A "leg" ételek terhesség idején

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter kezdetétől a kismamának körülbelül napi 300 pluszkalóriára van szüksége ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődjön.

Természetesen nem mindegy, hogy mindezt milyen formában vesszük magunkhoz. Felsoroljuk azokat az ételeket, melyek fogyasztásával nemcsak többlet kalóriához jutunk, hanem megfelelő vitamin- és tápanyagforrást jelentenek a babának és mamának egyaránt.

Hüvelyesek

A csicseiborsó, a bab, a lencse, a szójabab mind gazdag rostokban, proteinekben, vasban, kalciumban, cinkben és az agyfejlődéshez nélkülözhetetlen folsavban. Kiválóak salátákba, tésztaételekhez és akár szendvicsbe is.

Marhahús

A marhahús tele van proteinekkel, B6 vitaminnal, niacinnal, cinkkel és vassal. Ezen kívül tartalmaz még kolint is, mely szintén fontos az agy és kognitív képességek megfelelő fejlődéséhez. A hamburgertől kezdve a tésztaételeken át a sültekig igen változatosan elkészíthető!

Bogyósok

Gazdagok szénhidrátban, C-vitaminban, káliumban, rostokban. A bogyósokban található természetes antioxidánsok védelmet nyújtanak a degeneratív betegségek ellen. Ízletesek a teljes-kiörlésű gabonapelyhekkel, joghurtba keverve,palacsinta töltelékként, gyümölcssalátának, illetve juice-ként. Önállóan fogyasztva, desszertként is kiválóak.

Brokkoli

Magas folsav-, rost-, kalcium- és béta-karotin tartalma miatt elengedhetetlen a kismama étrendjéből. Vastartalmának köszönhetően segít a vérszegénység ellen, B5 vitamin-tartalma (pantoténsav) a szervezet energiatermelését segíti. Emellett normalizálja a vérnyomást is. Levesnek, salátának, köretként párolva vagy sütve, illetve húspótló fogásként is elkészíthetjük.

Sajtok

A sajtkészítmények fogyasztása koncentrált kalcium-, foszfor- és magnéziumtartalmuk miatt egyaránt fontos a baba és a mama csontjainak egészsége érdekében. Emellett B12 vitamin-tartalmuk miatt is javasolt az egészséges étrend részévé tenni. Salátákba, levesekbe, szendvicsekbe, rántottába, illetve önmagában rágcsálva is ajánlott fogyasztásuk.

Tojás

A tojásban megtalálható minden olyan aminosav, amely fontos a gyermek egészséges fejlődéséhez. Emellett mintegy tucatnyi létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Változatosan elkészíthető, omlettek, házi gofrik, szendvicsek, saláták alapanyagaként fogyasztható.

Tej és tejtermékek

Kalcium-, foszfor- és A,B, D-vitaminforrásként javasolt naponta fogyasztani. Magában vagy ízesítve, müzlihez vagy pudingban egyaránt finom és egészséges.

WEBBeteg diéták az egészséges élethez

Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak

Narancslé

A kalciummal és D- vitaminnal dúsított narancslevek vitamintartalma megegyezik a tejben található mennyiséggel, ráadásul jelentős C-vitaminforrás is. Kiváló frissítő lehet jégkockaként lefagyasztva a meleg napokon.

Sertés vesepecsenye

A sertés vesepecsenye a hiedelmekkel ellentétben pontosan olyan sovány hús, mint a csirkemell, és jelentős a B-vitamintartalma, gazdag cinkben, vasban és kolinban. Grillezve, sütve egyaránt finom.

Tengeri halak

Protein, B-vitamin és omega-3 zsírsavai fontosak szerepet játszanak az agyfejlődés során. Fogyassza grillezve, párolva, salátába, szendvicsbe!

Teljes kiőrlésű gabona

A teljes kiőrlésű gabonafélék magas folsav-, B-vitamin-, vas- és cinktartalmuk miatt fontos alkotóelemei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A barnakenyér, barnarizs, vadrizs, teljes kiőrlésű gabonakekszek mind a kismamadiéta fontos alkotóelemei!

Segítség az egészséges táplálkozáshoz

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.