A terhesség 35. hete

Szerző: WEBBeteg

Ha minden a tervek szerint halad, mindössze öt hét múlva megszületik a babád. Noha a 35. hétre a fejlődése nagyrészt befejeződött, a kicsi az utolsó heteket is kihasználja.

35. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 5

Mi történik veled a 35. héten?

Mostanra valószínűleg 11-13 kg-ot híztál. A méhed körülbelül 500-szor nagyobb a 35. hétre, mint a terhesség előtt. Természetesen nem marad így, körülbelül hat héttel a szülés után visszanyeri a terhesség előtti méretét.

A terhességi tünetekhez egy újabb csatlakozhat: a fejfájás. Bár a terhesség bármely pontján előfordulhat, a leggyakoribb az első és az utolsó trimeszterben. Míg a korai terhességi fejfájást gyakran a vérnyomás és a hormonszint növekedése okozza, a késői terhességben főként a testtartás, az alvászavarok és a stressz miatt jelentkezik, valamint összefügg a praeeclampisa-val is.

Mi történik a babával ezen a héten?

Gyakran feltételezik, hogy a várandósság ezen szakaszában a baba fejlődése lényegében befejeződött. Ez nem igaz. Noha a szervek növekedésének többsége a 35. héten befejeződik, a tüdők, az agy és a máj az utolsó hetekben válnak teljesen éretté. Az agy pedig a 35. és a 39. hét között még harmadával nő.

Ugyanakkor a pici erős súlygyarapodásba kezd, és hetente körülbelül 25-35 dkg-ot hízik, ami szükséges ahhoz, hogy születés után tartani tudja a testhőjét. A hét végére43-45 cm hosszú, súlya 2,5 kg fölött van.

Terhességi vizsgálat

Ha placenta previával diagnosztizáltak - amikor a lepény túl mélyen tapad, vagy részlegesen fedi a méhszájat - a probléma magától megoldódik erre az időre. A placenta previaazonban a terhességek 1,6 százalékában továbbra is fennáll a harmadik trimeszter közepén.

Ha a méhlepény később is teljesen vagy részlegesen fedi a méhnyakat, valószínű, hogy császármetszésre fog sor kerülni. Ennek oka, hogy a méhnyak tágulásakor azok a vérerek, melyek a placentát a méhhez kapcsolják, elpattanhatnak súlyos vérzést okozva, ami veszélybe sodorja a baba és a mama életét.

Közelgő orvosi vizsgálat

A 36. hét után hetente kerül sor terhességi vizsgálatra.

Mire figyelj?

Ha harmadik trimeszteres fejfájástól szenvedsz, az alábbiak segíthetnek abban, hogy jobban érzed magad:

 • Meleg vagy hideg borogatás
 • Prenatális masszázs
 • A vércukorszint stabilan tartása lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó kevesebb, de gyakori étkezésekkel.
 • Megfelelő testtartás - Próbáld meg mindig előrebillenteni a medencét, miközben a has és fenék izmait megfeszítve természetes fűzőt alkotsz.
 • Rendszeres alvási ritmus kialakítása –Ha az oldaladon alszol, helyezz egy párnát a térdeid közé. Ez jobban elosztja a testtömeget, segít a fejfájás okozta feszültség és más kellemetlenségek enyhítésében.
 • Kerüld a fejfájást okozó ételeket, mint a csokoládé, joghurt, érlelt sajt, földimogyoró, élesztős kenyér, feldolgozott hús és tejföl.
 • Paracetamol - Bár az olyan fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin és ibuprofen nem ajánlottak a legtöbb terhes nő számára, paracetamolt szedhetsz. Beszélj orvosoddal a használatáról!

Mit kell tudni a partnernek?

Ha van kutyád, fel kell készíteni az új családtag érkezésére. Annak érdekében, hogy enyhítsd kedvenced szorongását, és biztonságos környezetet teremts a baba számára, próbáld meg ezeket:

 • Győződj meg róla, hogy kedvenced minden oltása megvan és érvényes.
 • Használd már most a babaápoló termékeket. Add meg a kutyának a lehetőséget, hogy megismerje azok szagát, mielőtt a baba megérkezik.
 • Baba hangok lejátszása - Ha lehetséges, naponta játssz le 10-15 perces időközönként babasírást, gőgicsélést, közben simogasd, jutalmazd a kutyát. A hangok kikapcsolása után hagyd figyelmen kívül a kisállatod. Ez segíthet abban, hogy a kutyád várjon a baba hangokra, ahelyett, hogy félne tőlük.
 • Próbálkozz takaróval! Néhány óra alatt a baba takarója átveszi a kicsi illatát. Vidd haza ezt a takarót, hogy kedvenced megszagolhassa, hozzászokjon az illathoz még mielőtt a baba elhagyná a kórházat.
 • Amikor hazatértek a babával, előbb valaki más lépjen a házba először. Így biztosíthatsz a kutyának egy-két perc izgalmat, mielőtt az új családtag belépne.

Fontos

 • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat.
 • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
 • Folytasd a Kegel-gyakorlatokat.
 • Ha van kutyád, készítsd fel a csecsemőre.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 34. hét Következő hét – 36. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Itt a szakmai ajánlás - A...

A koronavírus elleni oltások eddigi egyre kedvezőbb nemzetközi tapasztalatai és tudományos ajánlásai alapján az a szakmai ajánlás született, hogy a...

Magzati alkohol szindróma

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a...

Hogyan vizsgálják a magzat méhen...

Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés...

Kiegyensúlyozott táplálkozás a...

A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és...

Miért lehet kívánós a kismama?

A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek...

A magzat fejlődése a negyedik...

A negyedik hónapban a baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az...

A terhességi...

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.