• Amikor a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak.

    Jelen cikkünkben - a teljesség igénye nélkül - a kivizsgálás lépéseire térünk ki, majd egy későbbi cikkben a legfontosabb differenciáldiagnosztikai kórképeket vesszük sorba.

    Anamnézis

    A kivizsgálás első lépése a részletesen és gondosan felvett kórelőzmény (anamnézis). A klinikai gyakorlatban a következő gyakori kérdésekre kérdezünk rá:

    • Családi kórelőzmény: szülők magassága és súlya, a felmenők között előforduló súlyfejlődésbeli elmaradás, pubertás idejének késése.
    • Terhesség és a születés körülményei: érdemes rákérdezni arra, hogy volt-e alacsony születési súly, méhen belüli növekedésvisszamaradás, méhen belüli fertőzések, teratogén hatások (pl. alkohol, nikotin, bizonyos gyógyszerek), illetve koraszülöttség. Mindezek hajlamosító tényezők lehetnek súlyfejlődésbeli elmaradásra.
    • A csecsemőkor különböző szakaszaiban előforduló problémák: fontos, hogy voltak-e szoptatási nehézségek, táplálékintoleranciák, veleszületett szívfejlődési rendellenességek, reflux, gyomor-bélrendszeri fertőzések, genetikai rendellenességek.
    • Előző betegségek: krónikus betegségek (pl. gluténérzékenység, cisztás fibrózis), melyek érintik a táplálékfelvételt, felszívódást, igényeket; visszatérő fertőzések, melyek immunhiányos állapotra utalhatnak.
    • A csecsemő súlyfejlődésének eddigi üteme: egyenletes vagy vontatott.
    • A csecsemő táplálkozási szokásai: kiemelendő az anyatejes és tápszeres táplálás hossza, anyatejes táplálás esetén az anya táplálkozási szokásai (pl. vegán életmód), a hozzátáplálás kezdete és módja, jelenlegi táplálási szokásai, kalóriabevitel számolása (energiaquotiens: napi energiabevitel/testsúly).
    • Székletürítési szokások: az abban bekövetkező változások, gyomor-bélrendszeri fertőzések (paraziták, bakteriális fertőzések) esetleges előfordulásai.
    • Percentilis táblázat készítése: védőnő és házi gyermekorvos feladata, hogy a csecsemő születésétől kezdve státuszát rögzítse (lásd úgynvezett „kiskönyv”), ez alapján súly- és hosszpercentilis görbe készítése, adott nemre vonatkoztatva.
    Hirdetés

    Összefoglalva a diagnosztika három legfontosabb kérdése tehát, hogy mit és mennyit eszik a gyermek (kalóriabevitel); van-e felszívódási zavarra utaló tünet/panasz (pl. haspuffadás, hasmenés, hasfájás), valamint a gyarapodás ütemének feltérképezése percentilis táblázat segítségével. Fontos kiemelni, hogy azoknál a csecsemőknél, akiknél jó a súlygyarapodás üteme és nincs felszívódási zavarra utaló tünet, de a hozzátartozó panaszkodik (pl. „Válogatós, alig eszik a gyermekem!”, „Rosszul eszik a gyermekem!”), ne feltétlenül tegyük ki a gyermeket felesleges vizsgálatoknak. Ilyen esetben sokszor a nem megfelelő táplálási ismeretek, a zavart anya-gyermek kapcsolat, esetleg szociális gondok állnak a háttérben, melyeknél a szülő pszichés vezetése, dietetikai tanácsadás, fokozott védőnői és házi gyermekorvosi felügyelet elegendő lehet.

    Fizikális vizsgálat

    A következő lépés a csecsemő fizikális vizsgálata, melynek legfontosabb lépései a megtekintés, tapintás, kopogtatás, hallgatózás. Ezen első vizsgálatokkal kapunk egy átfogó képet a csecsemő általános egészségi és tápláltsági állapotáról. Jellegzetes tünetek utalhatnak az alultápláltságra, vitaminhiányra, esetleg a csecsemő elhanyagolására (nem megfelelő táplálás) is felhívhatják a figyelmet.

    Laboratóriumi vizsgálatok

    Amennyiben a kórelőzmény és a fizikális vizsgálat alapján a vizsgáló orvos szükségesnek ítéli a gyermek további kivizsgálását, célzott laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatot, valamint bakteriológiai vizsgálatokat indikálhat.

    Az alap vér- és vizeletvizsgálat két év alatti, súlyfejlődésbeli elmaradás miatt vizsgált gyermekeknél a következőket foglalja magába: teljes vérkép, ionok (nátrium, kálium, klorid), C-reaktív protein, vörösvértest-süllyedés, vizeletvizsgálat- és tenyésztés, vesefunkció. Ezek eredménye alapján egy átfogó képet kapunk az esetleges vérszegénységről, krónikus fertőzésről, gyulladásról, rosszindulatú elváltozásról, húgyúti fertőzésről és cukorbetegségről.

    További laboratóriumi vizsgálatok az előzetes kórelőzmény alapján válhatnak szükségessé: ionok (kalcium, magnézium, foszfor), vércukor, májenzimek, amiláz, lipáz, albumin, összefehérje, TSH, valamint a vasraktárak vizsgálata. Ezek alapján a vese, máj és hasnyálmirigy, valamint a pajzsmirigy működéséről, felszívódási zavarról kapunk képet. Szükség lehet még a széklet vizsgálatára, mely magába foglalja a bakteriológiai, parazitológiai, kalprotektin vizsgálatot, kizárandó ezzel a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket és gyulladásos bélbetegséget.

