Szövettan

Szövettan

Mintavételi eljárások - Mikor és melyik típus indokolt?

WEBBeteg - Szabó Diána Lili, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor
2021-09-20 05:21

Orvosi szempontból a mintavételi eljárások jelentősége a pontos diagnózis felállítása szempontjából bizonyos esetekben nélkülözhetetlen. Például daganatok típusának, kiindulási helyének (vagyis hogy melyik szervből származik), stádiumának és az áttétek keresésének eszköze lehet.

A Semmelweis Egyetem sikeresen pályázott a Norvég Finanszírozási Mechanizmus programjára

Magyar Patológusok Társasága, Semmelweis Egyetem
2017-10-05 10:10

A Semmelweis Egyetem 1. Sz Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézete és a 2. sz. Pathologiai Intézet pályázatot nyújtott be a Norvég Alap Népegészségügyi kezdeményezések programjára Patológiai E-health fejlesztések a korai rákdiagnosztika megvalósításához - Tapasztalatcsere, stratégiaalkotás és kompetenciafejlesztő programok kialakítása a digitális patológia bevezetésére a konzultációs gyakorlatba és műtét közbeni patológiai távdiagnosztikába címmel. (HU12-Bilateral Action - 1 Exchange of experience and partnership programs in the field of innovative e-health solutions to promote early diagnosis of cancer.)

Citológiai mintavétel - Mikor kerülhet rá sor?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, patológus
2017-09-29 14:55

A sejtek vagy kisebb sejtcsoportok mikroszkópos vizsgálata útján történő diagnosztikai eljárást citológiának vagy citopatológiának nevezzük, amely a sejtek ép és kóros jelenségeinek megfigyelésére szolgál. Gyakran alkalmazzák szűrővizsgálat céljából, de fontos része a daganatok diagnosztizálásának is.

A szövettani vizsgálat és a molekuláris patológia szerepe a daganatok felismerésében és célzott kezelésében

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke
2017-09-11 09:41

A patológusoknak kiemelkedő szerepük van a klinikai mindennapokban a diagnosztikában és a kezelésben is. A patológia jelentősége a szövet- és sejtanalízis, illetve a modern molekuláris patológiai eljárások révén a betegségek, elsősorban a rák megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében áll. Nem utolsó sorban a patológusokra fontos szerep hárul az egészségügyi minőségbiztosítás terén is.

A méhnyakrákszűrés patológiai hátteréről

Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke
2017-09-06 21:41

A méhnyak laphámkarcinómáját hosszú lappangási-átalakulási folyamat, ún. diszplázia előzi meg, melynek során a hámsejtek fokozatosan elvesztik az alapvető határoló és szigetelő funkciójukat, és ezzel egyidejűleg a küllemük is megváltozik. Mindennek hátterében a humán papillomavírus vagy röviden HPV fertőzése áll.

Mit keresnek az orvosok a biopsziás és citológiai mintákban?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, patológus
2017-08-24 02:51

A különböző szövetek és szervek a mikroszkóp alatt egymástól eltérő módon néznek ki. Ennek oka, hogy különböző sejttípusokból alakultak ki, és a sejtek is különbözőképpen rendeződnek. Még ennél is fontosabb, hogy a betegségek nagy része, így a rák is megváltoztatja a szövetek és szervek szokásos megjelenését. Ezt vizsgálják a különféle típusú mintákon a patológusok.

A patológia szerepe a korszerű betegellátásban

WEBBeteg - Szabó Diána Lili
2017-07-11 21:41

Még mindig sok elképzelés lengi körül a patológia tudományát, és tudat alatt halottakkal foglalkozó orvosnak gondolják a patológust. Pedig ez koránt sincs így, hiszen már a betegút legelején, a diagnózis felállításánál nagy szerepet kapnak a patológiai vizsgálatok. Ha egy betegség lefolyását nézzük egy patológus szemszögéből, tulajdonképpen minden lépésnél találhatunk kapcsolódási pontot.

A prosztatadaganatok szövettani típusai

WEBBeteg - Holányi Péter, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, patológus
2017-06-28 18:56

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor kialakulhat, kockázata az életkor előrehaladásával növekszik.

Még mindig téves kép él a köztudatban a patológusokról

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2017-04-11 11:09

Napjainkban sokan hiszik azt, hogy a patológus szakorvosok csupán az elhunytak boncolását, illetve a diagnózis ismeretében a halál okának megállapítását végzik. A valóság ennél sokkal szélesebb körű és életbevágóbb hivatást takar, ami méltatlanul háttérbe szorul a hazai egészségügyben is.

Fiatal, patológusnak készül, és a daganatok biológiája foglalkoztatja

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2017-01-02 19:46

Az osteosarcoma a leggyakoribb gyermekkori primer rosszindulatú csontdaganat, amelynek komplex a diagnosztikája, a röntgen, CT és MR képalkotó vizsgálatok mellett létfontosságú a korrekt szövettani diagnózis, amit a patológus ad. Dr. Szentkereszty Mártonnal beszélgettünk.