Segítség, nagyon izzadok - Mik a kezelési lehetőségek?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász megjelent:

A túlzott izzadás az emberek 3 százalékát érinti, nőket és férfiakat egyaránt. Sok esetben elkeserítő lehet a leküzdhetetlennek tűnő tünetekkel szembesülni, azonban jó, ha tudja, hogy olyan egészségügyi problémával áll szemben, amelyre létezik hatékony orvosi megoldás!

Talán Ön sem tudja egészen pontosan, hogy vajon panaszaival szükséges-e orvoshoz fordulnia, és ha igen, milyen szakembert kereshet meg a problémájával.

Ez is érdekelheti Hónalji izzadás teszt

A fokozott izzadás kivizsgálásával és kezelésével elsősorban bőrgyógyász szakorvosok és plasztikai sebészek foglalkoznak. Több terápiás módszer is létezik, amellyel mérsékelhetők, megszüntethetők a tünetek, azonban a kezelés megkezdése előtt fontos kideríteni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat. Legtöbbször belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás előzi meg a kezelést, illetve néhány esetben pszichológus, pszichiáter felkeresésére is szükség lehet a fokozottan szorongó, ideges betegek esetében.

A kezelés módja az izzadás típusától és helyétől függ. Cikkünkben a leggyakoribb kezelési módszereket foglaljuk össze.

1. Izzadásgátlók

Általában ez az első kezelési mód, amit az orvos ajánl, hiszen mindenki számára elérhető, és ha előírásszerűen alkalmazzák, általában hatékony. Túlzott izzadás esetén a bőrgyógyász hagyományos vagy klinikailag erősnek számító készítményt ajánl, de előfordulhat, hogy a betegnek olyan, erősebb izzadásgátlóra van szüksége, amely kizárólag orvosi rendelvényre adható ki.

Használat: alkalmazható hónaljra, tenyérre, talpra, lágyékhajlatra vagy hajtőre. Az izzadásgátló készítményből oldat és hintőpor formátum is létezik. Az általában alumínium-kloridot tartalmazó készítményeket naponta egyszer kell alkalmazni, amíg a kóros izzadás meg nem szűnik. A fokozottan izzadó területet előzetes szappanos, meleg vizes lemosás és letörlés után a folyadékkal megnedvesített vattával naponta egyszer kell bekenni, vagy a hintőporral beszórni.

Hatásmechanizmus: az izzadásgátló készítményt a bőr felszínére kell felvinni, amely izzadás során blokkolja a verejtékcsatornákat, így csökkentve az izzadság mennyiségét.

Lehetséges mellékhatások: az izzadásgátló anyag felvitelének helyén egyeseknél égő érzés, bőrirritáció jelentkezhet, illetve verejtékmirigy-gyulladás is kialakulhat. Ha bőrpanaszokat észlel, mindenképpen tájékoztassa bőrgyógyászát! Egyes esetekben az irritációt okozó készítmény lecserélése megoldja a problémát, de előfordulhat, hogy más kezelési módra van szükség.

2. Iontoforézis

Amennyiben a túlzott izzadás a kezeit, lábait vagy mindkét területet érinti, a megoldás az iontoforézis lehet. Az eljárás során a kezeket vagy lábakat kevés vízbe kell meríteni, majd egy orvosi eszköz alacsony feszültségű áramot juttat a végtagokba a vízen keresztül. A kezelés sokak számára hoz enyhülést, míg mások nem szeretik, mert túlzottan időigényesnek tartják.

Izzadó tenyér: van megoldás
Nagyon kellemetlen kezet fognia annak, akinek jéghideg és izzadt a tenyere. Pedig nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával, ami fokozódik, ha közönség előtt kell beszélnünk, előadást tartanunk, vagy ha előttünk áll egy nehéz vizsga. Mi okozza a tenyér nagymértékű izzadását, és mit lehet tenni ellene?

Izzadó tenyér: van megoldás

Használat: kezeken és lábakon.

Hatásmechanizmus: az elektromos áram segítségével bejuttatott ionok csökkentik a kezelt területen a verejtékmirigyek működését. A legtöbb betegnek 6-10 kezelésre van szüksége ahhoz, hogy ez megtörténjen. Eleinte hetente 2-3 kezelésre van szükség, melyek általában 20-40 percet vesznek igénybe. Amint javulást tapasztalunk, elég a kezelést csak fenntartó szinten végezni, ami egyéntől függően heti egy és havi egy kezelés között változhat.

Mellékhatás: egyeseknél bőrszárazság, bőrirritáció és kezelés alatti kellemetlen érzés jelentkezhet. Fontos, hogy ha bármilyen mellékhatást tapasztal, mondja el orvosának! A mellékhatások megjelenése miatt nem minden esetben kell felfüggeszteni a kezelést, néha bizonyos módosításokkal megoldható a probléma.

3. Botulinum toxin kezelés

Sokan nem ismerik az egyik leggyorsabb és legtartósabb megoldást kínáló kezelést, a botulinum toxin terápiát (melyet kizárólag csak orvos végezhet), esetleg tartanak tőle a tűszúrás, illetve a kezelés költségessége miatt. Elsősorban a hónalj területén jelentkező fokozott verejtékezés esetén alkalmazzák. Előnye, hogy hatása igen hamar, már a kezelést követő 1-2. héten kialakul és akár további 48 hétig (közel 1 évig) tart. A beavatkozást helyi érzéstelenítéssel végzik, így a tűszúrások sem okoznak kényelmetlenséget a beteg számára.

