A botox előnyei és hátrányai

szerző: Abonyi Anita, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A Botox kozmetikai célú felhasználási lehetőségét egy plasztikai sebész házaspár ismerte fel szemészeti betegségek gyógyításakor. Dr. Alastair és Dr. Jean Carruthers észrevette, hogy a kezelés környékén a ráncok kisimulnak.

A Botox (botulinum toxin) egy olyan fehérje, melyet injekciós technikával a bőr alá juttatnak szakemberek, azon izmokhoz, amelyek a mimikai ráncok kialakulásáért felelősek. Ennek hatására az ideg-izom közötti ingerületátvitel szinte megszűnik, az izomműködés gyengül, csaknem lebénul, és a ránc elsimul. Amerikában 2002-ben engedélyezték a Botox-A használatát szépészeti beavatkozásokban is, s mára már a leggyakrabban használt kozmetikai beavatkozásnak számít az Egyesült Államokban.

Dr. Ignácz Zsuzsanna plasztikai sebész elsősorban a 35-45 éves korosztálynak javasolja ezt a kezelést, amennyiben kizáró tényezők nem merülnek fel az előzetes egyeztetések során.

A legtöbb ránc kialakulásában döntő jelentősége lehet a mimikai izmok erőteljes működésének. Ezen izmok működésének korlátozásával megakadályozható a ráncképződés, ez a lényege a Botox-kezelésnek. Mindezt plasztikai sebész végzi.

A Botox készítmény olyan hatással van az izomműködésre, hogy átmenetileg, maximum 3-4 hónapig blokkolja a kezelt izom összehúzódását. Ezzel a módszerrel kisimíthatók a szemöldök közötti és szemszéli ráncok, és a homlokráncok. A szemszéli ráncok kifejlődéséért a túlzott napozás és a szoláriumozás is felelős, ezért néha ezek hatásának kivédésére egyéb plasztikai módszerek igénybevétele is szükségessé válhat – közölte a plasztikai sebész.

Laikus nem végezheti az injekciózást. Habár a kozmetikai célú Botoxot jelen állás szerint nem tartják veszélyesnek, kizáró okok lehetnek bizonyos betegségek, pl. a Myastenia Gravis-ban szenvedő páciens (az idegrendszert érintő autoimmun betegség, izomgyengeség), vagy a krónikus altató-, nyugtatószereket használók.

Botox mellemelésre?

Azt már mindenki tudja, hogy a ránctalanításra alkalmazott Botox segítségével kezelhető a túlzott izzadás, lassítja egyes szemizom betegségek lefolyását és a nyaki görcsöket. Ugyanakkor az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának Seattle-ben tartott találkozóján elhangzottak szerint a mellek megemelésére is alkalmazható

A sikeres beavatkozáshoz a páciens és orvos együttműködése elengedhetetlen

Dr. Ignácz Zsuzsanna elmondta, hogy a korábban említetteken kívül, további arcterületeken is szelektíven kezelhetőek a ráncképző izmok. Az eljárással részben korrigálható a nyakon végig húzódó nyaki izom által képzett, hosszanti izomredő okozta kellemetlen öregedési tünet is. De használható Botox a kórosan fokozott izzadás ellen is, általában a hónalj, kéz, talpizzadást lehet vele csökkenteni akár fél évre – mesélte a szakember.

Eközben felhívta a figyelmet arra is, akár sejtjeink folyamatos változása, életmódunk és étkezésünk is kihat a korral bőrünkre. Amennyiben nekikezdenénk a botox és egyéb fiatalító plasztikai sebészeti kezelésnek, érdemes átgondolni és átbeszélni a választott szakorvossal, hogy a beavatkozások milyen időtartamra nyújthatnak látványos eredményt, s hogy a későbbiekben időről-időre folyamatos korrigálásra lehet szükségünk.

A Botox hatóanyaga többlépcsős mechanizmusú, ezért csak 6-36 órával a beadás után kezd hatni, 1 hét múlva van a csúcspontja. Ez az állapot 4 hétig megmarad, majd ezt követően észlelhető a hatás csökkenése. A következő injekció beadása általában 3-4 hónap után válik szükségessé.

A Botox készítmény minden izomra egyformán hat, éppen ezért előfordulhat, hogy olyan izmok is átmenetileg blokkolódhatnak, amelyek működésének felfüggesztése nem volt a cél. E blokkolódás általában csak részleges és átmeneti, vagyis az izomműködés teljes mértékben garantáltan visszaáll – vallja a szakember.

Persze fontos hangsúlyozni ezen beavatkozások esetében, mint más orvosi terápia során, itt is több tényezőtől függ a kezelés eredményessége. Ha például valaki már korábban többször kapott ilyen injekciót, akkor annak szervezetében ellenanyag termelődik, ami csökkentheti a látványos hatást.

Életmódunk is befolyásolja

Nem szabad elfelednünk, hogy a vitaminigényt az életmód is befolyásolja! Szervezetünk egészségének, bőrünk, hajunk, körmeink szépségének megőrzéséhez bizonyos állapotokban, életszakaszban több vitaminra lehet szükségünk. Így például az idősebbeknek, vegetáriánusoknak, terheseknek, szoptató anyukáknak, dohányosoknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, serdülőknek gyakran a kiegyensúlyozott táplálkozáson túl különféle vitaminkészítmények szedésére is szükségük lehet a szokásos bőr- és hajápolás mellett.. Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

Habár a rendszeres kezelés következtében részlegesen gyengülhetnek a kezelt izmok, és ezzel párhuzamosan ráncképző hatásuk is meggyengülhet. A plasztikai sebész hisz a megfelelő együttműködésben páciense és közte. A beavatkozás előtt mindig közölni kell a kezelő orvossal, ha korábban bármilyen súlyosabb betegsége volt, vagy ha akut megbetegedése van. Ha megfelelő a két fél közti összhang, még akkor is történhet kisebb probléma, jelzi a szakember.

