9 természetes termékenységnövelő módszer

Szerző: WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Próbál teherbe esni, de eddig nem sikerült? Cikkünkben számos tippet olvashat, melyek segíthetnek Önnek!

Több mint háromszáz milligramm koffein naponta – számos kutatás állítja, már ekkora mennyiség is felelős lehet azért, ha egy nő nehezebben esik teherbe. Szerencsére ez a küszöb elég magas ahhoz, hogy a jól megérdemelt reggeli kávénkat jóízűen elkortyolgathassuk – mondjuk ez is csak azóta igaz, amióta kicsivel több mint két deciliter lefőzött kávé átlagosan csak 100-130 milligramm koffeint tartalmaz. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról sem, hogy a fekete- és zöld teában, a csokoládéban és számos üdítőitalban nagy mennyiségben található koffein.

Mesterséges megtermékenyítésen résztvevő nőknek ugyanakkor még ennél is sokkal alacsonyabb a koffein-fogyasztási küszöbe. Náluk ugyanis már 50 milligramm koffein – ami nagyjából egy csésze teának felel meg – nagymértékben csökkentheti a fogantatás esélyeit. Egyes vélekedések szerint ugyanakkor nemcsak a mesterséges megtermékenyítéssel kísérletezőknek kell kontrollálniuk koffeinfogyasztásukat. Alice Domar, egy meddő nőkkel foglalkozó amerikai professzor, például minden páciensének ezt javasolja. Ugyanakkor úgy véli, későbbi kutatások azt is megállapíthatják majd, hogy az előbb említett 50 milligrammos mennyiségnél kevesebb bevitt koffein is veszélyeztetheti a nők termékenységét. De lássuk, melyek azok a tényezők és életmódbeli tanácsok, amelyek a koffeinen kívül is befolyásolják a termékenységet. A healthyliving.msn.com gyűjtése.

Ha túlsúlyos, fogyjon le!

A túlsúly a nők hormonháztartására, és ovulációjára – vagyis a tüszőrepedésre, amelyet követően a petesejt 12-14 órán át termékeny – rendkívül rossz hatással van. Egyéb káros hatások mellett – úgymint cukorbetegség, magas vérnyomás, szívroham – ráadásul a túlsúllyal küzdő kismamáknak számos komplikáció léphet fel terhességük során. A kórosan elhízott nőkön ráadásul sokszor még a különböző megtermékenyítő-eljárások sem segítenek.

A problémáért egyrészről a hormonháztartás kiegyensúlyozatlansága okolható, amelyekért maguk a zsírsejtek felelősek. – Mivel a zsírsejtek extra-ösztrogén hormont termelnek a túlsúlyos nők szervezetében, gyakorlatilag olyan folyamatok játszódnak le, mintha fogamzásgátló szert szednének – állítja Gerard Letterie, amerikai endokrinológus.

Az elhízás mértékének megállapítására számos módszer létezik már, ezek közül talán az úgynevezett BMI (testtömegindex) a legismertebb. Ennél a számításnál a testsúlyunkat kell elosztani a méterben megadott testmagasságunk négyzetével. Domar szerint azok a nők vannak termékenységük csúcsán, akiknek testtömeg-indexe a 20-25 tartományba esik, míg a 34-es érték környékén már nem meglepő, ha valaki nem esik teherbe. Egy 160 centiméter magas, 75 kilogrammos nő így nemcsak, hogy túlsúlyos, hanem még termékenységét is veszélyezteti.

Ha túl sovány, szedjen fel pár kilót

Ön tudta?

  • Az ideális testsúly nem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!
  • Kezelés nélkül ritka a spontán gyógyulás!
  • Az anorexia súlyos esetben az életet veszélyeztető zavar.
  • A táplálkozási zavarok gyakran más pszichés zavarokkal társulnak.

A BMI esetében a 18,5-24,9 tartományt tartják abszolút normálisnak. Az, aki a 18,5 szint alatt van, már kórosan soványnak mondható: egy 160 centiméteres, 47 kilogrammos nő esetében például már erről lehet beszélni. Elég azonban éppen, hogy csak vékonynak lenni ahhoz, hogy csökkenjen egy nő esélye a terhességre.

