Mikor indokolt az orrplasztika?

szerző: Dr. Varga Klára
megjelent:

Évente körülbelül 15- 20 ezren fordulnak plasztikai sebészhez Magyarországon, kiknek 80 százaléka még mindig a gyengébbik nem képviselői közül kerül ki. Az utóbbi években azonban növekedett a férfiakon végzett kozmetikai beavatkozások száma is, főként orr- vagy fülplasztikára, szemhéjműtétre illetve hajbeültetésre van igény. Mikor lehet indokolt a plasztikai beavatkozás?

„A rekonstrukciós műtétektől eltekintve a legfiatalabb páciensek 6- 7 éves gyerekek, akiknél az iskola megkezdése előtt fülplasztikát végeznek, minden egyéb szépészeti műtét 18 éves kor után ajánlott, részben etikai, részben szakmai okok miatt: 18 éves kor előtt ugyanis még fejlődésben van a szervezet, a test végleges állapotának kialakulásáig nem szerencsés ilyen jellegű beavatkozást végezni, hacsak egészségügyileg nem indokolt” – hangsúlyozza dr. Varga Klára, plasztikai sebész.

Orrbitális szépséghibák

Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercnyi idő áll rendelkezésünkre, hogy másokban megszülessen az első benyomás rólunk, mely mind a magán- mind az üzleti kapcsolatokban kulcsfontosságú. A fizikai megjelenés, a külcsín, amit látunk - legyen szó akár üzleti megbeszélésről, állásinterjúról vagy randiról - véleményalkotásunkat nagymértékben befolyásolja. Orrbitális szépséghibák

A plasztika, azon belül is az ún. esztétikai orrplasztika akkor indokolt, ha az orr formája, nagysága önértékelési zavart, komoly lelki problémát jelent viselője számára. Természetesen igen nehéz annak megítélése, hogy az illető mennyire tartja komoly problémának orra valamilyen esztétikai eltérését, de az előzetes beszélgetések során a plasztikai sebésznek sikerül a legtöbb esetben olyan kapcsolatot kialakítani az illetővel, hogy erre a kérdésre választ kapjon.

„Természetesen igyekszünk a realitás talaján maradni, és semmiképpen sem megyünk bele olyan páciensek műtéteibe, akinél irreális elvárásokat tapasztalunk, vagy akinél látható, hogy nem az orr formája a probléma, hanem egészen más lelki oka van a kívánt műtétnek. Mindenképpen törekszünk arra, hogy a páciens reálisan lássa magát és az elérhető eredményt, s ha ez nem sikerül, nem szabad elvállalni a páciens által kért műtétet – ez egyébként az egyik legnehezebb feladat ebben a szakmában.

Más a helyzet akkor, amikor valamilyen sérülés, fejlődési rendellenesség miatt van szükség helyreállításra, ilyenkor általában nincsenek túlzó elvárások, az orrlégzés helyreállítása során amúgy is „szétszedett” orrot, ha lehet, kicsit esztétikusabbá tesszük a páciens kérésére, de legtöbb esetben ilyenkor a korábbi, sérülés előtti formát szeretnék visszakapni, vagyis érthető módon egyszerűen egészségesen szeretne kinézni” – magyarázza szakértőnk.

Ha még gyermek az illető?

Az arcdeformitás – pl. nagy és elálló fülek, esetleg egy méretes(ebb) és szembetűnő formájú orr - miatt folyamatos gúnyolódás tárgyát képezheti a fiatal (vagy még gyerkőc) a többiek körében, és az ez által kiváltott bizonytalanság, szégyenérzet, önbizalomhiány megelőzhető. A fiatalok önbecsülésének sem tesz jót, hogy elefántfülnek vagy orrszarvúnak csúfolják őket. Hosszútávon ezek az atrocitások visszahúzódáshoz, elszigetelődéshez, súlyosabb esetekben akár depresszióhoz is vezethetnek. Az önbizalom nagyon sokat számít a jövőbeni sikeresség szempontjából, ezt egy pszichológusok által végzett kutatás eredménye is alátámasztja, mely szerint a „szép” külsővel rendelkező emberek könnyebben boldogulnak az életben, mint a „kevésbé szépek”.

„Szó sincs arról, hogy bárkit is arra ösztökélnénk, hogy kövessék az olykor túlzásokba eső külföldi példákat, s hogy a „gyermekük sikeres jövőjéért aggódó, mindenáron tenni akaró” szülők látványossággá alakítsák gyermeküket. Amennyiben úgy látszik, hogy például egy fülplasztika segít az egészséges fejlődésben, akkor az elvégezhető, de az összes többi műtétet a növekedés befejezte utánra kell halasztani, ha egy mód van rá, akkor megvárva a felnőttkort.

A gyermekplasztikai sebészet irányelvei

A plasztikai sebészet integráló szakág, egyértelműen definiáltak alapkompetenciái, mint a helyreállító sebészet, de szinte minden operatív szakmával van határterülete, így a gyermeksebészettel is. A helyreállító, rekonstrukciós műtétek ma is a legfontosabbak a plasztikai sebészet palettáján, hiszen mind a veleszületett, mind pedig a szerzett rendellenességek, torzulások, deformitások korrigálást igényelnek. A gyermekplasztikai sebészet irányelvei

Jómagam szívesebben várok legalább 20 éves korig, amikorra a pubertáskor amúgy is önértékelési zavarokkal terhes időszaka nagyjából véget ér. Gyerekeknél orrplasztikai műtétet nem végzünk, csak rekonstrukciós céllal, például baleset esetén, ugyanis a műtét az arckoponya fejlődését megzavarhatja, és különféle fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki” – fejti ki Varga doktornő.

„A kamaszkori változások szélsőséges reakciókat hozhatnak létre a fiatalokban, melyet közvetlen környezetük nehezen tolerál, esetleg megijed, kétségbe esik. Ilyenkor bármit megtennének annak érdekében, hogy megóvják gyermeküket és családjukat a fenyegető lelki megpróbáltatástól. Nehéz nemet mondani a szeretett személynek, nehéz racionálisan gondolkodni, mert a félelem, hogy eltávolodik, elszakad a családtól, esetleg kárt tehet magában, lebéníthatja a szülőket – magyarázza dr. Süli Ágota pszichiáter.

A tinédzserek zöme elégedetlen a külsejével, szeretne beolvadni a környezetébe, és ugyanakkor szeretne tökéletes is lenni. Ez egy olyan ellent mondás, ami lelkileg nehezen viselhető el, belső konfliktusokat hoz létre. A kortárs csoport, kritikus, szókimondó, amit szintén nehéz elfogadni az érzékeny kamasznak. Ebben az állapotban egy szépítő beavatkozás csodás varázslatként lebeg a szeme előtt. Úgy érzi, ettől megváltozik minden, nem lesz céltábla mások előtt. Sajnos a lelki érés rögös útját, nem váltja ki a fizikai beavatkozás.”

A téma cikkei

4/1 Szépészeti beavatkozások: a ráncfeltöltés
4/2 Szépészeti beavatkozások: a botox
4/3 Mikor indokolt az orrplasztika?
4/4 A plasztikai sebész segíthet a testképzavaron?

(Szerző: Dr. Varga Klára plasztikai sebész)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.