Mivel ártanak legtöbbet fogamzóképességüknek a nők?

WEBBeteg
megjelent:

Körülbelül 32 éves kor felett a nők fogamzóképessége fokozatosan csökkenni kezd. Ezellen a természetes folyamat ellen nem lehet tenni, de a helytelen élemóddal már fiatalabb korukban is sokan ártanak fogamzóképességüknek.

Dohányzás. A dohányzás csökkentheti a terhesség kialakulásának valószínűségét és a különböző fogamzást elősegítő kezelések hatékonyságát. Továbbá a dohányzó nőknél fokozottabb a vetélés kockázata.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Általánosságban nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Kérje orvosa segítségét ha Ön és partnere már legalább egy éve védekezés nélkül közösülnek, és ennek ellenére nem jött létre a terhesség. Abban az esetben, ha Ön szeretne teherbe esni és 30 éves elmúlt már, vagy nem menstruált már több mint hat hónapja, keresse fel orvosát egy kivizsgálásra. Hogyha kórtörténetében rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, endometriózis, kismedencei gyulladásos betegség, ismételt vetélés szerepel, mindenképpen keresse fel orvosát, tervezett terhessége előtt.

Súlyfölösleg. A súlyfölösleg nagyon gyakran áll a meddőség hátterében.

Soványság. A soványság azoknál a nőknél jelent veszélyt, akik különböző, étkezéssel kapcsolatos betegségben szenvedtek, pl. anorexiások vagy bulimiában szenvednek, vagy ha alacsony kalória bevitelű, nagyon szigorú megszorításokkal járó diétát követnek.

A szigorú vegetáriánusok szintén meddőségi problémába ütközhetnek, mivel néhány nagyon fontos tápanyag, pl. a B12 vitamin, a cink, a vas és a fólsav szintje alacsony lehet.

Túlzásba vitt sportolás. Egyes vizsgálatok szerint a rendszeres, megerőltető sport ovulációs problémákhoz vezethet.

A túlságosan megterhelő sportolás a mesterséges megtermékenyítés sikerét is veszélyeztetheti. Ezzel szemben a túl kevés mozgás elhízáson keresztül szintén meddőséghez vezethet.

Koffein bevitel. Szerteágazó vizsgálati eredmények támasztják alá, illetve vetik el a túlzott koffein termékenységet csökkentő hatását.

Kapcsolódó cikkek

Egyes vizsgálatok szerint a termékenység csökken a koffeinfogyasztás növekedésével, míg mások ilyen jellegű mellékhatásokat nem mutattak ki.

Amennyiben van a koffeinnek ilyen jellegű hatása, ez kifejezettebb nőknél, mint férfiaknál. A magas koffein bevitel továbbá úgy tűnik, hogy fokozza a vetélés kockázatát is.

(WEBBeteg összeállítás, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.