A beavatkozást félig ülve kell elvégezni, és ezt követően 6 óráig függőleges testhelyzetben kell maradni. Természetes következményként az injekciózás helyén kisebb bevérzés, helyi duzzanat, szemhéj duzzanat, zsibbadás érzet, hányinger, fejfájás tünete előfordulhat, melyek néhány nap alatt spontán megszűnnek.

Előfordulhat, hogy a két oldalon nem egyformán blokkolódik a ráncokért felelős izomzat, valamint az is, hogy a felső szemhéj izomzata is blokkolódik (elsősorban akkor, ha az említett utasításokat nem vették kellően figyelembe). Általában 7 nap elteltével jelentkeznek ez utóbbi tünetek, és 2-7 hétig tartanak. Néha alig észrevehetőek, és általában nem okoznak lényeges kozmetikai tünetet. A lehetőségére azonban érdemes figyelmeztetni a pácienst, illetve tájékoztatni arról, hogy ezen tünetek maradéktalanul megszűnnek – hangsúlyozza Dr. Ignácz Zsuzsanna.

Különféle fiatalító eljárások a Botox helyett

Számos arcfiatalító eljárás létezik a Botoxtól a ráncfeltöltésig, a kémia peelingen keresztül, az aranyszálbehúzásig. Mint minden kezelés során, a legfontosabb ezek esetében is, ha az adott személy arcának, bőrtípusának, korának megfelelő eljárást vesszük igénybe.

A fiatalabb korosztálynak sok esetben elég csupán a mezoterápiás kezelés az igényelt bőrfelületre. Vitaminok, hialuronsav és peptidek koktélját juttatják be a bőrbe szakemberek 4 alkalommal (heti lebontásban) a tónusosabb, élettel telibb arcbőr érdekében.

A kezelés előtt egy érzéstelenítő krémet helyeznek fel, majd mikroinjekciós beavatkozással (pontról-pontra 1-1,5 cm-ként) juttatják be a hatóanyagot. Fél vagy egyórás az egyszeri kezelés időtartama. A koktél könnyen felszívódik, frissíti a keringést és a problémás helyre pontosabban jutva táplálja a bőrt, így a szépítőszerekkel és krémekkel szemben sokkal hatékonyabb eredmény érhető el. A kezelés nem fájdalmas, kellemes pezsgést és feszülést lehet érezni.

Amennyiben valakinek rossz a véralvadása, apró pöttyök, véraláfutások jelenhetnek meg a bőrön, de a szakember szerint ez nagyon ritka, mert direkt erre fejlesztett, nagyon apró „lumenű” tűvel végzik a beavatkozást. A 35 év fölötti korosztálynak évente ajánlott megismételni a beavatkozást. Mezoterápiás kezelést arc, nyak, dekoltázs területén alkalmaznak.

A kor előrehaladtával, így a 40-es évek táján már egyre többen igénylik a szemhéj-, arcplasztikát is. Ha nagyobb fogyás történik például a mezoterápiás kezelés már nem biztosít megfelelő eredményt, ekkor már komolyabb beavatkozásra, lézeres arcfelújításra, vagy aranyszálbehúzásra kerülhet sor.

Műtéti vágás és szúrással járó beavatkozás esetében ellenjavallat a vérzékenység és a véralvadásgátló szedése. Friss kutatások szerint a fokhagymakapszula és a nagy dózisú E-vitamin is okozhat vérzékenységet, így az általunk megkérdezett szakember erre is kitér a pácienssel való találkozás első alkalmával.

Az új szer a hialuronsav

Az arc ráncainak feltöltésére 1981 óta végeznek injekciós kezeléseket. A legelső a kollagéninjekció volt, mely körülbelül 20 évig volt a leggyakrabban használt ráncfeltöltő anyag. A kollagéninjekció legnagyobb hátránya az volt, hogy hatása csak 6 hétig volt látható, ezért gyakran kellett ismételni. Ráncfeltöltés hialuronsavval

Az aranyszál behúzása elsősorban prevenciós, konzerváló beavatkozás. A bőr alá rács alakban szőnek be 99,99%-os tisztaságú aranyszálat, amely semmilyen allergizáló hatást nem fejt ki. Ez tartóanyagként nem engedi megereszkedni a bőrt, miközben kollagénnel is frissíti. Műtéti körülmények között a 35-45 közötti korosztálynak javasolja a doktornő ezt a típusú kezelést.

Érzéstelenítő krémmel és injekciókkal kezdődik a műtét, s apró tapaszokkal távozik a páciens, majd 3 nap múlva munkaképessé válik. A beavatkozás előnye, hogy korlátlan ideig bent tud maradni a szál a testben, s 8 évig fejti ki kollagéntermelő és rögzítő hatását. (Az aranyszál körül ugyanis kollagéntermelődés kezd kialakulni.) Aranyszál behúzás végezhető a kar felső részén, belső oldalán, comb belső oldalán, nyakon.

Hatástalan ránctalanítók

Mindannyiunknak ismerős az érzés, ami akkor kerített hatalmába, mikor észrevettük azokat az első kis barázdákat, melyek az idő múlására emlékeztetik az ember lányát. Noha az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás és az UV-szűrős hidratálókrémek használata sokat segíthet abban, hogy minél tovább megőrizzük ifjúságunkat, mégis szinte mindannyian kipróbáljuk a legújabb, legfelkapottabb ránctalanító trükköket. A leghatástalanabb ránctalanítók

(WEBBeteg - Abonyi Anita újságíró)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

Semmelweis Egyetem
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.