• Sztóma: figyeljünk a jelzőtünetekre!

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Gyulladásos vagy daganatos betegség miatt hazánkban mintegy tizenkétezren veszítették el a székletszabályozás képességét és élnek sztómával.

    Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet

    Sztómaviselők számára az egyik legfontosabb kérdés az eszköz, ami biztosítja, hogy tovább élhessék mindennapjaikat. Ha számára a legmegfelelőbbet választja, az meg is könnyítheti életét, viszont a rossz eszköz meg nehezíti. Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet>>

    - A világon évente 12 millió új, nem bőr eredetű daganat alakul ki, ebből 4 millió a tápcsatornában. Hazánkban is egyre több a vastagbéldaganatban szenvedők száma. A férfiaknál a tüdő-, a nőknél az emlőrák után ez a második leggyakoribb daganatfajta. A vég- és vastagbelet érintő betegségek (daganatok és gyulladásos bélbetegségek) esetén előfordulhat, hogy a bél elzáródik, így a széklet számára egy mesterséges nyílást, vagyis sztómát kell kialakítani, ezzel átmenetileg vagy véglegesen tehermentesítve a béltraktust – mondja Altorjay István, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai Tanszékének vezetője.

    A szakember hozzáteszi: megyénkben körülbelül 400-500-an élnek sztómával. A betegek egyik csoportját azok az idősebb, 60 éven felüliek képezik, akiknél a másképpen már nem kezelhető végbéldaganat miatt került sor a bél kiültetésére, míg a gyulladásos bélbetegség következtében sztómát viselők főként a fiatalabb, 20-30 éves korosztály tagjai.

    Hirdetés
    A sztóma ápolása, kezelése

    Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ezekben, az esetekben a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés”. A sztóma ápolása, kezelése

    Altorjay professzor szerint a tápcsatornai daganatok elsődleges okai között a túl sok zsír- és kevés rostfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás áll, míg a gyulladásos bélbetegségek hátterében legtöbbször immunrendszeri eltérés.

    - Ilyenkor a szervezetünkben élő több milliárd baktérium és a bélnyálkahártya védekezőképességének egyensúlya bomlik fel, a krónikus gyulladások növelik a daganatképződés kockázatát. A vastagbélben kialakuló daganatok háromnegyedének a hátterében későn észrevett és el nem távolított polipok állnak. Ha a vastagbéldaganatot időben észlelik, jobb eséllyel gyógyul meg a páciens. Ezért is fontos, hogy a bélbetegségeket jelző tünetek megjelenését követően mielőbb forduljunk orvoshoz – tanácsolja a professzor.

    Vagyis, ha a székelési szokások drasztikusan megváltoznak, ha véres, nyákos a széklet és gyakori a hasmenés, valamint hirtelen fogyás jelentkezik, indokolt mielőbb gasztroenterológushoz menni, aki először széklettenyésztéssel zárja ki az esetleges fertőzést, majd vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) tárja fel a bél állapotát.

    A sztómaviseléshez számos félelem és szorongás kapcsolódik, leginkább a szociális kapcsolatok elvesztésétől tartanak a betegek, ezért is fontos, hogy legalább az október 2-i sztóma világnapon nyíltan beszéljünk a betegségről.  Altorjay professzor úgy véli, a mai rendkívül jól záródó, könnyen felhelyezhető és cserélhető gyógyászati eszközökkel a pácienseknek nem kell lemondaniuk a társas kapcsolatokról sem. Jól karbantartott sztómával pedig akár még jobb is lehet a beteg életminősége, mint egy folyamatos fájdalmat, vérzést és széklettartási problémát is okozó gyulladásos végbélbetegséggel.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2015.10.02 13:11, Megjelenés: 2015.10.02 13:11
   • Cikkajánló

    Portré

    Portré

    Gorzsás Anita, újságíró

    Kókay Andrással, a Pozitron-Diagnosztika Központ vezetőjével beszélgettünk.

    Daganatos betegségek

    Daganatos betegségek

    Dr. Pukoli Dániel

    A célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe a daganatok kezelésében.

    Sztómaviselők a strandon

    Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

    Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

    A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.