• A "leg" ételek terhesség idején

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

        Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter kezdetétől a kismamának körülbelül napi 300 pluszkalóriára van szüksége ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődjön.

        Természetesen nem mindegy, hogy mindezt milyen formában vesszük magunkhoz. Felsoroljuk azokat az ételeket, melyek fogyasztásával nemcsak többlet kalóriához jutunk, hanem megfelelő vitamin- és tápanyagforrást jelentenek a babának és mamának egyaránt.

        Hirdetés

        Hüvelyesek

          Segítség az egészséges táplálkozáshoz

        A csicseiborsó, a bab, a lencse, a szójabab mind gazdag rostokban, proteinekben, vasban, kalciumban, cinkben és az agyfejlődéshez nélkülözhetetlen folsavban. Kiválóak salátákba, tésztaételekhez és akár szendvicsbe is.

        Marhahús

        A marhahús tele van proteinekkel, B6 vitaminnal, niacinnal, cinkkel és vassal. Ezen kívül tartalmaz még kolint is, mely szintén fontos az agy és kognitív képességek megfelelő fejlődéséhez. A hamburgertől kezdve a tésztaételeken át a sültekig igen változatosan elkészíthető!

        Bogyósok

        B-vitamin teszt


        Tesztelje, hogy szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága! Töltse ki B-vitamin tesztünket!>>

        Gazdagok szénhidrátban, C-vitaminban, káliumban, rostokban. A bogyósokban található természetes antioxidánsok védelmet nyújtanak a degeneratív betegségek ellen. Ízletesek a teljes-kiörlésű gabonapelyhekkel, joghurtba keverve,palacsinta töltelékként, gyümölcssalátának, illetve juice-ként. Önállóan fogyasztva, desszertként is kiválóak.

        Brokkoli

        Magas folsav-, rost-, kalcium- és béta-karotin tartalma miatt elengedhetetlen a kismama étrendjéből. Vastartalmának köszönhetően segít a vérszegénység ellen, B5 vitamin-tartalma (pantoténsav) a szervezet energiatermelését segíti. Emellett normalizálja a vérnyomást is. Levesnek, salátának, köretként párolva vagy sütve, illetve húspótló fogásként is elkészíthetjük.

        Sajtok

        Vitamin- és ásványi anyag teszt


        Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

        A sajtkészítmények fogyasztása koncentrált kalcium-, foszfor- és magnéziumtartalmuk miatt egyaránt fontos a baba és a mama csontjainak egészsége érdekében. Emellett B12 vitamin-tartalmuk miatt is javasolt az egészséges étrend részévé tenni. Salátákba, levesekbe, szendvicsekbe, rántottába, illetve önmagában rágcsálva is ajánlott fogyasztásuk.

        Tojás

        A tojásban megtalálható minden olyan aminosav, amely fontos a gyermek egészséges fejlődéséhez. Emellett mintegy tucatnyi létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Változatosan elkészíthető, omlettek, házi gofrik, szendvicsek, saláták alapanyagaként fogyasztható.

        Tej és tejtermékek

        WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez

        Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

        Kalcium-, foszfor- és A,B, D-vitaminforrásként javasolt naponta fogyasztani. Magában vagy ízesítve, müzlihez vagy pudingban egyaránt finom és egészséges.

        Narancslé

        A kalciummal és D- vitaminnal dúsított narancslevek vitamintartalma megegyezik a tejben található mennyiséggel, ráadásul jelentős C-vitaminforrás is. Kiváló frissítő lehet jégkockaként lefagyasztva a meleg napokon.

        Sertés vesepecsenye

        A sertés vesepecsenye a hiedelmekkel ellentétben pontosan olyan sovány hús, mint a csirkemell, és jelentős a B-vitamintartalma, gazdag cinkben, vasban és kolinban. Grillezve, sütve egyaránt finom.

        Tengeri halak

        Protein, B-vitamin és omega-3 zsírsavai fontosak szerepet játszanak az agyfejlődés során. Fogyassza grillezve, párolva, salátába, szendvicsbe!

        Teljes kiőrlésű gabona

        A teljes kiőrlésű gabonafélék magas folsav-, B-vitamin-, vas- és cinktartalmuk miatt fontos alkotóelemei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A barnakenyér, barnarizs, vadrizs, teljes kiőrlésű gabonakekszek mind a kismamadiéta fontos alkotóelemei!

        (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

        Módosítva: 2010.08.04 11:34, Megjelenés: 2010.08.04 11:34
      • Cikkajánló

        Cukorbetegség

        Cukorbetegség

        Dr. Papp Júlia

        A vakság leggyakoribb oka. Mit tehet a diabétesz szemészeti szövődményei ellen?

        2019-nCoV koronavírus

        2019-nCoV koronavírus

        ÁNTSZ

        A megbetegedések 97 százaléka továbbra is Kínát érinti - Februári összefoglaló.

        Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

        Minden nő másképp éli meg a szülést és a méhösszehúzódásokkal járó fájdalmakat. A szervezet által termelt fájdalomcsillapító és boldogsághormonok (endorfin), amelyek a szülés alatt szabadulnak fel, a szülő nő segítségére vannak. A szülési fájdalmak enyhítését segíti a helyes légzési technika, amit a kismamák már a szülés előtti felkészülés során elsajátítanak. Mindezek mellett is számos lehetőség áll rendelkezésre a fájdalmak csillapítására a gyógyszerektől kezdve a helyi érzéstelenítésen át a természetgyógyászati módszerekig és különféle technikákig. Van azonban olyan is, amit nem érdemes kipróbálni!

        Terhességi tünetek vetélés után

        Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

        A terhesség tünetei

        A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

        Miért lehet kívánós a kismama?

        A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

        Fertőzések a terhesség alatt

        Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

        Terhesség alatt ellenjavallt gyógyszerek

        A terhesség alatt számos veszélyforrás leselkedhet a kismamákra, amely a magzata fejlődését rossz irányba terelheti. Azonban a veszélyt gyakran mi magunk is okozhatjuk. Terhesség alatt oda kell figyelni arra, hogy milyen gyógyszereket viszünk be szervezetünkbe!

        Táplálkozás terhesség idején

        Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt.

        Kevés nő tartja be a terhesség előtti időszakra vonatkozó utasításokat

        Nagyon kevés nő tartja be a szakemberek által ajánlott, a terhességet megelőző időszakra szóló táplálkozási és életmódbeli tanácsokat Nagy-Britanniában – derült ki egy angol kutatásból.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.