A kórosan sovány nőknek ugyanis ritkán van peteérése, sőt számos esetben egyáltalán nem, vagy rendszertelenül menstruálnak. Mivel a kóros soványságot általában étkezési vagy pszichés zavarok okozzák fontos, hogy a legmegfelelőbb kezelési módszert kapja a beteg. – Már néhány kiló felszedése is elég ahhoz, hogy egy nőnek rendben legyen a menstruációja – véli Letterie. A professzor asszisztens szerint már egészen egyszerű módszerekkel is elő lehet segíteni a rendszeres ovulációt.

Próbálja ki az akupunktúrát!

Egy 2006-os tanulmány állítja, hogy a termékenységi ráta kétszeresére nőtt azon nők körében, akik a mesterséges megtermékenyítés mellett akupunktúrás kezelésre is jártak. Sőt, a beültetés előtti akupunktúrás kezelések állítólag 50 százalékkal növelték a megtermékenyülés esélyét.

A tudósok ugyanakkor nem tudják egészen pontosan, hogy miként segíthet az akupunktúra. Egyes vélekedések szerint a tűszúrásokkal növelni tudják a vér áramlását a petefészekben és a méhben, valamint kedvező hatást tudnak gyakorolni a hormonháztartás működésére is. Egy másik teória szerint az akupunktúrás kezelés egyszerűen csak megnyugtatja a pácienst, ne idegeskedjen egyfolytában attól, hogy mikor fog végre teherbe esni. Tény, a mesterséges megtermékenyítés során bizonyítottan eredményesebbek az optimista szülők.

Mindezek mellett persze további kutatások szükségesek ahhoz, hogy ténylegesen bebizonyosodjon az akupunktúrás kezelések jótékony hatása. Habár Domar szerint még több tudományos kutatásra van szükség annak kiderítésére, hogy vajon az akupunktúrás kezeléseknek csak placebohatása van-e, továbbra is ajánlja azt betegeinek. Úgy véli, az akupunktúrás kezelés egy biztonságos, viszonylag olcsó, noninvazív – vagyis a beavatkozások során nincs szükség sebek ejtésére – módszere annak, hogy valaki növelje esélyeit az anyaságra.

Sétáljon naponta fél órát!

Már napi fél óra sétával is csökkentheti a szívroham és cukorbetegség kialakulásának kockázatát, normalizálhatja testsúlyát, valamint megóvhatja szervezetét azoktól a fertőzésektől, amelyek a terhesség alatt veszélyeztetnék a magzat egészségét. Sétálással továbbá növelheti termékenységét is, hiszen ez a mozgásforma serkenti a véráramlást a medencében és a nemzőszervekben. Fontos tudni, hogy a petefészkek nem megfelelő sebességű véráramlása is felelős lehet a sikertelen próbálkozásokért.

– Munkám során rengeteg olyan párral találkoztam, akik foglalkozásukból adódóan egész nap a számítógép előtt ültek, amivel egyáltalán nem segítették elő a medence és a nemzőszervek véráramlásának növekedését. Ezt ugyanis csak testmozgással lehet elérni – mondja Dr. Susan Carr, amerikai természetgyógyász.

Kezeltesse depresszióját!

Életmódváltás már a fogantatás előtt!

Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből! Az életmódváltás legfontosabb része a dohányzás, alkoholfogyasztás elhagyása, a fejlődő magzatra potenciálisan veszélyes gyógyszerek szedésének felfüggesztése, ha szükséges, a kezelőorvossal való egyeztetést követően.

Életmódváltás már a fogantatás előtt!

Egyes szakértők szerint a depresszió nem okozhat meddőséget, viszont a rossz lelkiállapot hatékony kezelésével növelni lehet a termékenység fokát. Tény, a meddőséggel küzdő nők körében egyáltalán nem szokatlan jelenség a depresszió, így számos terápiás csoport alakult már a megsegítésükre. Ezeken a csoportfoglalkozásokon ugyanis megtanítják a nőket arra, hogyan kell ellazulni, és elűzni az aggodalmakat, kétségeket a teherbe esésükkel kapcsolatban. A Harvard Egyetem orvosi karának kutatásai szerint azok a mesterséges megtermékenyítés alatt álló nők, akik részt vettek egy 10 hetes csoportterápián, kétszer nagyobb eséllyel estek teherbe azoknál a társaiknál, akik nem jártak a foglalkozásokra.

