Hogyan kezelhető a PAD?

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A perifériás artériás betegség tünetei enyhébb esetekben életviteli változtatásokkal is nagymértékben javíthatóak, ám amennyiben ez nem elegendő, gyógyszeres kezelésre, súlyos esetben műtétre is szüksége lehet.

A téma cikkei
3/1 A perifériás artériás betegség (PAD) és tünetei
3/2 A perifériás artériás betegség kivizsgálása
3/3 Hogyan kezelhető a PAD?

Hogyan kezelhető a PAD?

A perifériás artériás betegség kezelésében két fő cél van. Az első a tünetek kezelése, így a lábfájdalom csökkentése, ami lehetővé teszi azt, hogy Ön ismét rendszeresen tudjon mozogni.

A második cél az érelmeszesedés előrehaladásának lelassítása, ezáltal a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkentése. A cél eléréséhez az életmód módosítása is hozzájárulhat. Ha dohányzik, a dohányzás elhagyása a legfontosabb dolog, amit megtehet az artériás érszűkület csökkentése érdekében.

Orvosa gyógyszert írhat fel Önnek a véralvadás gátlására, a vérnyomás és a vérkoleszterinszint csökkentésére, illetve a fájdalom és egyéb tünetek mérséklésére.

  • Koleszterincsökkentő gyógyszerek. Orvosa koleszterincsökkentő gyógyszert, például sztatinokat javasolhat Önnek a szív koszorúsér betegség, illetve a stroke kialakulásának csökkentése végett. A cél, hogy a perifériás artériás betegségben szenvedő betegeknél az LDL (rossz koleszterin szintet) 2,5 mmol/l alá vigyék. Az elérendő célérték még ennél is alacsonyabb lehet akkor, hogyha Ön a szívinfarktus, illetve a stroke kialakulásának további rizikófaktoraival (például cukorbetegséggel) is rendelkezik.
  • Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Hogyha Önnek magas a vérnyomása, orvosa vérnyomáscsökkentő gyógyszereket (pl. béta-blokkolókat, ACE-gátlókat) javasolhat. A kezelés célja a szisztolés vérnyomás érték 140 Hgmm, és egyidejűleg a diasztolés vérnyomás értéket 90 Hgmm alá csökkentése. (A szisztolés érték a magasabb, a diasztolés pedig a per után következő alacsonyabb értéket jelenti.) Ha Önnek cukorbetegsége van, a vérnyomás célértéke ennél még alacsonyabb (135/85 Hgmm).
  • A vércukor szint rendezése. Hogyha Önnek cukorbetegsége van, nagyon fontos a vércukorszint szabályozása!
  • Vérlemezkegátlók. Mivel a perifériás artériás betegség a végtagok elégtelen vérellátásán keresztül okoz tüneteket, fontos, hogy a véralvadás kockázatát csökkentsék. A véralvadék teljesen elzárhat egy már korábban beszűkült artériát és ez által szöveti elhalást eredményezhet. Orvosa lehet, hogy acetilszalicilsavat vagy más vérlemezkegátló gyógyszert, például clopidogrelt fog javasolni. Ezeket a gyógyszereket mindennap szedni kell, hatásosságuk vérvizsgálat segítségével ellenőrizhető.
  • Tüneti gyógyszerek. Az Egyesült Államokban már engedélyezték a cilostazol használatát. A gyógyszer fokozza a végtagok vérellátását azáltal, hogy megakadályozza a véralvadék kialakulását és tágítja az ereket. Specifikusan javítja a claudikációs tüneteket (sántítást), a lábfájdalmat, a perifériás artériás betegségben szenvedő betegeknél is. Egy másik készítmény a pentoxifyllin, ami azonban kevésbé hatékony.

Angioplasztika és műtét

Bizonyos esetekben angioplasztikára, vagy műtétre lesz szükség ahhoz, hogy a perifériás artériás betegséget kezeljék.

Angioplasztika. Ezen eljárás során egy kis üreges csövet (katéter) juttatnak az ereken keresztül az érintett beteg artéria területére. Itt a katéter hegyén egy kis ballont fújnak fel, amely ezáltal megnyitja az artériát, belesimítva a falat elzáró plakkot az artéria falába. Bizonyos esetekben egy rugalmas fém csövet (sztent) is behelyeznek, így az ér tovább nyitva maradhat. Ez ugyanaz az eljárás, amit a szív koszorús ereinek tágításához is alkalmaznak.

Bypassműtét. A bypassműtéthez alkalmazott beültetendő ér származhat a szervezet más területéről, amikor is kivesznek egy érszakaszt, illetve készülhet szintetikus anyagból is. Az eljárás során az elzáródott érszakaszt áthidalják, megkerülik, ezáltal állítják helyre a keringést az elzáródás előtti és utáni terület között.

Thrombolyticus kezelés. Ha az Ön artériájában frissen alakul ki egy, az eret teljesen elzáró vérrög, orvosa egy vérrögoldó szert juttathat a szervezetébe, amely lebontja ezt a vérrögöt.

Felügyelt tornaprogram

A gyógyszeres, műtétes kezelés helyett, illetve azt kiegészítve orvosa javasolhat felügyelet mellett végzendő tornaprogramot is, amely segítségével megnőhet a fájdalom nélkül megtehető távolságot.

A rendszeres mozgás több módon javítja a perifériás artériás betegség tüneteit többek között azáltal, hogy hozzájárul, szervezete hatékonyabb oxigén felhasználásához. Vizsgálatok szerint a tornaprogram a műtéti kezeléshez, illetve az angioplasztikához hasonló eredményességgel növeli a fájdalommentesen megtehető távolságot.

Alternatív gyógymódok
Egyes vizsgálatok szerint a ginkgo javítja a vér áramlási tulajdonságait, ezáltal hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegek nagyobb távolságot tegyenek meg fájdalom nélkül. A készítmény azonban nagy dózisban fokozhatja a vérzések kialakulását, éppen ezért veszélyes lehet véralvadásgátló készítményekkel, például acetilszalicilsavval együtt szedve. Beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi a ginkgo szedését!

Tovább Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

3/2 A perifériás artériás betegség kivizsgálása | 3/3 | Következő oldal

Cikkajánló

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.