• Hogyan kezelhető a PAD?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    A perifériás artériás betegség tünetei enyhébb esetekben életviteli változtatásokkal is nagymértékben javíthatóak, ám amennyiben ez nem elegendő, gyógyszeres kezelésre, súlyos esetben műtétre is szüksége lehet.

    A téma cikkei
    3/1 A perifériás artériás betegség (PAD) és tünetei
    3/2 A perifériás artériás betegség kivizsgálása
    3/3 Hogyan kezelhető a PAD?

    Hogyan kezelhető a PAD?

    A perifériás artériás betegség kezelésében két fő cél van. Az első a tünetek kezelése, így a lábfájdalom csökkentése, ami lehetővé teszi azt, hogy Ön ismét rendszeresen tudjon mozogni.

    A második cél az érelmeszesedés előrehaladásának lelassítása, ezáltal a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentése. A cél eléréséhez az életmód módosítása is hozzájárulhat. Ha dohányzik, a dohányzás elhagyása a legfontosabb dolog, amit megtehet az artériás érszűkület csökkentése érdekében.

    Hirdetés

    Orvosa gyógyszert írhat fel Önnek a véralvadás gátlására, a vérnyomás és a vérkoleszterinszint csökkentésére, illetve a fájdalom és egyéb tünetek mérséklésére.

    • Koleszterincsökkentő gyógyszerek. Orvosa koleszterincsökkentő gyógyszert, például sztatinokat javasolhat Önnek a szív koszorúsér betegség, illetve a stroke kialakulásának csökkentése végett. A cél, hogy a perifériás artériás betegségben szenvedő betegeknél az LDL (rossz koleszterin szintet) 2,5 mmol/l alá vigyék. Az elérendő célérték még ennél is alacsonyabb lehet akkor, hogyha Ön a szívinfarktus, illetve a stroke kialakulásának további rizikófaktoraival (például cukorbetegséggel) is rendelkezik.
    • Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Hogyha Önnek magas a vérnyomása, orvosa vérnyomáscsökkentő gyógyszereket  (pl. béta-blokkolókat, ACE-gátlókat) javasolhat. A kezelés célja a szisztolés vérnyomás érték 140 Hgmm, és egyidejűleg a diasztolés vérnyomás értéket 90 Hgmm alá csökkentése. (A szisztolés érték a magasabb, a diasztolés pedig a per után következő alacsonyabb értéket jelenti.) Ha Önnek cukorbetegsége van, a vérnyomás célértéke ennél még alacsonyabb (135/85 Hgmm).
    • A vércukor szint rendezése. Hogyha Önnek cukorbetegsége van, nagyon fontos a vércukorszint szabályozása!
    • Vérlemezkegátlók. Mivel a perifériás artériás betegség a végtagok elégtelen vérellátásán keresztül okoz tüneteket, fontos, hogy a véralvadás kockázatát csökkentsék. A véralvadék teljesen elzárhat egy már korábban beszűkült artériát és ez által szöveti elhalást eredményezhet. Orvosa lehet, hogy acetilszalicilsavat vagy más vérlemezkegátló gyógyszert, például clopidogrelt fog javasolni. Ezeket a gyógyszereket mindennap szedni kell, hatásosságuk vérvizsgálat segítségével ellenőrizhető.
    • Tüneti gyógyszerek. Az Egyesült Államokban már engedélyezték a cilostazol használatát. A gyógyszer fokozza a végtagok vérellátását azáltal, hogy megakadályozza a véralvadék kialakulását és tágítja az ereket. Specifikusan javítja a claudikációs tüneteket (sántítást), a lábfájdalmat, a perifériás artériás betegségben szenvedő betegeknél is. Egy másik készítmény a pentoxifyllin, ami azonban kevésbé hatékony.

    Angioplasztika és műtét

    Bizonyos esetekben angioplasztikára, vagy műtétre lesz szükség ahhoz, hogy a perifériás artériás betegséget kezeljék.

