• Mivel ártanak legtöbbet fogamzóképességüknek a nők?

    Szerző: WEBBeteg

    Körülbelül 32 éves kor felett a nők fogamzóképessége fokozatosan csökkenni kezd. Ezellen a természetes folyamat ellen nem lehet tenni, de a helytelen élemóddal már fiatalabb korukban is sokan ártanak fogamzóképességüknek.

    Dohányzás. A dohányzás csökkentheti a terhesség kialakulásának valószínűségét és a különböző fogamzást elősegítő kezelések hatékonyságát. Továbbá a dohányzó nőknél fokozottabb a vetélés kockázata.

    Hirdetés

      Mikor forduljunk orvoshoz?


    Általánosságban nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Kérje orvosa segítségét ha Ön és partnere már legalább egy éve védekezés nélkül közösülnek, és ennek ellenére nem jött létre a terhesség. Abban az esetben, ha Ön szeretne teherbe esni és 30 éves elmúlt már, vagy nem menstruált már több mint hat hónapja, keresse fel orvosát egy kivizsgálásra. Hogyha kórtörténetében rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, endometriózis, kismedencei gyulladásos betegség, ismételt vetélés szerepel, mindenképpen keresse fel orvosát, tervezett terhessége előtt.

    Súlyfölösleg. A súlyfölösleg nagyon gyakran áll a meddőség hátterében.

    Soványság. A soványság azoknál a nőknél jelent veszélyt, akik különböző, étkezéssel kapcsolatos betegségben szenvedtek, pl. anorexiások vagy bulimiában szenvednek, vagy ha alacsony kalória bevitelű, nagyon szigorú megszorításokkal járó diétát követnek.

    A szigorú vegetáriánusok szintén meddőségi problémába ütközhetnek, mivel néhány nagyon fontos tápanyag, pl. a B12 vitamin, a cink, a vas és a fólsav szintje alacsony lehet.

    Túlzásba vitt sportolás. Egyes vizsgálatok szerint a rendszeres, megerőltető sport ovulációs problémákhoz vezethet.

    A túlságosan megterhelő sportolás a mesterséges megtermékenyítés sikerét is veszélyeztetheti. Ezzel szemben a túl kevés mozgás elhízáson keresztül szintén meddőséghez vezethet.

    Koffein bevitel. Szerteágazó vizsgálati eredmények támasztják alá, illetve vetik el a túlzott koffein termékenységet csökkentő hatását.

    Kapcsolódó cikkek

    Egyes vizsgálatok szerint a termékenység csökken a koffeinfogyasztás növekedésével, míg mások ilyen jellegű mellékhatásokat nem mutattak ki.

    Amennyiben van a koffeinnek ilyen jellegű hatása, ez kifejezettebb nőknél, mint férfiaknál. A magas koffein bevitel továbbá úgy tűnik, hogy fokozza a vetélés kockázatát is.

    (WEBBeteg, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2012.06.16 11:17, Megjelenés: 2012.06.16 11:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Középpontban a természetes szülés

    A szoptatásról és a fájdalomcsillapításról is tájékoztatást kaptak, illetve megnézhették a szülőszobát a kismamák a debreceni Szülészeti Klinika nyílt napján. A rendezvényen a természetes szülés fontosságára is felhívták a várandósok figyelmét.

    Zenével segítik a koraszülöttek agyának fejlődését

    Újszülöttek számára írt zenével serkentik a koraszülöttek agyának fejlődését svájci kutatók, akik az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban bemutatták, hogy jobban fejlődnek az ilyen zenét hallgató koraszülöttek neurális hálózatai, különösen az a hálózat, amely az érzékelésben és észlelésben játszik szerepet.

    A meddőséggel kapcsolatos rövidítések jelentése

    Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és az FSH? És mi a különbség a HCG és a HSG között?

    Meddőségi kezelés - első kézből

    Az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány endometriózis világnapi (márc. 30-i) rendezvényén, érintettsége miatt, Pataki Zita volt a háziasszony, aki a sorstársaknak őszintén beszélt betegségéről, a meddőség elleni harcáról.

    A férfiak nemzőképessége és meddősége

    A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Ami a többi típust illeti, kerülje kábítószerek, doppingszerek - különösen az anabolikus szteroidok - alkalmazását, a túlzott alkoholfogyasztást és dohányzást.

    A férfi meddőség kivizsgálása

    Meddőség esetén vagy tervezett lombikprogramot megelőzően a férfiak kivizsgálása elengedhetetlen, mely az andrológus (férfigyógyász) feladata.

    A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

    A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

    A női meddőség okai

    A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben mindkét partnernél is. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségével összefüggő problémára vezethető vissza. Mintegy 20 százalékban a pár mindkét tagjánál található valamilyen elváltozás, és körülbelül 15 százalékban nem lehet kideríteni a meddőség okát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.