Zöldhályogom lehet? - Az orvos válaszol

Dr. Papp Júlia
Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.

Tisztelt Kérdező!

A magas szemnyomás jellegzetes tünetei inkább a nyomódás, tompa „belső” fájdalom, szempirosság. Az éles, szúró érzés inkább a felületi kötőhártya- vagy szaruhártya-gyulladás jele szokott lenni.

A glaucoma (zöldhályog) tünetei

Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A rövid ideig, (kb. 5-7 nap) kúra szerűen alkalmazott szteroid tartalmú csepp nem befolyásolja tartósan a szemnyomás értékét. Heteken, hónapokon át való alkalmazás viszont valóban megemelheti, még egészségesekben is a szemnyomást (másodlagos zöldhályogot okozva). Ezért havonta érdemes kontrolláltatni.

Ilyen típusú gyógyszer felírásakor vagy kikötnek egy pontos időtartamot, hogy meddig használják vagy rövid időn belül (pl. 1 hét) visszahívják kontrollra a pácienst, hogy meggyógyult-e már és abbahagyhatja a kezelést. Aktív gyulladásos szakban - ha mód van rá - eltekinthetünk a kontakt, hagyományos szemnyomás méréstől. Ha elmúlik a gyulladás, érdemes lenne a panaszoktól függetlenül is kivizsgáltatni a zöldhályogot.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Módosítva: 2021.01.30 17:36, Megjelenés: 2017.03.21 13:11
Címkék: Zöldhályog, Szem
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Szemet ért nyomás - Az orvos...

Ha erősen megnyomják az ember szemét, akkor milyen elváltozást okoz, ami fejfájást és szédülést idéz elő? Lehetséges, hogy ilyenkor a szemideg...

Zöldhályog - Már a tünetek...

A debreceni Kenézy Kórház is csatlakozott a zöldhályog-világhéthez, amelynek célja elsősorban a figyelem felhívása a betegségre. A köztudatban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.