Használat: Magyarországon a hónaljizzadás esetén alkalmazzák, de külföldön már elfogadott a test egyéb területein is.

Hatásmechanizmus: az injekcióban található hatóanyag megakadályozza a verejtékmirigyek túlműködéséért felelős acetil-kolin felszabadulását az idegvégződésekből, ami az izzadás jelentős mértékű csökkenéséhez vezet. A kezeléseket általában évente 1, ritkán 2 alkalommal szükséges megismételni.

Lehetséges mellékhatások: fájdalom, véraláfutás, vérzés, irritáció, viszketés az injekció beadási helyén, hónaljon kívüli területeken fokozott verejtékezés, általános gyengeség, végtagfájdalom, légzészavar, nyelészavar.

4. Sebészeti beavatkozás

A műtéti megoldás olyan súlyos esetekben javasolt, ahol minden más kezelés sikertelennek bizonyul. Ez az eljárás végleges megoldást nyújthat, ám hordoz bizonyos kockázatokat. A túlzott izzadásért felelős ideg átvágása a mellkasban (sympathectomia), illetve a hónalji verejtékmirigyek eltávolítása mind lehetséges műtéti megoldások.

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet
Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

Használat: a verejtékmirigyek eltávolítást a hónalj területén jelentkező panaszok esetén, míg a sympathectomiát elsősorban a kéz izzadásának kezelésére alkalmazzák.

Hatásmechanizmus: sebészeti úton eltávolítják a verejtékmirigyeket a hónaljból. A műtét általában helyi érzéstelenítéssel történik, azaz a beteg végig ébren van a beavatkozás során. A verejtékmirigyek eltávolítása történhet kivágás, leszívás, curettage vagy lézeres műtét útján.

A sympathectomia egy másik típusú eljárás a túlzott izzadás kezelésére. Ez egy igen komoly beavatkozás, mely során megpróbálják megállítani az idegi jeleket, melyeket a test küld a verejtékmirigyekbe. Ehhez az orvos bizonyos idegszálakat elvág vagy megsért. Ezeknek az idegeknek a feltérképezésére egy igen kisméretű műtéti kamerát vezetnek be a mellkasba, a hónalj alatt. A beteg tüdejének átmenetileg összeesett állapotban kell lennie, hogy a sebész az idegeket elvághassa.

Mellékhatás: minden műtét kockázattal jár. Amikor a verejtékmirigyeket eltávolítják a hónaljból, fennáll a fertőzés veszélye, a terület érzékeny és zúzódott lehet, mely később, a felépülést követően elmúlik. Állandósuló mellékhatások is előfordulhatnak, ilyen az érintett bőrterület érzékelésének csökkenése, illetve elvesztése vagy a hegesedés.

Az endoszkópos műtétek fejlődésével csökkentek a sympathectomia kockázatai, ám súlyos mellékhatások még mindig előfordulhatnak. Egyes betegeknél kompenzációs izzadásnak nevezett állapot is kialakulhat, aminek következtében jobban izzadhatnak, mint a beavatkozás előtt. A sympathectomia egyéb lehetséges mellékhatásai közé tartozik a rendkívül alacsony vérnyomás, szabálytalan szívverés és a meleg elviselésének képtelensége. Előfordulhat az is, hogy a beteg a műtét során elhalálozik.

Tájékoztató füzet
Belefáradt már abba, hogy elfedje a fokozott izzadás kellemetlen jeleit?

Ez is érdekelheti Betegtájékoztató kiadvány a túlzott izzadásról

5. Életmódbeli változtatások

Ugyan az életmódbeli változtatások nem jelentenek gyógymódot a fokozott izzadásra, annak tüneteit azonban képesek csökkenteni, így a beteg életminősége, önbizalma is javul.

  1. Kerülje az izzadást kiváltó vagy súlyosbító tényezőket, például a csípős ételeket és az alkoholt!

  2. Dezodor helyett használjon izzadásgátlót!

  3. Kerülje a szoros és nem megfelelően szellőző anyagból (pl. nylon, műszál) készült ruházatot! Részesítse előnyben azokat a ruhákat, melyek legalább 80%-ban pamut, lenvászon vagy gyapjú alapanyagúak.

  4. A fehér, fekete vagy mintás ruhán kevésbé látszik az izzadság, ezért panaszai mérséklődéséig ilyen öltözékben komfortosabban érezheti magát.

  5. Az izzadtságfelfogó párna felszívja a nagymennyiségű verejtéket, és védi a ruházatot.

  6. Viseljen természetes anyagból készült, jó nedvszívó képességű zoknit vagy sportzoknit, melyeket úgy terveztek, hogy elnyeljék az izzadságot! Hacsak teheti, cserélje zokniját naponta kétszer!

  7. Amennyiben lehetősége van rá, bőrből készült cipőt viseljen, és ha teheti, ne hordja ugyanazt a cipőt két nap egymás után! Használjon jó nedvszívó képességgel rendelkező, frottír talpbetétet.

  8. A stressz valamilyen formában történő oldása (pl. jóga, relaxáció, sportok) is hatékonyan elősegíti az izzadás csökkenését.

Ez is érdekelheti A túlzott izzadás okai és következményei

Tovább Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
AAD, NHS
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Izzadás
Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.