Dr. Schaff Zsuzsa: az időben elkezdett kezelés alapja a hepatitis szűrővizsgálat

Szerző: WEBBeteg - T.A., újságíró

A HCV elleni küzdelemben is tevékenykedik dr. Schaff Zsuzsa, aki október közepén kapta meg az aranydiplomáját több évfolyamtársával együtt, és az ünnepségen ő tartotta a köszöntőbeszédet. Az akadémikus, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézet professzor emeritája 2014-ben Széchenyi-díjban részesült, amely pályája csúcsát jelentette.

Dr. Schaff Zsuzsa harminc éven át dolgozott a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében, majd a II. sz. Patológiai Intézetet vezette. Közben többször is hosszabb időt külföldön töltött. Munkahelyén, a Semmelweis Egyetemen a májbetegségek igen intenzív kutatása folyik, kiemelten a két patológiai intézetben.

Az akadémikus elsősorban a májkutatási tevékenységéért vehette át a Széchenyi-díjat. Úgy érzi, ez volt pályája csúcsa, mely a Magyarországon adható legmagasabb tudományos elismerés.

Mit köszönhet egykori tanárának, Lapis professzornak?

- Baló professzor intézetében voltam tudományos diákkörös hallgató, akkoriban gyermekgyógyász szerettem volna lenni, így is indultam el az orvosi diplomám megszerzése után. Abban az időben bevett gyakorlatnak számított, hogy a klinikusok, mielőtt elmélyedtek a gyógyításban, patológusként is tevékenykedtek. Így kerültem a Heim Pál Gyermekkórházból az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetbe, amelynek vezetését ekkor vette át Lapis Károly professzor. Ő tette lehetővé, hogy fiatalon külföldre mehessek, először a párizsi Laboratoire de Biology Cellulaire laboratóriumba, majd az Egyesült Államokba, a Nemzeti Rákkutató Intézetbe, Bethesdába. Ebben az időben a külföldi tanulmányút még ritkaságszámba ment, különösen az Egyesült Államokba. Lapis professzor mindent megtett azért, hogy tanítványai és kollégái külföldi tanulmányutakhoz, ösztöndíjakhoz jussanak, és a hazai intézetbe is sok nemzetközi hírű tudós, Nobel-díjas kutató látogatott el.

- Amikor először hazatértem Amerikából, a National Cancer Institute-ból, ahol a lymphoid sejtekkel foglalkoztam, megírtam a kandidátusi értekezésemet (a mai PhD-dolgozat). Lapis professzor kijelölte az utamat, ez pedig a májkutatás volt. A biopsziák végzését a hetvenes évek elején kezdték el alkalmazni a májbetegségek diagnosztikájában, nekem szerencsém volt az elsők között részt venni ebben a munkában. Ezzel egyidőben a herpesz vírusokkal is foglalkoztam, majd a máj kapcsán a hepatitis vírusokkal.

- Több munkacsoport, köztük amerikai, német és francia kollégák párhuzamos, évek alatt elért eredménye, hogy egyértelműen azonosíthatóvá vált a Hepatitis C vírus (HCV). Magam is részt vettem ezen kutatások patológiai vizsgálataiban. Francia és osztrák kollégákkal közösen bebizonyítottuk, hogy a HCV olyan anyagcserezavart okoz, amelynek szerepe van a májrák kialakulásában. Ezekkel a külföldi szakemberekkel a mai napig tartom a kapcsolatot, és munkatársaim közül többen, így például Kiss András professzor, a jelenlegi intézetvezető, tovább folytatja az általam elkezdett kutatómunkát.

- A sokak által határozottnak és keménynek tartott Lapis Károly hallatlan precizitást követelt meg tőlünk például a szakirodalom pontos idézésében, ösztönzött bennünket a tudományos cikkek írására. Azt mondtuk: aki túlélte ezt a kemény időszakot, az nem kerülhet olyan helyre a világban, ahol keményebb vezetővel találkozik, mint a professzor volt. Összegezve: nagyon jó iskola volt az övé, abban nagy hatása volt, ahogyan kiválasztotta a témámat, a májat, ahogyan elindultam a pályán és eljutottam idáig, amilyen tudományos eredményeket produkáltunk, vagy ahogyan részt veszek a diagnosztikai munkában.

A mai napig vizsgálok májbiopsziás anyagokat, nem csak az intézetből, hanem számos hazai klinikáról és külföldről is kapok mintákat véleményezésre. Nagyon szeretem a kutatómunkát is, a modern diagnosztikai módszereket, az immunhisztológiai vizsgálatokat, a molekuláris genetikai diagnosztikát vagy éppen a citopatológiát, mindegyikből szereztem szakképesítést. Úgy gondolom, ezeken a területeken érzi az ember igazán azt, hogy kapcsolatban van a klinikummal.

