A szem betegségei

A szem betegségei

Ön megfelelően kezeli a kontaktlencséjét?

Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus
2021-10-29 03:03

Egy felmérés szerint, bár a kontaktlencsét viselők úgy vélik, megfelelően kezelik a lencséjüket, csupán töredékük jár el valóban gondosan. Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus az alaposságra és a veszélyekre is felhívta a figyelmet.

A szemek egészsége, az agy épsége

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-10-27 11:03

A szemek egészségi állapota utalhat arra, ha adott egyénnél esetleg a demencia fokozott kockázata áll fenn. Kutatók legújabb megállapítása szerint ugyanis egyes szembetegségek egyben azt is elárulják, ha esélyes, hogy a későbbiekben „zavart” elmeállapot alakulhat ki.

Milyen szemészeti problémákra léteznek kontaktlencsék?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens
2021-10-24 11:36

Általánosságban elmondható, hogy majdnem mindenki viselhet kontaktlencsét. Megkülönböztetünk lágy és kemény kontaktlencséket. Melyik szembetegséghez milyet érdemes használni?

A farkasvakság egyik fő oka: a retinitis pigmentosa

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos
2021-10-16 04:03

A farkasvakságban szenvedők szürkületben, rosszul megvilágított helyiségekben látásromlást tapasztalnak, a tünetek pedig bizonytalan mozgással, rossz tájékozódással társulnak. A panasz fő oka az A-vitamin hiánya mellet a retinitis pigmentosa nevű betegség lehet.

Szemhéjremegés

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2021-10-14 05:03

A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

A száraz szem tünetei, okai és kivizsgálása

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens
2021-10-12 11:33

Kétrészes sorozatunkkal szeretnénk mindenki számára egy rövid, de átfogó tájékoztatást adni a száraz szem betegségéről és annak kezeléséről, kiemelt figyelmet fordítva a műkönnyekre mint a kezelés alapját jelentő, elterjedt készítményekre.

Hogyan változik a szemünk az életkorunkkal?

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
2021-10-12 05:03

A kozmetikai iparban az egyes korosztályoknak más-más termékeket ajánlanak, figyelembe véve a bőrön történő változásokat. A szemünk tekintetében is más-más korban más-más dolgokra lenne érdemes odafigyelni.

Pajzsmirigy- és a szembetegségek kapcsolata

Budai Endokrinközpont - Prof. Balázs Csaba, endokrinológus
2021-10-09 17:36

Szemszárazság, vörös, könnyező szemek, szemhéj-rendellenességek, homályos vagy kettős látás. Ha a felsorolt problémák valamelyike az Ön számára sem ismeretlen, érdemes elolvasnia Prof. Balázs Csaba írását.

Mit kell tudni a rövidlátásról?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Lektorálta: Dr. Serfőző Csilla, szemész és gyermekszemész
2021-10-08 11:03

Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya vagy a szemlencse felszíne túlságosan domború -, illetve ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre.

Zöld hályog: Hogyan előzhető meg a vakság?

Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus
2021-10-07 07:33

A zöld hályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére.