Mivel ártanak legtöbbet fogamzóképességüknek a nők?

Szerző: WEBBeteg

Körülbelül 32 éves kor felett a nők fogamzóképessége fokozatosan csökkenni kezd. Ezellen a természetes folyamat ellen nem lehet tenni, de a helytelen élemóddal már fiatalabb korukban is sokan ártanak fogamzóképességüknek.

Dohányzás. A dohányzás csökkentheti a terhesség kialakulásának valószínűségét és a különböző fogamzást elősegítő kezelések hatékonyságát. Továbbá a dohányzó nőknél fokozottabb a vetélés kockázata.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Általánosságban nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Kérje orvosa segítségét ha Ön és partnere már legalább egy éve védekezés nélkül közösülnek, és ennek ellenére nem jött létre a terhesség. Abban az esetben, ha Ön szeretne teherbe esni és 30 éves elmúlt már, vagy nem menstruált már több mint hat hónapja, keresse fel orvosát egy kivizsgálásra. Hogyha kórtörténetében rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, endometriózis, kismedencei gyulladásos betegség, ismételt vetélés szerepel, mindenképpen keresse fel orvosát, tervezett terhessége előtt.

Súlyfölösleg. A súlyfölösleg nagyon gyakran áll a meddőség hátterében.

Soványság. A soványság azoknál a nőknél jelent veszélyt, akik különböző, étkezéssel kapcsolatos betegségben szenvedtek, pl. anorexiások vagy bulimiában szenvednek, vagy ha alacsony kalória bevitelű, nagyon szigorú megszorításokkal járó diétát követnek.

A szigorú vegetáriánusok szintén meddőségi problémába ütközhetnek, mivel néhány nagyon fontos tápanyag, pl. a B12 vitamin, a cink, a vas és a fólsav szintje alacsony lehet.

Túlzásba vitt sportolás. Egyes vizsgálatok szerint a rendszeres, megerőltető sport ovulációs problémákhoz vezethet.

A túlságosan megterhelő sportolás a mesterséges megtermékenyítés sikerét is veszélyeztetheti. Ezzel szemben a túl kevés mozgás elhízáson keresztül szintén meddőséghez vezethet.

Koffein bevitel. Szerteágazó vizsgálati eredmények támasztják alá, illetve vetik el a túlzott koffein termékenységet csökkentő hatását.

Kapcsolódó cikkek

Egyes vizsgálatok szerint a termékenység csökken a koffeinfogyasztás növekedésével, míg mások ilyen jellegű mellékhatásokat nem mutattak ki.

Amennyiben van a koffeinnek ilyen jellegű hatása, ez kifejezettebb nőknél, mint férfiaknál. A magas koffein bevitel továbbá úgy tűnik, hogy fokozza a vetélés kockázatát is.

(WEBBeteg összeállítás, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

A meddőséggel kapcsolatos...

Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és az FSH?...

A meddő nőknek sem kell lemondani a...

A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési...

A női meddőség

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év...

A férfiak nemzőképessége és...

A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Ami a többi típust illeti, kerülje kábítószerek, doppingszerek - különösen az anabolikus...

A petefészek-elégtelenség kezelési...

Korai petefészek-elégtelenségben elsősorban az alacsony ösztrogénszint miatt kialakuló szövődményeket kell kezelni. Ezzel megelőzhető a legtöbb...

A női meddőség okai

A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.