• Keringési problémák és a szívbetegség

    Szerző: Medipress

    Az alsó végtagot érintő keringési eltérések előre jelezhetik a szívbetegségek fennállását – állítják az Érbetegség Alapítvány, illetve annak Perifériás Verőérbetegség Tagozatának kutatói.

    Hirdetés

    9 millió 50 év feletti amerikainál van jelen perifériás verőérbetegség, mely megnövekedett szívinfarktus-kockázattal hozható kapcsolatba. Azonban sokan nincsenek tisztában az állapot veszélyeivel.

    Okok és következmények

    Perifériás verőérbetegség során az artériák ürege a zsírlerakódás miatt elvékonyodik, ami csökkent véráramlást okoz. Ez az állapot járás során izomfájdalomban nyilvánul meg, mely akár amputációhoz, életminőség-romláshoz vezethet. A láb artériáinak elzáródása jelezheti a szervezet más pontján, így a szívben előforduló áramlási nehezítettséget.

    A perifériás verőérbetegség tünetei között fáradtság, fáradékonyság, nehézségérzet, lábszárban, a comb és a fenék izomzatában jelentkező görcsök lehetnek, melyek mozgásra fokozódnak, nyugalomban csillapodnak. A nyugalmi fájdalom gyakran gátolja az alvást, a lábszár sebei, fekélyei igen nehezen gyógyulnak.

    Felismerés és kezelés

    A Dr. Joseph Caporusso vezette Perifériás Verőérbetegség Tagozat tagjai közé mintegy 80 észak-amerikai egészségügyi szervezet tartozik. A szervezet állásfoglalása szerint a perifériás verőérbetegség következményeinek korai diagnózison és pontos kezelésen keresztüli csökkentése javítana a népesség szív- és érrendszeri egészségi állapotán. A perifériás verőérbetegség kockázatát 50 év felett növeli a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve korábbi szívinfarktus, vagy szélütés (stroke).

    Perifériás verőérbetegség vizsgálata során a két csuklón kellene összehasonlítani a vérnyomáskülönbséget. Az ajánlás szerint az alábbi betegeket kellene perifériás verőérbetegség irányába kivizsgálni:

    •  70 évnél idősebbek
    •  Perifériás verőérbetegségre utaló tünetek jelentkezése
    •  50 évnél fiatalabb cukorbetegeknél legalább egy másik kockázati tényező fennállása esetén
    •  50 évnél idősebbek cukorbetegséggel, illetve egykori, vagy jelenlegi dohányzással

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.03.03 23:10, Megjelenés: 2011.03.03 23:10
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

    PMS

    PMS

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ötféle alaptípust lehet megkülönböztetni. Te melyikbe tartozol? Teszteld magad!

    Folyton hideg végtagok - Betegség tünete is lehet

    Hideg időben végtagjaink hamar lehűlnek - a jelenség természetes, és ebben a formában egyáltalán nem kóros. A végtagok külső hőmérséklettől független, állandó hideg tapintása azonban betegség jele lehet, amit érdemes kivizsgáltatni.

    Mennyit mozogjanak intenzíven a szívbetegek? Felmérés 32 ezer páciens adatai alapján

    Mint köztudott, a szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, évente 17,9 millió halálesetet okozva. Az sem újdonság, hogy a beavatkozás után minden orvos azt javasolja, hogy a páciens mozogjon, tartsa karban az érrendszerét és a szívizomzatot. Csakhogy: mennyit is mozogjunk?

    Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli szmog veszélyes

    Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a napokban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca fuldokló embere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.