A túl sok folsav is felesleges - új kutatás

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

A várandós és a szoptatós kismamáknak különösen nagy mennyiségű folsavra van szükségük, mivel a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincének kifejlődését lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul, s a babának a szoptatás alatt is szükség van e vitaminfajtára.

A nagy mennyiségű, mesterségesen előállított folsavval ugyanakkor a szervezet nem tud mit kezdeni. Amikor a kismamák túlzott mennyiségben szedik az orvosok által is ajánlott folsavat, bizonyos körülmények között kevesebb jót tesznek babájuknak, mint azt szeretnék.

A terhesség jelei

A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>

Szervezetük ugyanis csak egy meghatározott mennyiségig tudja hasznosítani a B-vitaminok csoportjába tartozó vitaminfajtát – olvasható egy friss amerikai tanulmányban.

A folsavat (másik nevén a B9-vitamint) májunk bontja le a szervezet számára szükséges tempóban, ennek megfelelően a mesterségesen előállított anyag túlzott fogyasztásból semmiféle előny nem származhat – állapította meg a Steven Bailey és June Ayling-vezette pharmakológusokból álló tudóscsapat a Dél-Alabamai Egyetem egyik legutóbbi kutatása során.

A szülés, születés módjai

A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
A szülés, születés módjai >>

A napi maximálisan ajánlott 1000 mikrogramm folsav-fogyasztásnál nagyobb mennyiségre semmi szükség nincs – írják a kutatók a PNAS című szaklapban.

A Német Táplálkozástudományi Társaság ajánlása szerint felnőtteknek napi 400 mikrogramm, terheseknek és szoptatós anyáknak pedig 600 mikrogramm javallott természetes táplálék formájában.

A túl sok folsavval a szervezet nem tud mit kezdeni

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Azoknak a leendő anyáknak, akik gyermeket szeretnének további 400 mikrogramm ajánlott ezen felül különböző mesterséges készítmények alakjában, s ezzel a mennyiséggel jócskán csökkenthető annak a kockázata, hogy a baba nyílt gerinccel, vagy más idegrendszeri, illetve gerincproblémával szülessen.

A napi ezer mikrogramm feletti mesterséges eredetű folsavval azonban szervezetünk nem tud mit kezdeni – mondja Bailey és Ayling. A jelenség azzal magyarázható, hogy a májban megtalálható úgynevezett DHFR-enzim képtelen a túlzott mennyiségű mesterséges folsavat a szervezet számára hasznosítható formára alakítani.

A DHFR tevékenysége elég szűk keretek között mozog, s egyénenként is változik – derítették ki a kutatók, akik mindehhez a máj sejtjeinek anyagcseréjét elemezték.

Az emberi májsejtek nem tudnak mit kezdeni a felesleges folsavval

Gyermekvárás, terhesség

A kísérleti patkányok májával ellentétben az emberi májsejtek a bevitt folsav kevesebb, mint egy ötvened részét hasznosították, ám az egyes emberek esetében a DHFR-tevékenységek esetében is 17%-os szórást tapasztaltak.

A kutatók mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy a mesterséges folsav minden, az ajánlott napi mennyiség fölött lévő adagja teljesen hatás nélkül marad, s a vitamin csak felhalmozódik a szervezetben.

Ez utóbbit tapasztalták ugyanis abban az esetben, amikor a teszt résztvevői a napi ajánlott mennyiség ötszörösét, azaz 5000 mikrogramm folsavat fogyasztottak, ám a pozitív hatások nem hatványozódtak. Negatívról pedig nem szól a híradás…

(WEBBeteg - K.J.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

A koraszülésnek számos oka lehet...

A kismamák egyik legnagyobb félelme, hogy babájukat idő előtt hozzák a világra, miközben jól tudják: kilenc hónapon át a számára legkellemesebb...

A folsav hatásai és a folsavhiány

A folsav a vízoldékony vitaminok (egészen pontosan a B-vitaminok) közé tartozik. Ez is magyarázza, hogy szervezetünk miért nem képes nagy...

Mennyi folsavat szedjek a terhesség...

Terhességem hatodik hetében járok és szeretném megkérdezni, milyen vitaminokat fogyasszak a várandósságom ideje alatt? Drága készítményekre...

Folsavval a születési...

A folsavval dúsított liszt és száraztészta csökkenti a veleszületett szívrendellenességek kockázatát, ami a leggyakoribb fejlődési zavar -...

Táplálkozás terhesség idején

Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a...

Kevés nő tartja be a terhesség...

Nagyon kevés nő tartja be a szakemberek által ajánlott, a terhességet megelőző időszakra szóló táplálkozási és életmódbeli tanácsokat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.