A hajápolás alapjai

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

A szép haj a legtöbb ember számára olyan fontos, hogy sem a fáradságot, sem a pénzt nem sajnálja érte. Azonban nem minden hajápolási termék és tanács tesz jót hajunknak. Mi az, amire érdemes odafigyelnünk?

Az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • Fésülje ki a haját hajmosás előtt, így el tudja távolítani pl. a hajlakk maradékait, és hajmosás után is könnyebben kifésülheti így haját.
  • A hajápolási termékek skálája ma már rendkívül széles, nem mindig könnyű elsőre megtalálni a számunkra megfelelőt, fontos, hogy hajtípusának megfelelő sampont és egyéb hajápolási termékeket használjon. Figyeljen arra, hogy a sampon pH-ja bőrsemleges legyen. Ha a haja matt és fénytelen, akkor valószínű, rossz sampont használ. De előfordulhat például az is, hogy valakinek nagyon zsírosodik a haja, ezért azt gondolja, hogy neki eleve ilyen a hajtípusa, és zsíros hajra való sampont használ, amitől haja elveszíti a faggyúrétegét, ezt kompenzálandó a fejbőre még több faggyút termel és a haja még zsírosabb lesz. Ilyenkor érdemes érzékeny vagy normál hajra való sampont kipróbálni és figyelni a hatást. Beletelhet némi időbe és türelem is kell hozzá, hogy mindenből megtaláljuk a számunkra megfelelőt, de megéri kísérletezni.
  • Hajmosáskor először nedvesítse be a haját langyos vízzel, aztán masszírozza át fejbőrét egy kis samponnal körkörös mozdulatokkal. Azután öblítse ki alaposan a haját. Ne használjon túl sok sampont és túl forró vizet se. Egyszeri samponos mosás elegendő a haj megtisztításához.
  • Minden hajmosás után öblítse le alaposan a haját tiszta vízzel, öblítse ki belőle a sampon maradékait.
  • A túl gyakori hajmosástól a haj szálkássá, a fejbőr szárazzá válhat. Ha a haja egyébként is túlságosan száraz, ne mossa mindennap.
  • Próbálja ki, milyen hatást ér el, ha babaolajat masszíroz hajába. Ezt követően tekerje törülközőbe a haját, és hagyja hatni az olajat, és azután mosson hajat.
  • Festett vagy szőkített hajra használjon speciális sampont, hogy hajszíne ne változzon meg.
  • A zsíros hajat csak abban az esetben mossa naponta vagy kétnaponta, ha enyhe sampont használ, pl. babasampont. Különben csak még jobban fokozza a faggyútermelést. Az is fokozza a haj zsírosodását, ha hajmosás után dörzsölve szárazra törli.
  • Hajmosás után két kézzel csavarja ki a vizet hajából, majd tekerje törülközőbe. Ne törölje szárazra, csak puha törölközővel óvatossan itassa fel róla a fölösleges vizet.
  • A haja kifésüléséhez ritka fogú fésűt használjon.
  • A haj kifésülését, selymesebbé tételét szolgálják a hajbalzsamok is, melyek közt vannak yolanok, amiket ki kell öblíteni és olyanok is, amiket nem. Ugyanez elmondható a hajpakolásokról is.
  • A legjobb, ha hagyja haját magától megszáradni, ha erre van ideje és lehetősége. De hideg évszakokban semmi esetre se menjen ki a szabadba nedves hajjal!
  • Ha kénytelen hajszárítót használni, akkor közepesen meleg levegővel szárítsa a haját. A túl forró levegő, vagy a túl sokáig tartó szárítás kiszárítja a hajat. Egy hajszárító akár 100oC-os levegőt is fújhat. A legjobb, ha a hajszárítót legalább 15 cm-re tartja a fejétől.
  • A túl szoros fejfedő viselése, a haj gyakori fésülése szintén fokozza a faggyúképződést, amitől a haj zsíros lesz. Ha haja hajlamos a zsírosodásra, ezeket mindenképp kerülje.
  • Hosszú haját ne kösse össze túl szorosan. Ez mechanikailag megterheli a hajat, ami hajhulláshoz vezethet.
  • Ügyeljen a kiegyensúlyozott és változatos étrendre, hogy fejbőre és haja minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthasson és így egészséges és szép maradjon!
  • Az UV-sugárzás a hajra is káros, ezért nyáron kerülje a dél körüli órákban a napon való tartózkodást, lehetőleg viseljen könnyű, széles karimájú szalmakalapot, vagy ha erre nincs lehetősége vagy nem szereti, akkor használhat kifejezetten a haj védelmére kifejlesztett UV-védő permetet, de ma már kaphatók olyan hajápolási termékek (pl. olajok), amelyek egyéb előnyös hatásuk mellett fényvédelmet is biztosítanak.
  • A hullámos, illetve göndör haj általában eredendően szárazabb, így az ilyen hajtípussal rendelkezők számára érdemes lehet speciális olajokat is használni a haj ápolására.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: NetDoktor
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.