    Képalkotó vizsgálatok

    Ezt követően kerül sor képalkotó vizsgálatra, rutinszerűen hasi ultrahangvizsgálatot szokott kérni a csecsemőt vizsgáló orvos, de szükség lehet endoszkópos vizsgálatra, melyek közül a felső- és alsó endoszkópia, valamint a kapszula endoszkópia a legelterjedettebb diagnosztikus lehetőség.

    Speciális vizsgálatok

    Ha a kórelőzmény és a klinikum alapján további vizsgálatok szükségesek vagy nem beazonosítható a súlyfejlődésbeli elmaradás oki háttere, úgy az alábbi speciális vizsgálatok jöhetnek még szóba (a teljesség igénye nélkül):

    • HIV vírus teszt
    • bőrpróba (ha felmerül az ételallergia gyanúja)
    • szérum transzglutamináz (ha gluténérzékenységre van gyanú)
    • székletvizsgálat (ha felszívódási zavarra gondolunk): széklet emésztettség, alfa-1-antitripszin, széklet elasztáz
    • verejtékteszt (ha cisztás fibrózisra van gyanú)
    • szérum aminosavak, vizelet szerves sav, genetikai vizsgálat (anyagcserezavarok, tárolási betegségek, kromoszómaeltérések esetén)
    • pajzsmirigyfunkció
    • növekedési hormon vizsgálata
    • C13 kilégzési teszt (Helicobacter pylori fertőzésre gondolva)
    • Hepatitis A, B, C panel

    A korábbiakban már utaltunk arra, hogy az esetek többségében az elégtelen súlygyarapodás hátterében pszichoszociális okok állnak. Az evészavarok elkülönítése az organikus okoktól nem egyszerű, igen gyakran az evészavart organikus ok váltja ki, a kettő együtt áll fent. Amennyiben pszichoszociális okok, például gyakran látott rossz szülői táplálási magatartás, anyai depresszió áll a háttérben, úgy a hozzátartozó pszichés segítése a terápia alappillére.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A szülés utáni depresszió tünetei és kezelése

    Csecsemőkorban gyakori szülői panasz, hogy alig gyarapszik a gyermek. Fontos hangsúlyozni, hogy nem a maximális, hanem az optimális gyarapodás a fontos. Normális súlygyarapodásra utal, ha a csecsemő fél éves korára a születési súlyát megduplázza, egy éves korára pedig megháromszorozza. Amennyiben gyanús, hogy a csecsemő súlyára nem igaz a fenti elvárás, úgy keressük fel védőnőnket vagy gyermekháziorvosunkat, aki a megfelelő kivizsgálásokban segítségünkre lehet.

    Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
     

    Források:

    Módosítva: 2019.06.26 09:36, Megjelenés: 2019.06.26 09:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Sport

    Sport

    Sándor Judit, erőnléti edző

    Miért kell nyújtani? Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk? Cikkünkből megtudhatja.

    Rett-szindróma

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Fejlődési rendellenesség, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen.

    Ismét felméri a gyermekek tápláltsági állapotát az OGYÉI

    A Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (COSI) a 2019/20-as tanév első félévében harmadik alkalommal végzik el. A felmérés az éves iskolai egészségügyi szűrések részeként várhatóan október 1. és 31. között lesz.

    Bébiételek - házilag

    A csecsemők egészséges fejlődése érdekében az anyatejes táplálás fontossága vitathatatlan. Az Egészségügyi Világszervezet véleménye szerint a bébiételek fogyasztása nem is ajánlható a kicsik 6 hónapos koráig - majd csak ezután iktathatóak be az étrendbe a csecsemő elválasztása idején, a kisgyermek étrendjének kiegészítéseként, vagy az általánosan fogyasztott élelmiszerekhez való fokozatos hozzászoktatás folyamán.

    Miért fájhat a baba hasa etetések után?

    A születés utáni időszakban a fejletlen bélrendszer nem minden esetben képes megbirkózni az anyatej vagy a tápszer megemésztésével. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a témában.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem jó, ha nagy a baba

    Manapság nem csak a babák nagyobbak, súlyosabbak, mint korábban, hanem a kisgyermekek, tinik és felnőttek is. Ezt a trendet az orvosok egyre aggasztóbbnak ítélik, hiszen a korai elhízás következményeként egyre korábban jelentkeznek a szív-és érrendszeri megbetegedések is.

    Nátha újszülöttkorban és gyermekkorban - Mi a teendő?

    Az újszülöttek és a gyerekek körében a leggyakoribb betegség a nátha. Az esetek többségében vírusok okozzák, amelyek a hideg idő érkeztével és zárt közösségekben gyorsan terjednek. A nátha csecsemőkre és kisgyermekekre nézve komoly betegség, ami orvosi kezelést igényel!

    Gyermeksebészet Debrecenben

    1997-ben a debreceni gyemekklinika és az egyetem vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a gyermeksebészeti ellátást megerősíti a személyi és a tárgyi feltételek javításával, bővítésével és korszerűsítésével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.