Mennyi folsavat szedjek a terhesség alatt? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Terhességem hatodik hetében járok és szeretném megkérdezni, milyen vitaminokat fogyasszak a várandósságom ideje alatt? Drága készítményekre nincsen pénzem, a táplálékokban is van elegendő vitamin és folsav? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Amire mindenképpen szükség van, az a folsav, napi 400-800 mikrogramm mennyiségben. A természetes táplálék, amiben sok folsav van: élesztő, gyülömcsök, máj, leveles zöldségek, különösen a paraj.

A "leg" ételek terhesség idején

Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe.
A "leg" ételek terhesség idején >>

A pontos mennyiségekről rengeteg táblázat található az interneten, egyszerűen rá kell keresni a folsavra, és megtalálja azt, hogy egyes táplálékok milyen mennyiségében, mennyi folsav van.

Amire terhesség alatt még szükség lehet, az a vaspótlás (ha a vérképen vérszegénység látszódik, akkor receptre fogják felírni), helyenként a jód, ennek a területileg érintett terhesgondozáson lehet utánaérdeklődni, és alkalmanként a magnézium pótlása is szükséges lehet.

A vérszegénység (anaemia)

A vérszegénység általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, viszont vannak megbízható jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja. A vér oxigénszállító sejtje a vörösvérsejt.
Az oxigén megkötéséért tulajdonképpen a sejt felszínén elhelyezkedő fehérje, a hemoglobin a felelős. Ha a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk. A vérszegénység (anaemia)

(WEBBeteg, Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.