Ha Ön mély depressziótól szenved, mielőtt teherbe szeretne esni, feltétlenül keressen azonnali megoldást lelki gondjaira! – A súlyos depressziótól szenvedő nőknek kiegyensúlyozatlan az étrendje, nem foglalkoznak a testsúlyukkal és összességében magukkal sem. Az egészségtelen nőknek kevesebb esélyük van az anyaságra – véli Domar.

Míg az antidepresszáns gyógyszerek rövidtávon segíthetnek a probléma leküzdésében Letterie arra buzdítja a nőket, hogy hagyjanak fel a „boldogító” tabletták szedésével. A terhesség alatti gyógyszerkezelés ugyanis meglehetősen sok káros mellékhatással járhat.

Egye egészségesre magát!

A fogantatás esélyeinek növeléséhez és a komplikációmentes terhességhez nélkülözhetetlen az egészséges étrend – félkész, műanyag ételek helyett a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, omega-3 zsírsavakat, sovány húsokat, hidegvízi halakat részesítse előnyben. A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrenddel kialakíthatja teste optimális testtömeg-indexét, amely szintén nélkülözhetetlen összetevője a termékenység növelésének. Ráadásul azzal, hogy kevesebb egészségtelen ételt – mint például a cukor, a fehér liszt, só – fogyaszt, csökkentheti a szívroham, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Arról nem is beszélve, hogy ezek a betegségek egyrészt csökkentik a termékenységet, másrészt komplikációkat is okozhatnak a terhesség során.

Carr éppen ezért omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztását ajánlja, mint például a vadvízi halakat, magféléket, és növényi csírákat (természetesen hozzáadott olaj és só nélkül). Véleménye szerint az előbb említett tápanyagok nélkülözhetetlenek a hormonrendszer megfelelő működéséhez.

Szigorúan limitálja alkoholfogyasztását!

A legtöbb szakember szerint heti egyszeri, vagy kétszeri alkoholfogyasztás nem befolyásolja a nők termékenységét, a mértéktelen ivászat azonban súlyos problémákat okozhat. Arról mondjuk még nincs egybehangzó orvosi vélemény, hogy mit lehet mértéktelen ivásnak nevezni.

Míg számos kutatás nem talált kapcsolatot a mérsékelt – például egy pohár bor esténként – alkoholfogyasztás és a termékenység minősége között, dán kutatók megállapították, hogy a 30 év feletti nők már napi egy pohár itallal is csökkentik teherbe esésük esélyeit. Egy korábbi, ugyancsak dán tanulmány pedig azt állítja, már a mérsékelt alkoholfogyasztás (6-10 ital egy héten) is csökkenti a teherbe esés lehetőségét, a mértéktelen ivás pedig egyenesen meggátolhatja a fogantatást is.

Letterie azt tanácsolja az alkoholproblémákkal küzdő nőknek, hogy feltétlenül kérjenek orvosi segítséget, mivel a terhesség alatt gyakorlatilag egyáltalán nem szabad inni.

Szokjon le a dohányzásról és kerülje a füstöt!

– Több mint 100 tudományos kutatás állítja, hogy a dohányzás férfiak esetében lelassítja a spermiumokat, míg a nőknek termékenységi zavarokat okoz – hangsúlyozza Dr. David Adamson, kaliforniai endokrinológus. A dohányzás károsítja a hereműködést, összezavarhatja a menstruációs ciklust, a hormonháztartást, sőt, jó pár évvel előrébb hozhatja a klimax időszakát is.

Fontos tudni, hogy a probléma nem ér véget akkor, ha egy dohányos akkor teszi le a cigit, amikor megtudja, hogy terhes. A dohányos nők ugyanis nagyobb gyakorisággal vetélnek el, vagy lesz valamilyen komplikációjuk terhességük során, nem ritkán pedig koraszülött lesz a gyermek. A dohányzásról való leszokással is növelhetjük a fogantatás esélyeit, ügyelni kell azonban a passzív dohányzás elkerülésére is. Így tehát ha babát várunk, kerüljük a füstös helyeket, és nyugodtan szóljunk rá arra, aki társaságunkban rá akar gyújtani. A passzív dohányzás ugyanis csaknem annyira károsítja magzatunk egészségét, mintha a kismama szájából lógna a cigaretta.

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
MSN MaiNap
Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Milyen lehetőségek vannak a...

Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik...

Mennyi időm van még?

Az orvosok, szociológusok, közgazdászok, pszichológusok mind gyakrabban hívják fel figyelmünket arra, hogy a fejlett országokban az utóbbi egy-két...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.