A nagy hidegben gyakoribb a szívinfarktus

Szerző: MTI

Szerbiában hirtelen megemelkedett a szívinfarktusok száma, az orvosok a hideg idővel és a tartósan alacsony hőmérséklettel járó veszélyekre figyelmeztetnek - olvasható a Vecernje novosti című belgrádi újság internetes kiadásában hétfőn.

A hideghullám beköszöntésének első három napjában hirtelen megugrott a szívinfarktusok száma és a belgrádi klinikai központ sürgősségi osztályára 32 beteget vettek fel szívpanaszokkal. Közülük húsznál többnek akut szívinfarktusa volt - nyilatkozta Predrag Mitrovic, a sürgősségi osztály kardiológusa.

Ez a szám még ennél is nagyobb lett volna, ha a nagy hó és a hófúvások nem akadályoztak volna meg sok beteget, hogy eljussanak a belgrádi klinikai központig - hangsúlyozta a szívgyógyász. Azt is elmondta: normális körülmények között naponta négy-öt infarktusos beteget látnak el és közöttük olyanok is vannak, akiket a regionális, tehát Belgrádon kívüli központokból szállítanak a szerb fővárosba.

A hidegsokk infarktust okozhat

A szakorvos kiemelte, hogy ezekben a "nagyon mínuszos" napokban olyanok is bekerülnek hozzájuk, akiknek korábban nem voltak szívpanaszaik és arról sem volt tudomásuk, hogy szervezetükben a véredények legyengültek.

A szívinfarktus rizikófaktorai

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők esélye is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége módosítható illetve kiiktatható. A szívinfarktus okai, rizikófaktorai>>

Olyan, többnyire az ötvenes éveikben járó emberekről van szó, akik meleg otthonaikból kilépnek a nagy hidegbe, mondjuk havat lapátolni és a hirtelen fizikai erőkifejtés valamint a hideg váratlanul szívinfarktust okoz - magyarázza Predrag Mitrovic.

A lakásból a hirtelen nagy hidegbe kilépve a szívbeteg szervezetnek nincs elég ideje alkalmazkodni a hideg környezethez. A hidegsokk - Arsen Ristic szívgyógyász szerint - a véredények hirtelen összehúzódását idézi elő, véredénygörcs lép fel. Ilyenkor a szervezet oxigén ellátása csökken, jóllehet a szervezetnek a nagy hidegben éppenséggel több oxigénre lenne szüksége a hőszabályozás miatt. A szív ilyenkor nagyobb sebességre kapcsol, márpedig egy beteg szív ezt a tempót nem bírja és ilyenkor bekövetkezik az összeomlás, a szívinfarktus - tájékoztatott Arsen Ristic kardiológus.

A hírtelen enyhülés újabb veszélyforrást jelent

A belgrádi klinikán a szívműtétek száma is megugrott: amikor beköszöntöttek a nagy hidegek, egyetlen egy nap 12 beteget kellett műteni. Ez nagyon nagy szám, hisz rendes körülmények között osztályunkon 3-5 műtétet hajtunk végre - hangsúlyozta Ristic doktor, aki máris figyelmeztetett egy következő várható veszélyre: az enyhébb idő beköszöntése ismét kritikus napokat fog jelenteni a szívbetegeknek, ugyanis rájuk nézve a legnagyobb veszélyt az időjárási viszonyok hirtelen megváltózása jelenti. Ezeknek az embereknek vigyázniuk kell magukra, be kell tartaniuk a gyógyterápiát, nem szabad fizikailag megerőltetniük magukat, megfelelően kell öltözködniük, és oda kell figyelniük az étkezésre is.

Zoran Stankovic szerb egészségügyi miniszter hétfőn ellátogatott a belgrádi klinikai központ sürgősségi osztályára, hogy a helyszínen győződjön meg az orvosok és az egészségügyi személyzet munkájáról, a betegek ellátásáról. Szerbiában február 5-én rendkívüli helyzetet hirdettek ki a nagy hideg és a havazás miatt.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

27 százalékkal nő az infarktus...

Veszélyeket is rejt az a gondolat, hogy sokan a 60 év fölötti életszakaszt és különösen a nyugdíjas éveket kizárólag a pihenés időszakának...

Az E-vitamin segít megelőzni a...

Azonfelül, hogy az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr- és a hajápolásban, ennél lényegesen több jó hatása...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.