Folsav téma

A vérszegénység (anaemia) tünetei

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2022-05-02 20:33

A vérszegénység, melyet leggyakrabban vashiányos állapot előz meg, lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, okai és következményei viszont lehetnek súlyosak. Vannak megbízható jelek, melyek alapján felmerülhet a vérszegénység gyanúja.

A folsav hatásai és a folsavhiány

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
2020-07-07 07:05

A folsav a vízoldékony vitaminok (egészen pontosan a B-vitaminok) közé tartozik. Ez is magyarázza, hogy szervezetünk miért nem képes nagy mennyiségben sokáig elraktározni (egyes kutatások szerint májunk csak mintegy 3-5 hónapra elegendő mennyiséget tud eltárolni). A feleslegben bevitt folsav döntő hányada a vizelettel távozik.

Táplálkozás terhesség idején

WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2013-10-29 21:41

Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt.

Mennyi folsavat szedjek a terhesség alatt? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
2011-12-16 09:31

Terhességem hatodik hetében járok és szeretném megkérdezni, milyen vitaminokat fogyasszak a várandósságom ideje alatt? Drága készítményekre nincsen pénzem, a táplálékokban is van elegendő vitamin és folsav? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Öröklődik a nyitott gerinc? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
2011-11-27 20:34

"Férjem nyitott gerinccel született. Szerencsére komolyabb következménye nem lett. Gyermeket szeretnénk, mit tehetünk az ellen, hogy ez megismétlődjön? Genetikailag megállapították, hogy férjem apja az örökítő." A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mégsem segít a folsavkezelés?

MTI
2011-04-17 11:05

Egy újabb klinikai tanulmány során arra jutottak amerikai kutatók, hogy a folsav-kiegészítők szedése nem védi az egészséges felnőttek szívét, nem lassítja az erekben a plakkok kialakulását.

A "leg" ételek terhesség idején

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2010-08-04 11:34

Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter kezdetétől a kismamának körülbelül napi 300 pluszkalóriára van szüksége ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődjön.

Folsavval a veleszületett szívbetegségek megelőzéséért

MTI
2010-03-08 10:32

A terhesség korai szakában megkezdett folsavbevitel csökkentette a veleszületett szívbetegségek kockázatát. Holland kutatók, közegészségügyi jelentőségű vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.