• Egy tűszúrástól a célzott gyógyszeres terápiáig: ideje jobban megismernünk a patológiát

    Szerző: WEBBeteg - M. J.

    Óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben a patológia tudománya. A kórbonctan talaján szerveződött tudományág mára sokkal közelebb áll az élő betegek vizsgálatához, mint az élettelen testek tanulmányozásához. A legtöbben mégis inkább az utóbbival azonosítják a patológusok munkáját - ezt támasztja alá a WEBBeteg.hu egészségportál felmérése is.

    A kérdőív nem reprezentatív, ám a beérkezett, közel 6000 szavazat arra mutat rá, hogy sokan nem ismerik a patológusok valódi tevékenységeit. A válaszadók közül 52,5% gondolja úgy, hogy a patológusok az elhunytak vizsgálatával foglalkoznak, 33,5% szerint a daganatos betegségek gyógyításában vesznek részt, továbbá 7,1% válaszolta azt, hogy kórokozók vizsgálata a feladatuk. A megkérdezettek legkisebb arányban az igazságügyi esetek feltárását (2,05%), valamint a gyógyszerhatékonysági kutatásokat (4,7%) jelölték be válaszként, holott a hatékony gyógyszeres terápia kialakításában kulcsfontosságú szerep jut a patológusoknak.

    Hol találkozunk a mindennapok során a patológus munkájával?
    • Betegségek szűrése során (pl. fül-orr-gégészeti betegségek, urológiai rendellenességek, képalkotóval (mammográfia, ultrahang, CT) felfedezett gyanús elváltozások) a levett minta esetén a mintából készített kenetet vagy szövettani metszetet a patológus értékeli.
      
    • Nőgyógyászati, valamint emlőszűrés citológiai, szövettani vizsgálata alkalmával.
      
    • Idült máj- és vesebetegségek pontos diagnózisának megállapításához szükséges szövettani vizsgálatkor.
      
    • Bármilyen szervből vett mintavétel során (a mintából készített kenetet vagy metszetet a patológus értékeli).
      
    • Gyomor- és bélpanaszok esetén végzett endoszkópos vizsgálat alkalmával, amennyiben a szövettani ellenőrzés is indokolt.
      
    • Megbetegedések gyógyítása során, például daganatos betegségek, illetve számos, speciális sebészeti beavatkozás során (műtét közben), amikor azonnal szövettani-, intraoperatív vizsgálat indokolt az operáció további folytatásához.

    (A patológus orvosok munkavégzéséről a teljesség igénye nélkül adtunk tájékoztatást.)
    Hirdetés

    Korszerű orvoslás manapság csak a modern patológia segítségével lehetséges

    Habár a kezelés alatt álló betegek számára sokszor láthatatlanok, a diagnózisalkotásban, valamint a beteg számára előírt terápia meghatározásában hatalmas jelentősége van a patológusok munkájának, akik a legtöbb esetben oszlopos tagjai az orvosi team-eknek. A gyógyításban és a megelőzésben is részt vállalnak, hiszen feladataik közé tartozik az ambuláns ellátásokon végzett szűrővizsgálatok (pl. nőgyógyászati vagy fül-orr-gégészeti citológiai vizsgálat) során levett sejtminták elemzése, éppúgy, mint az onkológiai osztályokról érkező szövettani leletek komplex áttekintése és véleményezése.

    A daganatos betegek kezelése szempontjából döntő szava van a patológusoknak, hiszen a szövettani mintákat nem csak önmagukban értékelik, hanem a korábbi vizsgálatokat, valamint a beteg egyéni kórtörténetét is figyelembe véve, amelyek együttesen adják a célzott terápia alapját. A vizsgálatok alapján megállapítják a tumor stádiumát, valamint eldöntik, operálható elváltozásról van-e szó, és a kezelés alatt álló páciens általános állapotát, gyógyszerérzékenységét is figyelembe véve felvázolják a beteg kilátásait, továbbá javaslatot tesznek a megfelelő terápiás módszer kiválasztására. Gyakorlatilag a patológus véleménye nélkül lehetetlen onkológiai kezelést kezdeményezni, így sorsdöntő feladat hárul azokra az orvosokra, akikről a legtöbben továbbra is azt gondolják, hogy alagsori bonctermekben töltik munkaidejük nagy részét.

    Molekuláris diagnosztika: egy fontos lépés a rák kezeléséhez

    A daganatos betegségek kezelésével kapcsolatban folyamatos kutatások zajlanak szerte a világban, melyek mindegyike a rák hatékony gyógyítására igyekszik megoldást találni. Mára bizonyítást nyert az a tény, hogy a daganatok túlnyomó többségét genetikai mutációk okozzák, amelyek nagyobb hányada szerzett, nem pedig öröklött tényezőkből fakad. A ráksejtek genetikai különbségének feltárásával beazonosíthatók egy-egy tumor biológiai tulajdonságai (pl. hogyan hatnak rá bizonyos hormonok), áttétképzési hajlama, illetve az is, hogy milyen érzékenységgel reagál bizonyos gyógyszerekre.   

