Napi egy csésze zöld teával a tüdőrák ellen

MTI
megjelent:

A zöldtea ivása bizonyos védelmet nyújthat a tüdőrák ellen tajvani kutatók szerint. A tudósok szerint a zöldteát nem fogyasztó dohányosok vannak veszélyben.

A szakemberek klinikai vizsgálatokat végeztek több mint 500 ember - 170 tüdőrákos és 340 egészséges - bevonásával a kelet-ázsiai szigetországban, és megállapították, hogy jelentősen csökkent a tüdőrák kockázata azon dohányzók és nemdohányzók körében, akik legalább egy csésze teát elfogyasztottak naponta.

Azon dohányzók és nemdohányzók körében, akik egyáltalán nem fogyasztottak zöldteát, 5,16 szorosára nőtt a tüdőrák kockázata. A dohányzók körében ez a kockázat még nagyobb, 12,71-szeres volt - idézte a ScienceDaily tudományos hírportál a szakemberek előadását egy amerikai rákkonferencián.

A tudósok feltételezik, hogy az emberek genetikai állománya is szerepet játszik a kockázati tendenciában.

A tüdőrák kezelési lehetőségei
Sajnos a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.
Mennyi az esély a túlélésre?

Zöldtea - Megvéd a ráktól?

A zöld teát fogyasztók, akár dohányzók, akár nem dohányzók, ha az IGF1 nevű génnel rendelkeztek, kevésbé voltak hajlamosak a tüdőrákra, mint azok a zöldtea-ivók, akiknél az IGF1 gén egy másik fajtája volt jelen.

A zöld teát, amely a Camellia sinensis nevű ázsiai növényből készül, Ázsiában széles körben fogyasztják. Számos rákbetegség sokkal kisebb arányban fordul elő a világnak ezen a felén, ezt már korábban is a zöldtea fogyasztásával magyarázták.

Laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a zöldtea kivonatai, a polifenolok megállíthatják a ráksejtek növekedését. Ám az emberek bevonásával végzett korábbi vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak. Egyes esetekben bizonyított volt a védelmi hatás, míg máskor nem találtak rá bizonyítékot - írta a BBC hírszolgálata.

(MTI)

Cikkajánló

Zöld tea
A teafélék közül az emberi egészségre gyakorolt legjelentősebb hatásokat a zöld tea fogyasztásával figyelték meg, melyet a keleti gyógyászatban már évszázadok óta előszeretettel használnak. A zöld tea fogyasztása és az emberi egészség közötti összefüggést régóta nagyra értékelik, de ma már számos kutatás is bizonyítja, hogy hatása rendkívül sokrétű.
Egészséges nyári viselet
Egészséges nyári viselet

Tippek a kényelemért.

Légszennyezettség
Légszennyezettség

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta.

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.