiában hasznos, mert a vizeletet savasítva a kórokozó pusztulását segítheti elő. Fontos ugyanakkor antibakteriális készítmény adása.

A húgyhólyaggyulladás megelőzhető!

A húgyúti fertőzések megelőzésében lényeges a bélférgesség, a székrekedés, a nemi szervek gyulladásának kezelése, a megfelelő higiénés viszonyok kialakítása, gyermekeknél a helyes popsitörlési technika megtanítása – sok esetben a kicsik feneküket hátulról előre törlik ki, így a székletben lévő kórokozókat a húgyutakba viszik.

Visszatérő húgyuti fertőzések esetén a húgyutakra speciális immunerősítő készítmény adása javasolt, illetve tőzegáfonya, homeopátiás készítmények szedése nyújthat segítséget.

Tovább

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

A húgyhólyag gyulladása - Hogyan...

Ha a gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Húgyhólyaggyulladás és tünetei

A gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet, és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.