    - A genetikai és génszabályozási hibák az egyes daganatokban, de egyénileg, betegenként is nagyon eltérő viselkedést, növekedési sajátosságokat eredményeznek. Ezért lehetséges, hogy még ugyanaz a szövettani típusú tumor is másként reagál a kezelési sémákra. A molekuláris vizsgálatok fő célja, hogy a szövetből a releváns gyógyszeres kezelés hatását befolyásoló géneltéréseket kimutassuk. Ezen keresztül a hatékony kezelések a daganat molekuláris sajátosságai és „érzékenysége” alapján választhatók ki. A legmegfelelőbb kezelés kiválasztása szakmai együttműködés (onkoteam) eredménye, melyet igen nagy részben a patológiai lelet és a molekuláris patológiai eredmények határoznak meg – foglalta össze Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke.

    Tehát a molekuláris diagnosztika, amely a patológia legfiatalabb területe, az egyik legnagyobb reménye a rákgyógyításban tevékenykedő orvosoknak, ugyanis a daganatgének vizsgálatára épül, amely a célzott kezeléshez leghatékonyabbnak bizonyuló gyógyszertípus meghatározását segíti elő. A célzott terápia lényege, hogy a molekuláris vizsgálatok során feltárt eredményeket a beteg egyéni paraméterei alapján összhangba hozzák a rendelkezésre álló gyógyszerekkel, amely a megfelelő választás esetén jelentős állapotjavulást eredményezhet. A siker azonban nem garantált, ahogy arra Dr. Méhes Gábor is rámutatott: - A drága célzott terápia hatástalan, ha egy génmutáció a célmolekula hatását felülírja. Sajnos a rosszindulatú daganatok ebből a szempontból nem állandóak, a terjedéssel, kiújulással párhuzamosan új génhibák jelentkezhetnek, amik a daganatsejtek agresszivitását fokozzák, egyes kezelések hatását viszont lerontják.

    Szövettan oldal a WEBBetegen
    A Magyar Patológiai Társaság együttműködésével indult el a WEBBeteg.hu tematikus melléklete, ahol még többet tudhat meg a magyar patológiai gyakorlatról, illetve a patológusokat övező tévhitekről.

    WEBBeteg Szövettan

    A jó hír az, hogy mára a leggyakoribb daganattípusoknál igen jó eredményeket érnek el a célzott kezelések alkalmazásával, így például a tüdőrák, vastagbélrák, mellrák, hasnyálmirigyrák, gyomorrák, petefészekrák és a melanoma esetén van lehetőség a betegségre és a betegre szabott terápiát kezdeményezni, amennyiben a vizsgálati eredmények is ezt támogatják. Ezentúl számos további daganattípusnál zajlik jelenleg is az onkogén mutációk feltárása, amely a jövőben még több hatékony terápiát helyez kilátásba. A célzott terápiák megvalósulását támogató kutatásoknak köszönhetően egyes daganatos betegségek esetén a beteg életkilátásai évekkel növelhetők meg.

    Forrás: WEBBeteg
    M. J., újságíró
    Orvos szakértőnk: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke

    Módosítva: 2017.11.16 18:56, Megjelenés: 2017.11.16 18:56
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Reuma vagy köszvény?

    Reuma vagy köszvény?

    B. M., szakfordító

    A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik. Mi köztük a különbség?

    Fekvőtámasz

    Fekvőtámasz

    S. F., fordító

    Az, hogy hány fekvőtámaszt tud csinálni, megmutatja keringési rendszere állapotát.

    A gyomorrák típusai és stádiumai

    Az emésztőrendszerünk egyik kiemelten fontos helye a gyomor. Egy falat lenyelése után a nyelőcsőből közvetlenül ide jut a táplálék, amely nem megfelelő gyomorműködés esetén irritálhatja a gyomorfalat. Nagyon sok tényező okozhat irritációt a gyomorban, amely évek, évtizedek alatt gyomorrákhoz vezethet, de nem csak az irritáció lehet gyomordaganat kiváltó oka.

    A jövő patológusai: Dr. Pap Anita rezidens orvos

    2013 szeptemberében kezdte el a patológus képzést a PTE Általános Orvostudományi Kar Pathologiai Intézetében dr. Pap Anita rezidens orvos, aki idén októberben megy szakvizsgázni.

    A jövő patológusai: Dr. Kaszás Bálint rezidens orvos

    Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kaszás Bálint rezidens orvos, aki várhatóan 2020-ban szakvizsgázik.

    Mi az az intraoperatív fagyasztásos szövettani vizsgálat?

    A patológusok munkájának egyik érdekes és kevésbé ismert része az úgynevezett intraoperatív fagyasztásos vizsgálat. Ennek során sürgősségi jelleggel, körülbelül 30 perc alatt szövettani véleményt tudunk mondani, mely alapján például az operáló sebész a műtét további menetéről is dönthet.

    A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

    Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek fényében többféle szövettani típust különböztetünk meg egymástól. Ezen típusok elkülönítésében és diagnosztizálásában nagyon fontos szereplő a patológiai szövettani diagnózisalkotás.

    A vastagbéldaganat szövettani típusai

    A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát, továbbá ez határozza meg annak típusát, a kilátásokat és a választandó kezelést. Milyen eredmények születhetnek a vizsgálaton?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások