• A terhesség 35. hete

    Szerző: WEBBeteg

    Ha minden a tervek szerint halad, mindössze öt hét múlva megszületik a babád. Noha a 35. hétre a fejlődése nagyrészt befejeződött, a kicsi az utolsó heteket is kihasználja.

    35. hét

    Trimeszter: harmadik
    Hátralévő hetek száma: 5

    Mi történik veled a 35. héten?

    Mostanra valószínűleg 11-13 kg-ot híztál. A méhed körülbelül 500-szor nagyobb a 35. hétre, mint a terhesség előtt. Természetesen nem marad így, körülbelül hat héttel a szülés után visszanyeri a terhesség előtti méretét.

    A terhességi tünetekhez egy újabb csatlakozhat: a fejfájás. Bár a terhesség bármely pontján előfordulhat, a leggyakoribb az első és az utolsó trimeszterben. Míg a korai terhességi fejfájást gyakran a vérnyomás és a hormonszint növekedése okozza, a késői terhességben főként a testtartás, az alvászavarok és a stressz miatt jelentkezik, valamint összefügg a praeeclampisa-val is.

    Hirdetés

    Mi történik a babával ezen a héten?

    Gyakran feltételezik, hogy a várandósság ezen szakaszában a baba fejlődése lényegében befejeződött. Ez nem igaz. Noha a szervek növekedésének többsége a 35. héten befejeződik, a tüdők, az agy és a máj az utolsó hetekben válnak teljesen éretté. Az agy pedig a 35. és a 39. hét között még harmadával nő.

    Ugyanakkor a pici erős súlygyarapodásba kezd, és hetente körülbelül 25-35 dkg-ot hízik, ami szükséges ahhoz, hogy születés után tartani tudja a testhőjét. A hét végére43-45 cm hosszú, súlya 2,5 kg fölött van.

    Terhességi vizsgálat

    Ha placenta previával diagnosztizáltak - amikor a lepény túl mélyen tapad, vagy részlegesen fedi a méhszájat - a probléma magától megoldódik erre az időre. A placenta previaazonban a terhességek 1,6 százalékában továbbra is fennáll a harmadik trimeszter közepén.

    Ha a méhlepény később is teljesen vagy részlegesen fedi a méhnyakat, valószínű, hogy császármetszésre fog sor kerülni. Ennek oka, hogy a méhnyak tágulásakor azok a vérerek, melyek a placentát a méhhez kapcsolják, elpattanhatnak súlyos vérzést okozva, ami veszélybe sodorja a baba és a mama életét.

    Közelgő orvosi vizsgálat

    A 36. hét után hetente kerül sor terhességi vizsgálatra.

    Mire figyelj?

    Ha harmadik trimeszteres fejfájástól szenvedsz, az alábbiak segíthetnek abban, hogy jobban érzed magad:

    • Meleg vagy hideg borogatás
    • Prenatális masszázs
    • A vércukorszint stabilan tartása lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó kevesebb, de gyakori étkezésekkel.
    • Megfelelő testtartás - Próbáld meg mindig előrebillenteni a medencét, miközben a has és fenék izmait megfeszítve természetes fűzőt alkotsz.
    • Rendszeres alvási ritmus kialakítása –Ha az oldaladon alszol, helyezz egy párnát a térdeid közé. Ez jobban elosztja a testtömeget, segít a fejfájás okozta feszültség és más kellemetlenségek enyhítésében.
    • Kerüld a fejfájást okozó ételeket, mint a csokoládé, joghurt, érlelt sajt, földimogyoró, élesztős kenyér, feldolgozott hús és tejföl.
    • Paracetamol - Bár az olyan fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin és ibuprofen nem ajánlottak a legtöbb terhes nő számára, paracetamolt szedhetsz. Beszélj orvosoddal a használatáról!

    Mit kell tudni a partnernek?

    Ha van kutyád, fel kell készíteni az új családtag érkezésére. Annak érdekében, hogy enyhítsd kedvenced szorongását, és biztonságos környezetet teremts a baba számára, próbáld meg ezeket:

    • Győződj meg róla, hogy kedvenced minden oltása megvan és érvényes.
    • Használd már most a babaápoló termékeket. Add meg a kutyának a lehetőséget, hogy megismerje azok szagát, mielőtt a baba megérkezik.
    • Baba hangok lejátszása - Ha lehetséges, naponta játssz le 10-15 perces időközönként babasírást, gőgicsélést, közben simogasd, jutalmazd a kutyát. A hangok kikapcsolása után hagyd figyelmen kívül a kisállatod. Ez segíthet abban, hogy a kutyád várjon a baba hangokra, ahelyett, hogy félne tőlük.
    • Próbálkozz takaróval! Néhány óra alatt a baba takarója átveszi a kicsi illatát. Vidd haza ezt a takarót, hogy kedvenced megszagolhassa, hozzászokjon az illathoz még mielőtt a baba elhagyná a kórházat.
    • Amikor hazatértek a babával, előbb valaki más lépjen a házba először. Így biztosíthatsz a kutyának egy-két perc izgalmat, mielőtt az új családtag belépne.

    Fontos

    • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat.
    • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
    • Folytasd a Kegel-gyakorlatokat.
    • Ha van kutyád, készítsd fel a csecsemőre.

    WEBBeteg logó
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

    Előző hét – 34. hét   Következő hét – 36. hét

    Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

    Módosítva: 2018.11.30 16:53, Megjelenés: 2018.10.24 16:57
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

    Minden nő másképp éli meg a szülést és a méhösszehúzódásokkal járó fájdalmakat. A szervezet által termelt fájdalomcsillapító és boldogsághormonok (endorfin), amelyek a szülés alatt szabadulnak fel, a szülő nő segítségére vannak. A szülési fájdalmak enyhítését segíti a helyes légzési technika, amit a kismamák már a szülés előtti felkészülés során elsajátítanak. Mindezek mellett is számos lehetőség áll rendelkezésre a fájdalmak csillapítására a gyógyszerektől kezdve a helyi érzéstelenítésen át a természetgyógyászati módszerekig és különféle technikákig. Van azonban olyan is, amit nem érdemes kipróbálni!

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget

    Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek a nyári hónapok során. A várandósság normál körülmények között is megterheli a nők szervezetét. Megváltozik a hormonháztartásuk, a keringésük, a magzat fejlődésével különféle újszerű kellemetlen és kellemes hatások jelentkeznek, amiket addig nem tapasztaltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.