Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésB9-vitamin (inozit)

Tipus: Vitamin

Alapvető tudnivalók
Az inozit vagy inozitol a B-vitaminok egy fajtája (B9), vízben oldódik.

Miben játszik szerepet?
Az inozit szerepet játszik az agyműködés folyamatában, a köztiagy működésében, az agysejtek táplálásában és az idegi ingerületek továbbvitelében. Fontos a vese és a pajzsmirigy működéséhez, illetve a vérlemezkék képződéséhez. Zsírbontó hatással is rendelkezik, így az érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából is fontos a szervezet számára.

Hiánya esetén
Idegi károsodás, fáradékonyság, koncentrálási zavar, az emlékezőképesség romlása jelentkezhet inozit-hiány esetén. Csökken a fizikai teljesítőképesség, fokozódik az érelmeszesedésre való hajlam. Cukorbetegségben szenvedőknél könnyebben alakul ki a vitaminhiányos állapot.

Túladagolása
Jelenleg még nem ismert.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani inozitot, így normális életvitel mellett kis mennyiségben is elegendő a bevitel. A vitaminigény függ a stressz mértékétől, vizsgálatok szerint napi 4-8 gramm között változik.

Milyen táplálékokban található meg?
A szervezet maga is képes előállítani (az agyban és a májban) az inozitot. Az élelmiszerek közül elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak tartalmazzák, ám csak egészséges emésztőrendszer esetén a fitáz enzim segítségével szabadul fel inozit. A koffein károsan hat a felezsívódására.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés