• Elhízott anyák, szívhibával született csecsemők?

    Szerző: MTI

    A teherbe esésük előtt túlsúlyos vagy elhízott nőknél jelentősen emelkedik annak kockázata, hogy a magzat szívhibával születik - állapították meg amerikai kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban.

    Hirdetés

    Körülbelül 18 százalékkal nagyobb a kockázata a veleszületett szívhibának azoknál a babáknál, akiknek az anyja túlsúlyos vagy kövér volt várandóssága előtt - számoltak be tanulmányuk eredményéről az Egyesült Államok betegségellenőrzési és megelőzési központjának (CDC) szakemberei az American Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban.

      Testtömeg-index kalkulátor

    Testtömeg-index kalkulátor>>

    A vizsgálat nem terjedt ki diabéteszes nőkre, mert a cukorbetegség 1-es és 2-es típusa is kockázati tényezője a veleszületett szívhibáknak.

    A kutatók összesen 25-féle szívhiba előfordulási gyakoriságát ellenőrizték, tíznél találtak kapcsolatot az anyai elhízással és ötnél a túlsúllyal.

     A baba fejlődése

    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    Az amerikai felnőttek kétharmada elhízott vagy túlsúlyos, az átlagos amerikai 11 kilogramm felesleget hordoz.

    Az elhízás mértékét a testtömegindex segítségével határozták meg, amelynél a kilogrammokban mért testtömeget elosztják a méterben számított testmagasság négyzetével.

    A vizsgált nőknél a 30 fölötti érték jelentette az elhízást, a 27,3 fölötti a túlsúlyt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.04 09:57
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Törvényszerű az elhízás várandósság esetén?

    Terhes vagyok, kettő helyet kell ennem - hangzik el gyakran a mondat a kismamák szájából, akik mihelyst megtudják, hogy állapotosak, sutba vágják az egészséges étrend követését, és bűntudat nélkül lakmároznak és nassolgatnak. Pedig a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a várandósság során ugyanúgy kell figyelni a túlzott mértékű súlygyarapodásra, ugyanis az mind az anyuka, mind a baba egészségét veszélyezteti.

    Nagy port kavart az egynapos szülészet híre - Utánajártunk az érintettek véleményének!

    Amennyiben a kormány jóváhagyja a szaktárca tervezetét, a jövőben a kismamákat a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházak. Habár a jogalkotók szerint a kismamák szabadon dönthetnek arról, hogy élnek-e a szülés utáni gyors hazatérés lehetőségével, a kórházaknak valószínűleg érdekében áll majd az újdonsült anyukák és egynapos csecsemőik hazatérése, mivel ezzel jelentős összeget - kétnapi szolgáltatási költséget - spórolhatnak meg.

    Nem jó, ha nagy a baba

    Manapság nem csak a babák nagyobbak, súlyosabbak, mint korábban, hanem a kisgyermekek, tinik és felnőttek is. Ezt a trendet az orvosok egyre aggasztóbbnak ítélik, hiszen a korai elhízás következményeként egyre korábban jelentkeznek a szív-és érrendszeri megbetegedések is.

    Túlsúlyosan is vállalhatok gyermeket?

    Bár a szépségideálok korról korra változnak, azt azonban ma már tudjuk, hogy az elhízás számos betegség, sőt akár a terméketlenség hátterében is állhat.

    A várandós kismamák influenza elleni oltása megvédheti csecsemőiket is a betegségtől

    Jelentősen csökken az influenza kockázata életük első hat hónapjában azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja védőoltást kapott várandóssága idején - derítették ki az amerikai Utah-i Egyetem kutatói.

    Koplaló anyák, elhízott gyerekek

    Az anyák terhesség alatt folytatott táplálkozása hatással lesz a gyermek életére. Ha a kismama túlzott mértékben mellőzi a szénhidrátokat, olyan, mintha arra programozná a magzatot, hogy később elhízott gyermek legyen belőle. A túl sok cukornak is ugyanilyen hatása van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.