Sztóma: figyeljünk a jelzőtünetekre!

Debreceni Egyetem
megjelent:

Gyulladásos vagy daganatos betegség miatt hazánkban mintegy tizenkétezren veszítették el a székletszabályozás képességét és élnek sztómával.

Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet

Sztómaviselők számára az egyik legfontosabb kérdés az eszköz, ami biztosítja, hogy tovább élhessék mindennapjaikat. Ha számára a legmegfelelőbbet választja, az meg is könnyítheti életét, viszont a rossz eszköz meg nehezíti. Jó eszközzel könnyebb a sztómás élet

- A világon évente 12 millió új, nem bőr eredetű daganat alakul ki, ebből 4 millió a tápcsatornában. Hazánkban is egyre több a vastagbéldaganatban szenvedők száma. A férfiaknál a tüdő-, a nőknél az emlőrák után ez a második leggyakoribb daganatfajta. A vég- és vastagbelet érintő betegségek (daganatok és gyulladásos bélbetegségek) esetén előfordulhat, hogy a bél elzáródik, így a széklet számára egy mesterséges nyílást, vagyis sztómát kell kialakítani, ezzel átmenetileg vagy véglegesen tehermentesítve a béltraktust – mondja Altorjay István, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai Tanszékének vezetője.

A szakember hozzáteszi: megyénkben körülbelül 400-500-an élnek sztómával. A betegek egyik csoportját azok az idősebb, 60 éven felüliek képezik, akiknél a másképpen már nem kezelhető végbéldaganat miatt került sor a bél kiültetésére, míg a gyulladásos bélbetegség következtében sztómát viselők főként a fiatalabb, 20-30 éves korosztály tagjai.

A sztóma ápolása, kezelése

Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ezekben, az esetekben a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés”. A sztóma ápolása, kezelése

Altorjay professzor szerint a tápcsatornai daganatok elsődleges okai között a túl sok zsír- és kevés rostfogyasztás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás áll, míg a gyulladásos bélbetegségek hátterében legtöbbször immunrendszeri eltérés.

- Ilyenkor a szervezetünkben élő több milliárd baktérium és a bélnyálkahártya védekezőképességének egyensúlya bomlik fel, a krónikus gyulladások növelik a daganatképződés kockázatát. A vastagbélben kialakuló daganatok háromnegyedének a hátterében későn észrevett és el nem távolított polipok állnak. Ha a vastagbéldaganatot időben észlelik, jobb eséllyel gyógyul meg a páciens. Ezért is fontos, hogy a bélbetegségeket jelző tünetek megjelenését követően mielőbb forduljunk orvoshoz – tanácsolja a professzor.

Vagyis, ha a székelési szokások drasztikusan megváltoznak, ha véres, nyákos a széklet és gyakori a hasmenés, valamint hirtelen fogyás jelentkezik, indokolt mielőbb gasztroenterológushoz menni, aki először széklettenyésztéssel zárja ki az esetleges fertőzést, majd vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) tárja fel a bél állapotát.

A sztómaviseléshez számos félelem és szorongás kapcsolódik, leginkább a szociális kapcsolatok elvesztésétől tartanak a betegek, ezért is fontos, hogy legalább az október 2-i sztóma világnapon nyíltan beszéljünk a betegségről. Altorjay professzor úgy véli, a mai rendkívül jól záródó, könnyen felhelyezhető és cserélhető gyógyászati eszközökkel a pácienseknek nem kell lemondaniuk a társas kapcsolatokról sem. Jól karbantartott sztómával pedig akár még jobb is lehet a beteg életminősége, mint egy folyamatos fájdalmat, vérzést és széklettartási problémát is okozó gyulladásos végbélbetegséggel.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.