Milyen új lehetőségek vannak a Hepatitis C vírussal fertőzöttek kezelésében?

A friss adatok alapján jelenleg mintegy 60 ezer fertőzött él hazánkban, többségük nem is tud betegségéről.

- Létrehoztunk egy HCV fórumot, a kiemelkedő, véleményformáló hazai 10-12 szakklinikussal. Nagyon sokat tettünk és teszünk azért, hogy a krónikus HCV-fertőzés elleni, szájon át adható úgynevezett „direkt ható antivirális szerek” – amelyek kimagasló hatékonyságúak, enyhe mellékhatásokkal bírnak –, megfelelő finanszírozása megtörténjen. Remélhető, hogy ezek kiszorítják a korábban alkalmazott Interferon-alapú gyógyszerelést, mivel hatékonyságuk (a betegek vírusmentessé tétele) a korábbi 50-60 százalékról 90 százalék fölé emelkedett.

Közös cél, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak ezek az új készítmények, az időben elkezdett kezelés alapja pedig az országosan megszervezett szűrővizsgálat. Az első körben a legérintettebbekkel, így az egészségügyi dolgozókkal kellene kezdeni a szűrést és a kezelést, majd szélesebben kiterjeszteni.

A WHO szlogenje: Hepatitis C vírus (HCV) mentes világot 2030-ra.

- Ennek elérésére nekünk is tennünk kell valamit, ezért minél hamarabb ki kell alakítani a nemzeti stratégiát. A probléma szóba került a nemrég megtartott vírusos májbetegek (VIMOR) konferenciáján is, amelyen európai kollégákkal vitattuk meg, miként érhető el a cél. Számos országban, így Ausztriában, Németországban és Franciaországban már nemzeti stratégiát alakítottak ki a HCV megfelelő szűrésére és a teendők meghatározására. Számos tanulmány igazolja, hogy az új kezelési lehetőség eredményeként 90 százalék felett vírusmentesekké váltak a fertőzöttek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megszűnik a már kialakult idült májbetegség, például a májcirrózis, legfeljebb nem halad előre a betegség, nem súlyosbodik. Éppen ezért nem szabad megvárni a májzsugor, vagy annak talaján a májrák kialakulását, hanem amennyiben nem sikerült a betegnek a HCV-t legyőzni legalább 6-12 hónapon belül, el kellene kezdeni a vírusellenes terápiát.

- Fontos változás történt hazánkban azzal, hogy az árversenynek köszönhetően egy beteg kezelése a kezdeti mintegy 6,5 millió forintról jelentősen lecsökkent (remélhetőleg 1,5-2 millióra). Első olvasatra ez az összeg is magasnak tűnhet, de ha belegondolunk, hogy mekkora megterhelés a beteg számára ez a betegség, és mekkora költség a fertőzött beteg évtizedeken át történő kezelése a krónikus hepatitis, májcirrózis, majd májrák szakaszain át, az említett összeg nem is tűnik olyan magasnak egy egészséges életért cserébe.

Előrelépést jelent a nemrégen bejelentett kormányzati törekvés: 2018-tól támogatott szűréseken vehetnek részt a fokozottan veszélyeztetett egészségügyi dolgozók (bővebben a cikk végén).

- Ez kiváló kiindulás a HCV elleni küzdelemben, de azt is meg kell fogalmazni a nemzeti programban, hogy egyebek mellett milyen módszerrel, hol valósuljanak meg a szűrések, milyen más vizsgálatokra van szükség, a kiszűrtek modern terápiája hol történjen meg, stb.

- Alapvető lenne, hogy az orvostudományi, egészségügyi képzésre jelentkező hallgatók szűrése is megvalósulhasson, majd ismételten a munkába állás előtt is. Itt döntő lehet, hogy az adott orvos vagy egészségügyi szakdolgozó milyen területen helyezkedik el. A fokozottan veszélyeztetetteket évente kellene szűrni.

Jelenleg milyen kutatásban tevékenykedik?

- Egy hónapja járt itt Franciaországból az egyik neves sejtbiológus professzornő, aki kidolgozott egy módszert a vérkeringésből meghatározható tumorsejtek vizsgálatára. Több ilyen módszert alkalmaznak világszerte, de ő egy tűszúrásból, 10 ml vérből egy műszer segítségével egyetlen daganatsejtet is képes felismerni még azelőtt, hogy a tumort képalkotó vizsgálatok kimutatnák. Ez hatalmas előrelépés lehet a daganatok korai diagnosztikájában.

