• Keringési problémák és a szívbetegség

    Szerző: Medipress

    Az alsó végtagot érintő keringési eltérések előre jelezhetik a szívbetegségek fennállását – állítják az Érbetegség Alapítvány, illetve annak Perifériás Verőérbetegség Tagozatának kutatói.

    Hirdetés

    9 millió 50 év feletti amerikainál van jelen perifériás verőérbetegség, mely megnövekedett szívinfarktus-kockázattal hozható kapcsolatba. Azonban sokan nincsenek tisztában az állapot veszélyeivel.

    Okok és következmények

    Perifériás verőérbetegség során az artériák ürege a zsírlerakódás miatt elvékonyodik, ami csökkent véráramlást okoz. Ez az állapot járás során izomfájdalomban nyilvánul meg, mely akár amputációhoz, életminőség-romláshoz vezethet. A láb artériáinak elzáródása jelezheti a szervezet más pontján, így a szívben előforduló áramlási nehezítettséget.

    A perifériás verőérbetegség tünetei között fáradtság, fáradékonyság, nehézségérzet, lábszárban, a comb és a fenék izomzatában jelentkező görcsök lehetnek, melyek mozgásra fokozódnak, nyugalomban csillapodnak. A nyugalmi fájdalom gyakran gátolja az alvást, a lábszár sebei, fekélyei igen nehezen gyógyulnak.

    Felismerés és kezelés

    A Dr. Joseph Caporusso vezette Perifériás Verőérbetegség Tagozat tagjai közé mintegy 80 észak-amerikai egészségügyi szervezet tartozik. A szervezet állásfoglalása szerint a perifériás verőérbetegség következményeinek korai diagnózison és pontos kezelésen keresztüli csökkentése javítana a népesség szív- és érrendszeri egészségi állapotán. A perifériás verőérbetegség kockázatát 50 év felett növeli a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve korábbi szívinfarktus, vagy szélütés (stroke).

    Perifériás verőérbetegség vizsgálata során a két csuklón kellene összehasonlítani a vérnyomáskülönbséget. Az ajánlás szerint az alábbi betegeket kellene perifériás verőérbetegség irányába kivizsgálni:

    •  70 évnél idősebbek
    •  Perifériás verőérbetegségre utaló tünetek jelentkezése
    •  50 évnél fiatalabb cukorbetegeknél legalább egy másik kockázati tényező fennállása esetén
    •  50 évnél idősebbek cukorbetegséggel, illetve egykori, vagy jelenlegi dohányzással

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.03.03 23:10, Megjelenés: 2011.03.03 23:10
   • Cikkajánló

    Orosz vakcina

    Orosz vakcina

    MTI, CNN

    Oroszország elsőként jegyzett be oltóanyagot COVID-19 ellen. Mit lehet tudni az oltásról?

    Rákgyógyítás

    Rákgyógyítás

    Támogatott tartalom

    Hogyan működik a mesterséges intelligencia a rákgyógyításban? (x)

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    Folyton hideg végtagok - Betegség tünete is lehet

    Hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek - a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.