• Vitaminok, nyomelemek
    Elnevezés

    Biotin (B7-vitamin, H-vitamin)

    Típus Vitamin
    Alapvető tudnivalók A biotin (B7-vitamin, H-vitamin) az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként játszik szerepet. A bélflórában képes előállítani a szervezet is, így jelentős bevitelre nincs szükség. Molekulája ként tartalmaz.
    Miben játszik szerepet? A biotin nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásában, a fehérje-anyagcserében, a szénhidrát-anyagcserében, az aminosav anyagcséjében és a koleszterin-anyagcserében. Megőrzi a bőr, a körmök és a haj egészségét, épségét. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében, továbbá kedvezően befolyásolja a betegség folytán fellépő idegkárosodást is.
    Hiánya esetén A H-vitamin (biotin) hiányára bőr és az ajkak gyulladása, ekcéma, a szőrzet kihullása figyelmeztet, illetve megfigyelhető a nemi vágy csökkenése, továbbá az általános lehangoltság, nagyfokú kimerültség, étvágytalanság, vérszegénység, koleszterinsznt-emelkedés is. A tojásfehérjében lévő anyagok gátolják a biotin felszívódását, így sok tojásfehérje fogyasztása esetén is hiányállapot alakulhat ki.
    Túladagolása Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni.
    Mekkora mennyiségben van rá szükségünk? A táplálkozással bevitt biotin (H-vitamin) rosszul, mintegy 50 százalékos arányban szívódik fel az emberi szervezetben. Javasolt mennyiségek: 0-6 hónap 0,3; 7-12 hónap 0,6; 1-3 év 1,6; 4-6 év 1,1; 7-10 év 1,4; 11-14 év 1,4 (nő) 1,7 (ffi); 15-18 év 1,5 (nő) 2 (ffi); 19-30 év 1,6 (nő) 2 (ffi); 31-60 év 1,6 (nő) 2 (ffi); 60 év felett 1,6 (nő) 2 (ffi); Terhesség 1,9; Szoptatás 1,8; Nehéz fizikai munka 2; Stressz 2,2; Dohányzás 1,7 (nő) 2 (ffi); Alkohol fogyasztás 2,2; Menopauza 1,6
    Milyen táplálékokban található meg? A biotinhiányos tünetek megelőzésére a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék fogyasztása ajánlott. A gyümölcsökben és a húsfélékben is minimális mennyiségben fordul elő biotin, a gabonafélékben pedig kötött formában van jelen, így nem szívódik fel a szervezetben.
    Hasonló találatok - Vitaminok, nyomelemek
    Hirdetések

    Új keresés

    Vitaminok, nyomelemek - (utolsó feltöltés: 2019-09-18 10:54:20)