• A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek pontos vizsgálatához réslámpás vizsgálat szükséges, mely során a résfényt a szaruhártya különböző rétegeire állíthatják.

    A téma cikkei

    3/1 A szaruhártya-gyulladás típusai
    3/2 A szaruhártya-gyulladás diagnosztikája
    3/3 A szaruhártya-gyulladás kezelése

    A szaruhártya felszíne sima, csillogó, annak legkisebb sérülése, egyenetlensége is súlyos látásromlást okozhat.

    A hám lehet vizenyős, előfordulhatnak fénytörési vagy görbülési hibák, melyek speciális szemészeti vizsgálatot igényelnek.

    Amennyiben nagyobb hámhiányok is jelen vannak, legegyszerűbben fluoreszcein festéssel tehetik őket láthatóvá.

    Általánosságban elmondható, hogy a már felismert, diagnosztizált szaruhártya-gyulladás mindenképpen szemészeti osztályon kezelendő megbetegedés.

    Hirdetés

    Bakteriális keratitisek vizsgálata

    Anamnézisben fontos rákérdezni kontaktlencse viselésre, sérülésre, korábbi szemcsepp használatra, korábbi szemészeti és szisztémás betegségekre. Ezt követően réslámpa vizsgálattal megállapítják a hámhiányt, leírják a beszűrődés és a fekély mértékét. Egy műanyagnyelű vattapálca segítségével a kötőhártya felszínéről kenetet vesznek, melyet tenyésztésre küldenek, azonban bizonyos esetekben a fekély felszínéről is vesznek kenetet.

    Kontaktlencse viselése esetén meg kell vizsgálni a konzerváló folyadékot, tároló és mosó folyadékot, valamint a kontaktlencsét, és le kell oltani őket. Gyors lefolyású keratitisek esetén bakteriális fertőzésre kell gondolni.

    Kenetvétel a szaruhártya felszínéről4

    A szubjektív tünetek között enyhe vagy súlyos fájdalom, fényérzékenység, látásélesség csökkenés és váladék megjelenése jelentkezhet. Az objektív vizsgálat során, a fekély területén elvékonyodhat a szaruhártya, körülötte akár vizenyő (ödéma) is megjelenhet. Megjelenhetnek a Descemet-redők, valamint a csarnokban gennysejtek jelenhetnek meg. Gennyes váladék jelenhet meg a kötőhártyán, amelyet a felső szemhéj ödémája kísérhet.

    Szemműtét, vagy kontaktlencse?

    Gyakori kérdések Többszöri szaruhártya-gyulladásom után lézeres szemműtétre jelentkeztem egy budapesti klinikára, de ott elutasítottak, mert a leleteimben az volt, hogy vírusos szaruhártya gyulladással kezeltek és így nem vagyok műthető. Ez valóban kizáró ok? Egy szemész szakorvos azt mondta, hogy szerinte a kórokozót a csapvízzel juttatom a szemembe kézmosáskor a kontaktlencse illesztésekor. Ha nem csapvízzel, hanem kézfertőtlenítővel mosnék kezet akkor csökkenne a gyulladás veszélye? Hordhatok még egyáltalán lencsét?

    Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus válasza az orvos válaszol rovatban

    Vírus okozta keratitisek vizsgálata

    Az anamnézis során rákérdeznek a korábbi herpesz okozta fertőzésekre, korábbi arcon és orron lévő bőrelváltozásokra. A réslámpás vizsgálattal apró homályokat látnak a szaruhártyán, melyek faágszerű, csillag alakú vagy diffúz pontozott rajzolatot mutathatnak. A vizsgálat általában elégséges a diagnózis felállításához, amennyiben nem, akkor szaruhártya kaparék vizsgálata szükséges. A kórokozó vírus kitenyészthető. A Herpes zoster által okozott keratitisek elkülönítése a Herpes simplex által okozott folyamatoktól általában nem nehéz.

    Jellemző tünetei a nagy fájdalom, idegentest érzés, könnyezés, látáscsökkenés. Az esetek nagy részében a folyamat egyoldali, és általában kötőhártya gyulladás kíséri. Gyakran látunk különböző bőrelváltozásokat a szem környékén.

    Gombák által okozott keratitis vizsgálata

    A kórokozó gomba kimutatása tenyésztésben igen nehéz, a fekély felszínéről vett kaparékból könnyebb. Növényekkel való sérülés, valamint krónikus, hosszú távon kezelt szembetegségek fel kell, hogy hívja a figyelmet a gombák okozta szaruhártya gyulladás lehetőségére. A diagnosztikai lépések nagyjából megegyeznek a bakteriális keratitis diagnosztikai lépéseivel. Tünetszegény módon is kialakulhat, de általában fájdalommal kezdődik.

    Amőba által okozott keratitis vizsgálata

    Rendkívül nagy fájdalom jellemzi, mely önmagában is alátámasztja a diagnózist. Az Acanthamoeba ciszták kimutatásával – mely a fekély felszínéről vett hámkaparék hisztológiai vizsgálatával lehetséges –, valamint ConfoScan segítségével felállíthatjuk a diagnózist. A kontaktlencse és mosófolyadékainak vizsgálata, leoltása is szükséges. Kontaktlencse viselők keratitisében mindig gombás fertőzésre vagy Acanthamőbára kell gondolni elsődlegesen, különösen akkor, ha a kontaktlencse higiénia nem megfelelő.

    A szaruhártya-gyulladás típusai, kenetvétel és szaruhártya-átültetés:


     


     

    Források

    (1) A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a keratitisek kezeléséről (1. módosított változat). Készítette: Szemészeti Szakmai Kollégium. (2011) Egészségügyi Közlöny LXI. évf. 18. szám 2613. old.

    (2) Süveges Ildikó: Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2010. 122-137.

    (3) Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) 168-199. old.

    (4) Hoffman J (2015): Gonococcal conjunctivitis: the importance of good-quality conjunctival swabs. Br J Gen Pract 65(639):552-553.

    (5) Leck A (2009): Taking a corneal scrape and making a dignosis. Community Eye Health 22(71):42-43.

    Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    Módosítva: 2019.08.18 18:35, Megjelenés: 2017.03.18 05:21
   • Cikkajánló

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Szemhéj-remegés

    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

    Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

    A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Acanthamoeba-keratitis - Egy fájdalmas szembetegség

    A keratitis a szaruhártya (cornea) gyulladásos folyamatát jelenti, melynek kiváltó oka különböző lehet. Az 1973-ban felismert Acanthamoeba-keratitis egy ritka, leginkább kontaktlencse-viselőknél előforduló súlyos parazitafertőzés, mely látáskárosodással vagy akár vaksággal is járhat. A betegséget nehéz diagnosztizálni és nehezen is kezelhető.

    A szaruhártya-gyulladás

    A keratitis a szaruhártya (cornea) különböző eredetű gyulladásos folyamatát jelenti. A szaruhártyának 5 rétege van. Mivel a gyulladás bármely rétegben kialakulhat, ezért több eltérő típusú szaruhártya-gyulladást is megkülönböztethetünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA