Amit egy szülőnek tudnia kell a gyermekek szívbántalmairól

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos megjelent:

A szívbetegséget még a felnőttek is megszenvedik, de különösen tragikus lehet a gyermekek esetében. A szülőknek érdemes ismerniük több különböző szívproblémát, hogy felismerhessék azokat. Ilyenek a veleszületett szívhibák, a szívműködést is érintő vírusfertőzések, vagy az anyák különböző betegségei, esetleg genetikai eredetű problémák.

A jó hír az, hogy az orvostudomány és a technológia fejlődésével sok szívbetegséggel rendelkező gyermek aktív, teljes életet élhet. De nézzük sorjában a legfontosabbakat!

Veleszületett szívbetegség

A veleszületett szívbetegség olyan szívbetegség, amelyet általában a születéskor jelen lévő szívfejlődési hibák okoznak. Az Egyesült Államokban az egyes években született csecsemőknek körülbelül 1 százaléka szenved ettől.

Ehhez tartozik például az aorta billentyű szűkület, amely korlátozza a véráramlást, a hypopláziás bal szívfél-szindróma, ahol a szív bal oldala alulfejlett, kamrai szeptum hibák, pitvari szeptum hibák, az ún. ductus arteriosus.

A Fallot tetralogia egy kombinált szívfejlődési rendellenesség, amelyet a következő négy eltérés jellemez:

  • kamrai sövény defectus,
  • jobb kamra kiáramlási pályájának szűkületete,
  • jobb kamra megnagyobbodás,
  • és az aorta rendellenes helyzete (“lovagló aorta”)

A veleszületett szívhibák hosszú távú hatással lehetnek a gyermek egészségére. Általában műtétekkel, katéteres eljárásokkal, gyógyszerekkel és súlyos esetekben szívátültetéssel kezelhetők. Az esetek egy részében egy egész életen át tartó megfigyelésre van szükség.

Bővebben A szívfejlődési rendellenességekről

Az ateroszklerózis

Az érelmeszesedés, amikor az artériák belsejében zsírral és koleszterinnel töltött “plakkok” alakulnak ki. Később az artériák megmerevednek és beszűkülnek, ami megnöveli a vérrögök kialakulását és a szívrohamok kockázatát. Általában sok évet vesz igénybe az ateroszklerózis kialakulása. A gyermekeknél emiatt nem is jellemző, azonban az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más egészségügyi kérdések magasabb kockázatot jelentenek.

Ezért az orvosok a koleszterin és a magas vérnyomás szűrését javasolják az olyan gyermekeknél, akiknek kockázati tényezői vannak, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség a családban, ha a gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Ezt jellemzően életmódbeli változásokkal kell orvosolni, mint a megnövelt edzés és az étrendi módosítások.

Bővebben Az érelmeszesedés okai, tünetei, kezelése

Szívritmuszavarok (arrhytmia)

Az arryhytmia a szív rendellenes ritmusa, amelynek során a szív kevésbé hatékonyan keringetheti a vért. A gyermekeknél az szívritmuszavar különböző típusai fordulhatnak elő, mint pédául:

  • gyors szívverés (tachycardia), a leggyakoribb a szupraventrikuláris tachycardia
  • lassú szívverés (bradycardia)
  • hosszú Q-T-szindróma (LQTS)
  • Wolff-Parkinson-White szindróma (WPW szindróma)

A tünetek a következők lehetnek: gyengeség, fáradtság,szédülés, ájulás, táplálkozási problémák.

Bővebben Szívritmuszavarok (arrhythmia) - Figyelmeztető tünetek

Kawasaki-betegség

Ez egy ritka betegség, amely elsősorban a gyermekeket érinti, és gyulladást okoz a kezek, lábak, a száj, az ajkak és a torok ereiben. Ezenkívül láz is jellemző tünet, és duzzanat is képződhet a nyirokcsomókban. A kutatók ma még nem teljesen biztosak benne, hogy mi okozza a Kawasaki szindrómát, mindenesetre az American Heart Association (AHA) szerint a betegség elsősorban 5 évesnél fiatalabb gyermekeket érint.

Őket gyakran intravénás gamma-globulinnal vagy aszpirinnal kezelik. A kortikoszteroidok néha csökkenthetik a jövőbeli szövődményeket. A gyerekek, akik ebben a betegségben szenvednek gyakran igényelnek egész életen át tartó nyomonkövetést.

“Mormogó” szív

Ez egy “mormogó" hang, amelyet a szív kamráján vagy a billentyűkön keresztül áramló vér, vagy a szív közelében lévő vérerek okoznak. Gyakran ártalmatlan, máskor kardiovaszkuláris problémát jelezhet, ezért érdemes kivizsgáltatni.

Szívburokgyulladás (pericarditis)

Ez akkor fordul elő, amikor a szívet (pericardium) körülvevő vékony membrán gyulladt vagy fertőzött lesz, a gyulladás pedig rontja a szív pumpáló képességét. Szívburokgyulladás előfordulhat műtét után, vagy bakteriális fertőzések, mellkasi traumák, illetve kötőszöveti betegségek, mint a lupus okozhatják. A kezelések a betegség súlyosságától, a gyermek korától és az általános egészségi állapotától függenek.

Bővebben A szívburokgyulladás

Reumás szívbetegség

Általában Streptococcus baktériumok okozta torokgyulladás vagy skarlát szövődményeként alakulhat ki reumás szívbetegség.

Vírusok által okozott szívizomgyulladás

A vírusok, amelyek légúti betegséget okoznak szintén befolyásolhatják a szív egészségét. Vírusos fertőzés is okozhat szívizomgyulladást, amely ronthatja a szív pumpa funkcióját és ez az egész szervezetre hatással lehet.

Szerencsére a szív vírusfertőzései ritkák. A tünetek hasonlóak az influenza-szerű tünetekhez, beleértve a fáradtságot, a légszomjat és a mellkasi kényelmetlenséget.

Szívnagyobbodás

A cardiomegalia azt jelenti, hogy a szív nagyobb, mint normál esetben lennie kellene. A megnagyobbodott szív nem szivattyúz elég hatékonyan a “normálishoz”képest és ez – rosszabb esetekben – stroke-hoz és szívelégtelenséghez, szabálytalan szívritmushoz vezethet.

Mivel azonban sokan megnagyobbodott szívvel élnek és nincsenek tüneteik, lehetséges, hogy nem is tudnak róla. Előfordul, hogy valamilyen panasz, vagy szűrővizsgálat miatt készült képalkotó vizsgálaton (mellkasröntgen) kerül felfedezésre.

Bővebben A szívnagyobbodás

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Types of Heart Disease in Children (Healthline)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.