A hormonvizsgálatokról általában

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Mikor történik hormonvizsgálat? Mi határozza meg, hogy milyen hormonok vizsgálatát kéri a kezelőorvosa? Hogyan történik a laboratóriumi hormonvizsgálat? Milyen mintából?

A hormonháztartásról pár szóban

Az egészséges emberi szervezet működését számos rendszer biztosítja és befolyásolja. Nagyon fontos szerepe van ebben a különböző szervek által termelt hormonoknak is. A hormonok azon túl, hogy egy-egy szervre fejtik ki hatásukat, összességében bonyolult szabályozási rendszert alkotnak, számos funkciót befolyásolnak. A hormonképzés zavara vagy a hormonokat termelő szervek betegségei jelentős tüneteket okozhatnak, az élettani működést felborítva komoly betegségekhez vezethetnek.

Az úgynevezett belső elválasztású szervek, az endokrin szervek által kiválasztott fehérje természetű anyagok – a hormonok – elsősorban a vérkeringés útján jutnak el a célsejtekhez, melyek működését serkentés vagy gátlás révén befolyásolják.

A fő endokrin szervek és az általuk termelt fő hormonok

 • hipotalamusz és agyalapi mirigy: növekedési hormon, adenokortikotrop hormon (ACTH), tireotrop hormon (TSH), follikuluszstimuláló hormon (FSH), luteinizáló hormon (LH), prolaktin (PRL), melanocitastimuláló hormon (MSH), antidiuretikus hormon (ADH), oxitocin
 • pajzsmirigy: tetrajód-tironin (T4), trijód-tironin (T3), kalcitonin
 • mellékpajzsmirigy: parathormon (PTH)
 • hasnyálmirigy: inzulin, szomatosztatin, glukagon
 • mellékvese: glükokortikoidok, mineralokortikoidok, nemi hormonok, adrenalin, noradrenalin
 • ezenkívül a gyomor-bélrendszerben, de a vesében és májban, csecsemőmirigyben is termelődnek hormonok

Bővebben Az endokrin rendszer működéséről egyszerűen

Mikor történik hormonvizsgálat?

A fenti felsorolásból jól látszik, hogy számos helyen történik, nagyon sokféle hormon előállítása a szervezetben. A fő funkcióikra és a hibás termelődésre vagy a termelődés hiányára nem is térünk ki, milyen sok eltérést, betegséget okozhatnak.

Abban az esetben, ha a kezelőorvosban felmerül a hormonháztartás zavara, hormonvizsgálatot fog kérni.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Hormonzavarok - Milyen jelek utalhatnak rá?

Mi határozza meg, hogy milyen hormonok vizsgálatát kéri a kezelőorvosa?

Láthatóan az egész test működését befolyásoló hormonok egészét nem lehet és nincs is értelme vizsgálni. A laboratóriumi hormonmeghatározást ezért minden esetben megelőzi a beteg részletes kikérdezése a korábbi betegségekről, műtétekről, panaszokról, tünetekről és a szedett gyógyszerekről. Amennyiben az orvos így közelebb kerül a sejtett elváltozáshoz, elrendeli a speciális laboratóriumi vizsgálatokat.

Természetesen az endokrin rendszer összetett működése miatt sok esetben szükség van speciális szakember – endokrinológus szakorvos – szakvéleményére is.

A leggyakoribb betegségek és általuk kialakult tünetek, melyek felvetik az endokrin betegség gyanúját:

 • hipotalamusz és agyalapi mirigy: törpenövés, növekedési zavarok, acromegalia (óriásnövés, végtagok, állcsontok kóros növekedése, mellékvese-eltérésre utaló zavarok, nőiciklus-eltérések, meddőség, vizeletháztartás zavarai, tejelválasztás)
 • pajzsmirigy-alul- és -túlműködés
 • mellékpajzsmirigy: kalciumháztartás – csonteltérések, izompanaszok
 • hasnyálmirigy: cukorbetegség, vércukorháztartás zavarai
 • mellékvese: szénhidrát-, zsír-, só- és folyadékháztartás, vérnyomás-szabályozás, nemi működés zavarai, vérnyomás-, szívműködés szabályozása
 • ezenkívül a gyomor-bélrendszerben, de a vesében és májban, csecsemőmirigyben is termelődnek hormonok: élelmiszerek felszívódása, immunháztartás, vérsejtképzés, stb..

Hogyan történik a laboratóriumi hormonvizsgálat? Milyen mintából?

 • Minden esetben speciális, arra felkészült laboratóriumban történik a minták értékelése. A leggyakoribb esetben a beteg véréből történik a hormonok szintjének meghatározása. Ehhez vénás vérvételre (könyökhajlatból vett vér) van szükség. Van olyan hormonvizsgálat, amihez kifejezetten éhgyomri vagy éppen étkezés utáni vérminta vétele szükséges, ezért erről mindig tájékozódjon a vérvétel előtt. Ritkábban vizeletből, 24 órán át gyűjtött vizeletből, nyálmintából, más testnedvből is történhet mintavétel. Leggyakrabban a vérben szabadon keringő hormon mennyisége kerül lemérésre, ebből lehet következtetni a szervezet teljes hormonszintjére.
 • Van olyan eset - pl. a női nemi hormonok esetén -, amikor csak megadott időben, pl. a ciklus meghatározott napján, vagy adott napszakban történhet a vérvétel, hisz a hormonok szintje változik a ciklus adott napjain.
 • Létezik a terheléses vizsgálat is, mely során valamelyik hormon termelődését serkentjük.
 • Számos gyógyszer befolyásolhatja a hormonvizsgálatot, ezért a szedett gyógyszerekről mindig tájékoztassa kezelőorvosát.
 • Az eredmények általában pár nappal később készülnek el, nem aznap, mivel speciális laborvizsgálatokról van szó.

Mely szakterületek páciensei találkoznak leggyakrabban hormonvizsgálatokkal?

 • belgyógyászat
 • endokrinológia
 • gasztroenterológia
 • nőgyógyászat, szülészet

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Az endokrin rendszer működéséről...

Szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges, hogy a sejtek összehangoltan működjenek. Ezt a sejtek közötti hírközlés biztosítja, amelynek...

Mi köze van az autoimmun...

A krónikus pajzsmirigygyulladások egy speciális fajtája az autoimmun Hashimoto-thyreoiditis, amely első leírójáról a japán Hakaru Hashimotóról...

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

Hormonteszttel megjósolható a...

Kifejlesztettek egy újfajta hormontesztet, mellyel egész nagy pontossággal megjósolható a menopauza várható időpontja. A teszt az úgynevezett AMH...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.