- Együttműködésükről biztosította az egyetemet, de a műszert magunknak kell előteremteni, ennek költsége kb. 25 millió forint. Pályáztunk a műszer beszerzésére, illetve az első 100 beteg vizsgálatára. Abban bízunk, hogy sikeresen szerepelünk a pályázaton és jövő évtől elindulhat az új projekt. Ezzel egy igen intenzív periódus kezdődhet el munkahelyem és az egész egyetem életében.

- A cél természetesen az, hogy a tapasztalatok, kedvező után befogadja az egészségbiztosító, és minél hamarabb alkalmazhatóvá váljon itthon is ez az eljárás.

Miként tartja magát ennyire fitten?

- Részben a genetikának köszönhetem, másrészt pedig a családom mellett a munkám szeretete ösztönöz, a fiatal kollégák és hallgatók között állandóan stimulált állapotba vagyok. Úgy vélem, ameddig szellemileg friss az ember, az élet számos területén jól tud teljesíteni.

A szíve csücske Olaszország...

- Igen, van egy közös projektünk a padovai egyetemmel, ezért sokszor elutazom oda, de ezen kívül is szeretem az olasz kultúrát, a történelmet, a gasztronómiát. A franciákat és a osztrákokat sem hagynám ki, a második városom Bécs, természetesen Budapest után.

Nemzeti Hepatitis Program

A Hepatitis C vírussal (HCV) fertőzöttek szűrővizsgálattal történő felismerése és hatékony kezelése nem csupán morális kötelezettség, hanem nemzetgazdasági érdek is. A Hepatitis C vírus (HCV) egy vér úján terjedő fertőzés, amely az elmúlt években egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent világszerte.

A WHO adatai szerint jelenleg mintegy 70 millió HCV fertőzött beteg él a világon, Magyarországon pedig akár 70 ezer érintett is lehet a szakértők szerint.

A Hepatitis C kezelésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fertőzöttek közel 75%-a nem tud arról, hogy súlyos, ugyanakkor gyógyítható betegségben szenved.

Jövőre Magyarországon is elindulhat a HCV-fertőzés hazai felszámolására kidolgozott hivatalos program. A tervezet célja, hogy Magyarország 2030-ra HCV-mentes ország legyen, ez azonban kizárólag megfelelő szűrési stratégia, hatékony kezelések széleskörű elérhetőségének biztosítása és a kezelésintenzitás növekedése esetén érhető el. Első lépésként 2018 elején mintegy 25 ezer fokozottan veszélyeztetett egészségügyi dolgozó HCV szűrését és a legmodernebb terápiával történő kezelését támogatja az állam.

Forrás: Origo

WEBBeteg
Forrás: WEBBeteg
T.A., újságíró, Kép forrása: Semmelweis Egyetem

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Tollrajz Dr. Koncz Tibor reumatológus...

Tapasztalták már azt, ha orvoshoz kell menniük, s nem ismerik a leendő gyógyítójukat, olykor csöppnyi szorongást éreznek? Ha szerencsénk van, ez egy...

Az Egyszülős Központ vezetőjének...

Gyerekekként azt képzeltük, hogy édesanyánk számára meg sem kottyant, ha reggeltől estig dolgozott, munka után két nagy szatyorral fáradozott...

Gyógyszerész a gyógyszerekről...

Sokan azt gondolják, hogy a gyógyszerészek hivatása kevésbé felelősségteljes, mint az orvosoké. Pedig - igaz másként -, de a felelősség...

Az elhízás a leggyakoribb...

Aki találkozott már dr. Mogyorósy Gábor gyermekgyógyász – gyermekkardiológussal, pontosan tudja, hogy csemetéjét bármelyik életkorban, jó...

A nyájimmunitást nem az...

Miért nem lett belsőépítész? Mit szokott mondani az oltásellenes szülőknek? Mi vonzotta a gyermekgyógyászatban? Dr. Mészner Zsófiával...

Dr. Mézes Aliz: A családom és a...

Akik ismerik dr. Mézes Aliz debreceni reumatológus adjunktusnőt, pontosan tudják, hogy kivételes hivatástudattal, rendkívüli szakmai tudással...

A daganatok ellen harcolnak

Interjúk onkológus orvosokkal és az onkológiai ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókkal.

Sí, quad, mountainbike: Klausmann...

Kalusmann Viktort mindenki a tévéből ismeri, a Szerencsekerék az utóbbi időkig elképzelhetetlen volt nélküle, ám az sokak előtt még ismeretlen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.