Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésBiotin (B7-vitamin, H-vitamin)

Tipus: Vitamin

Alapvető tudnivalók
A biotin (B7-vitamin, H-vitamin) az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként játszik szerepet. A bélflórában képes előállítani a szervezet is, így jelentős bevitelre nincs szükség. Molekulája ként tartalmaz.

Miben játszik szerepet?
A biotin nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásában, a fehérje-anyagcserében, a szénhidrát-anyagcserében, az aminosav anyagcséjében és a koleszterin-anyagcserében. Megőrzi a bőr, a körmök és a haj egészségét, épségét. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében, továbbá kedvezően befolyásolja a betegség folytán fellépő idegkárosodást is.

Hiánya esetén
A H-vitamin (biotin) hiányára bőr és az ajkak gyulladása, ekcéma, a szőrzet kihullása figyelmeztet, illetve megfigyelhető a nemi vágy csökkenése, továbbá az általános lehangoltság, nagyfokú kimerültség, étvágytalanság, vérszegénység, koleszterinsznt-emelkedés is. A tojásfehérjében lévő anyagok gátolják a biotin felszívódását, így sok tojásfehérje fogyasztása esetén is hiányállapot alakulhat ki.

Túladagolása
Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A táplálkozással bevitt biotin (H-vitamin) rosszul, mintegy 50 százalékos arányban szívódik fel az emberi szervezetben. Javasolt mennyiségek: 0-6 hónap 0,3; 7-12 hónap 0,6; 1-3 év 1,6; 4-6 év 1,1; 7-10 év 1,4; 11-14 év 1,4 (nő) 1,7 (ffi); 15-18 év 1,5 (nő) 2 (ffi); 19-30 év 1,6 (nő) 2 (ffi); 31-60 év 1,6 (nő) 2 (ffi); 60 év felett 1,6 (nő) 2 (ffi); Terhesség 1,9; Szoptatás 1,8; Nehéz fizikai munka 2; Stressz 2,2; Dohányzás 1,7 (nő) 2 (ffi); Alkohol fogyasztás 2,2; Menopauza 1,6

Milyen táplálékokban található meg?
A biotinhiányos tünetek megelőzésére a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék fogyasztása ajánlott. A gyümölcsökben és a húsfélékben is minimális mennyiségben fordul elő biotin, a gabonafélékben pedig kötött formában van jelen, így nem szívódik fel a szervezetben.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés