Milyen látásproblémák és milyen dioptria esetén javasolt a lézeres szemműtét?

szerző: Dr. Árvay Anita, Dr. Papp Júlia szemész, Dr. Serfőző Csilla szemész - WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A fénytörési hibákat szemüveg és kontaktlencse mellett lézerrel és bizonyos esetekben szemlencseműtéttel is lehet korrigálni (meg lehet oldani). Ezek a beavatkozások a szaruhártyát vagy a szemlencsét érintik.

Lézeres szemműtét - A téma cikkei

2/1 Hogyan zajlik a lézeres szemműtét és mire számíthatok a műtét után?
2/2 Milyen látásproblémák és milyen dioptria esetén javasolt a lézeres szemműtét?

Milyen látásproblémák korrekciójára alkalmas a lézeres szemműtét?

A látásjavító lézerkezelés alkalmas rövidlátó (myopiás), távollátó (hypermetropiás) és egyenetlen szaruhártya-görbületű (astigmiás) páciensek kezelésére is.

Általában kozmetikai okból a páciens kérésére történik a beavatkozás. Kivétel ez alól, ha a páciens sem szemüveget (két szem közötti nagy dioptriakülönbség), sem kontaktlencsét nem tud használni.

Az öregszeműség (presbyopia) a lencsének és függesztő rostjainak rugalmatlanságából fakadó alkalmazkodási képtelenség. Ez az elváltozás 40 éves korban kezdődik. Léteznek olyan speciálisan tervezett lézeres műtétek, amik után ideális esetben sem távolra, sem monitorhoz nem kell majd szemüveget viselnie a páciensnek - nyilatkozta Dr. Árvay Anita a Sasszemklinika vezető főorvosa.

Mikor kerülhet sor szemlencseműtétre (műlencse-beültetés) a látáskorrekció érdekében?

Szemlencseműtétet - ahol általában ultrahanggal történik a lencse feldarabolása - önmagában a fénytörés megváltoztatásáért csak kivételes esetekben (pl. nagyfokú, lézerrel nem korrigálható dioptriahibánál) végeznek. A szürkehályog-műtétre ugyanezen technikával, de általában idősebb korban kerül sor. A beavatkozás előtt a beültetett műlencse dioptriaértékét úgy tervezik meg, hogy vagy távolra, vagy közelre ne kelljen egyéb korrekciót (szemüveget, kontaktlencsét) viselnie a betegnek. Léteznek speciális, multifokális műlencsék is, melyekkel akár teljes szemüvegmentességet érhetünk el a műtét után - nyilatkozta Dr. Árvay Anita a Sasszemklinika vezető főorvosa.

Milyen látásproblémákon nem lehet segíteni lézeres szemműtéttel?

A lézeres beavatkozás nem tud segíteni a tompalátó szemen, nem tudja "megtanítani" ezt a szemet látni.

Milyen dioptria esetén melyik lézeres kezeléstípus alkalmazható?

A látáshiba mértékét dioptriában mérik. A rövidlátás mértékét negatív számokkal jelölik, a távollátásét pozitívval.

PRK (Photorefractive Keratectomia): Ezt az eljárást általában akkor választják, ha a szaruhártya nem elég vastag, az illető valamilyen kontakt sportot űz, esetleg bizonyos hegek nem teszik lehetővé a későbbiekben felsorolt lebenyes technikák biztonságos elvégzését. Alkalmas a rövidlátás korrekciójára -10 dioptriáig és az astigmia enyhébb eseteiben is bevethető módszer.

Epi-LASIK és LASEK: ez a két módszer a -10 és +3 dioptria közötti látáshiba javítására alkalmas, továbbá az astigmia korrekciójára körülbelül 3 dioptriáig. Ha a páciens szaruhártyája vékony vagy valamilyen kontakt sportot űz, a szemészek javasolják e két beavatkozás valamelyikét.

LASIK és femto-LASIK: A LASIK mind a rövidlátás, mind a távollátás és az astigmia korrekciójára alkalmas. Rövidlátás esetén -10 dioptriáig, távollátás kezelésére +4,5 dioptriáig, valamint astigmia esetén kb. 3,5-4,0 dioptriáig. A femto-LASIK technikát azoknál az embereknél célszerű alkalmazni, akiknek nagyobb a fénytörési hibájuk, mert a gyógyulási folyamat stabilabb, kisebb a dioptriák visszaalakulásának veszélye. Komfortosabb a műtét utáni periódus, továbbá a rövid gyógyulási idő miatt a páciens gyorsabban térhet vissza normál életviteléhez, munkájához.

Miért nem javasolt a lézeres szemműtét a felsoroltaktól eltérő dioptriaértékek esetén?

A kezelési határértékeket az adott lézeres technika mellett a páciens szemének egyéni paraméterei is korlátozhatják. A határok betartása nagyon fontos, mert ezek garantálják a kezelés hatásosságát és biztonságosságát.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőink: Dr. Árvay Anita, Sasszemklinika, Dr. Papp Júlia szemész, Dr. Serfőző Csilla szemész,

További szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító

Cikkajánló

Kobalt
Kobalt

Milyen szerepet tölt be a szervezetben?

Szédülés felálláskor
Szédülés felálláskor

Sokak számára ismerős lehet az érzés.

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász; Dr. Fodor Erzsébet, szemész
Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
WEBBeteg összeállítás - Dr. Papp Júlia szemész, Dr. Serfőző Csilla szemész, Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.