    Angioplasztika. Ezen eljárás során egy kis üreges csövet (katéter) juttatnak az ereken keresztül az érintett beteg artéria területére. Itt a katéter hegyén egy kis ballont fújnak fel, amely ezáltal megnyitja az artériát, belesimítva a falat elzáró plakkot az artéria falába. Bizonyos esetekben egy rugalmas fém csövet (sztent) is behelyeznek, így az ér tovább nyitva maradhat. Ez ugyanaz az eljárás, amit a szív koszorús ereinek tágításához is alkalmaznak.

    Bypassműtét. A bypassműtéthez alkalmazott beültetendő ér származhat a szervezet más területéről, amikor is kivesznek egy érszakaszt, illetve készülhet szintetikus anyagból is. Az eljárás során az elzáródott érszakaszt áthidalják, megkerülik, ezáltal állítják helyre a keringést az elzáródás előtti és utáni terület között.

    Thrombolyticus kezelés. Ha az Ön artériájában frissen alakul ki egy, az eret teljesen elzáró vérrög, orvosa egy vérrögoldó szert juttathat a szervezetébe, amely lebontja ezt a vérrögöt.

    Felügyelt tornaprogram

    A gyógyszeres, műtétes kezelés helyett, illetve azt kiegészítve orvosa javasolhat felügyelet mellett végzendő tornaprogramot is, amely segítségével megnőhet a fájdalom nélkül megtehető távolságot.

    A rendszeres mozgás több módon javítja a perifériás artériás betegség tüneteit többek között azáltal, hogy hozzájárul, szervezete hatékonyabb oxigén felhasználásához. Vizsgálatok szerint a tornaprogram a műtéti kezeléshez, illetve az angioplasztikához hasonló eredményességgel növeli a fájdalommentesen megtehető távolságot.

    Alternatív gyógymódok
    Egyes vizsgálatok szerint a ginkgo javítja a vér áramlási tulajdonságait, ezáltal hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegek nagyobb távolságot tegyenek meg fájdalom nélkül. A készítmény azonban nagy dózisban fokozhatja a vérzések kialakulását, éppen ezért veszélyes lehet véralvadásgátló készítményekkel, például acetilszalicilsavval együtt szedve. Beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi a ginkgo szedését!

    Olvasson tovább! Mi a teendő szívinfarktus esetén?

     

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    3/2 A perifériás artériás betegség kivizsgálása |  3/3 | Következő oldal
    Módosítva: 2020.06.20 09:36, Megjelenés: 2017.08.03 05:21
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Magasvérnyomás-betegségem van?

    A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) napjainkban és a jövőben is nagy jelentőségű népegészségügyi probléma lesz. A kórkép a lakosság 30-45%-át érinti, előfordulása az életkor előrehaladtával fokozatosan nő. Magas morbiditása és mortalitási kockázata miatt a korai felismerés és megfelelő kezelés kiemelten fontos a betegek számára.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    A perifériás artériás betegség (PAD) és tünetei

    Hogyha lábai fájnak, zsibbadnak, járáskor meg kell állnia, mert begörcsöl a vádlija, vagy a perifériás artériás betegség egyéb tüneteit észleli, akkor ne legyintsen, és ne írja ezeket a természetes öregedés számlájára! A korai diagnózis és kezelés ugyanis hozzájárul a szívbetegség és a stroke kialakulásának megelőzéséhez is.

    A szívelégtelenség kezelése

    A szívelégtelenség rendszerint egy krónikus betegség, amely élethossziglan tartó kezelést igényel. A kezelés segítségével azonban az elégtelenül működő szív megerősödhet és a szívelégtelenség tünetei javulhatnak.

    A szívelégtelenség kivizsgálása

    A szívelégtelenségben szenvedő beteg életkilátásai a háttérben álló októl, a súlyosságtól és az általános egészségi állapottól függenek. A pontos diagnózis felállításával számos betegnél kiválasztható az a terápia, amellyel jelentősen javítható a beteg állapota és csökkenthető a szívműködés romlásának üteme.

    A perifériás artériás betegség kivizsgálása

    A perifériás artériás megbetegedés hátterében álló érelmeszesedés leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a stroke és a szívinfarktus, ám a korai diagnózis és kezelés hozzájárul ezen betegségek kialakulásának megelőzéséhez is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.