A gyomorrák típusai és stádiumai

szerző: Holányi Péter - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Az emésztőrendszerünk egyik kiemelten fontos helye a gyomor. Egy falat lenyelése után a nyelőcsőből közvetlenül ide jut a táplálék, amely nem megfelelő gyomorműködés esetén irritálhatja a gyomorfalat. Nagyon sok tényező okozhat irritációt a gyomorban, amely évek, évtizedek alatt gyomorrákhoz vezethet, de nem csak az irritáció lehet gyomordaganat kiváltó oka.

Milyen gyomordaganat-típusokat különíthetünk el?

A gyomorban is megkülönböztetünk jó- és rosszindulatú daganatos elváltozásokat. Röviden a gyomor jóindulatú daganatairól a következő ábra nyújt információt.

gyomorrák szövettan ábra

A téma cikkei - Gyomorrák

3/1 A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai
3/2 A gyomorrák típusai és stádiumai
3/3 A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelés

Jóindulatú daganatok

A hyperplasticus polypusok a hámból kiemelkedő, túlburjánzó szövetszaporulatok, amelyek nem valódi daganat előtti eltérések, azonban a gyomorpolipban szenvedőknél gyakrabban alakul ki gyomorcarcinoma, amely a hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganat.

A jóindulatú lymphoid hiperplasia ritka eltérés, amelynek neve azért lymphoid, mert szövettani vizsgálat során a daganatban nyiroksejtek (lymphocyták) tömegei láthatóak. Az adenoma a mirigyhámból kiinduló jóindulatú daganat, megkülönböztetünk több féle altípust ezen belül is. A gyomoradenomák rendszerint daganatmegelőző állapotok. A hamartoma egy abnormális szöveti növekmény, amely jelen esetben legtöbbször genetikai háttér miatt alakul ki, ezen eltéréseket sebészi úton kell kezelni, és a betegeket szoros kontroll alatt kell tartani. A többszörös polyposis szindrómák csoportja egy nagy betegségcsoport a szindrómákat bővíti, a leiomyoma pedig a gyomor simaizomzatából alakul ki.

Ez a cikk is érdekelheti Mintavételi eljárások - Mikor és melyik típus indokolt?

Rosszindulatú daganatok

A rosszindulatú gyomordaganatok 90%-át az adenocarcinoma teszi ki, amely egy hámeredetű rosszindulatú daganat. A fennmaradó 10%-ot nagyon sok egyéb daganattípus alkotja. Az adenocarcinoma tünetei – emésztési zavar, nyelési nehézség és hányinger – sajnálatos módon nagyon hasonlítanak a krónikus gyomornyálkahártya-gyulladáshoz (gyomorhuruthoz), ennek eredményeként a daganatot sokszor már csak előrehaladott állapotban ismerik fel. Az előrehaladott gyomorrák a nyálkahártya alatti kötőszöveten átterjed, mérete nagy, a nyirokcsomó érintettség gyakoribb, így a prognózisa is rosszabb. Az adenocarcinomákat osztályozhatjuk a gyomorban elfoglalt helyük szerint, valamint makroszkópos és szövettani megjelenésük alapján. A Lauren-féle szövettani osztályozás megkülönböztet intestinalis (vagyis a bélhámhoz hasonló) és diffúz típusú gyomorrákot.

A diffúz gyomorcarcinoma teljesen beszűrheti a gyomorfalat és ráterjedhet a környező szervekre. Az intestinalis típusú daganatok jellemzően tömegesek és a tumorsejtek mirigyekre emlékeztető struktúrákat alkotnak, jellemzően széles, összefüggő frontok formájában terjednek. A diffúz gyomorcarcinoma nem összefüggő sejtekből épül fel, egyesével elszórtan, vagy kisebb csoportokat képezve beszűrik a gyomornyálkahártya és a gyomorfal teljes vastagságát. A diffúz gyomordaganatok agresszíven terjednek.

Melyek a gyomorrák stádiumai?

A stádium meghatározásában segít a TNM rendszer. Mely osztályozásban a T (tumor nagysága és lokális kiterjedése), az N (regionális nyirokcsomó érintettség) és M (metastasis, távoli áttét) jelenti. A következő táblázat mutatja be az egyes stádiumok jelentését.

Tumor

Magyarázat

Nyirokcsomó

Magyarázat

Metastasis

Magyarázat

Tx

elsődleges daganat kiterjedése nem mutatható ki

Nx

regionális nyirokcsomók helyzete nem mérhető fel

Mx

távoli áttét nem ítélhető meg

T0

elsődleges daganatnak nincs biztos jele

N0

regionális nyirokcsomóáttét nem mutatható ki

M0

távoli áttét nem mutatható ki

Tis

carcinoma in situ: felhám alatti daganat, nincs infiltráció

N1

áttét 1-2 regionális nyirokcsomóban

M1

távoli áttét van jelen

T1

daganat betör a nyálkahártya alatti kötőszövetbe

N2

áttét 3-6 nyirokcsomóban

T2

daganat betör a nyálkahártya alatti izomrétegbe

N3

áttét több mint 7 nyirokcsomóban

T3

daganat áttöri az izom alatti réteget

T4

daganat áttör a falon, vagy a környező szövetekbe tör

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőnk: Holányi Péter, orvostanhallgató
Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke

Cikkajánló

A gyomorrák tünetei és a veszélyeztettek

Dr. Kónya Judit, Dr. Tóth Sára Rebeka
Gyomorrák
Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, illetve ismert hajlamosító tényezők állnak fenn, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.