Szemünk és a 3D élmény

Halmosi Edina
szerző: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - WEBBeteg
frissítve:

A térhatású filmek látásához szükséges, hogy mindkét szemünket használjuk.

Napjainkban nagyon népszerűek a háromdimenziós mozik. Kevesen tudják azonban, hogy nem mindegyikünk szeme alkalmas ezek nézésére.

Ha valakinek valamelyik szeme nem vesz részt a képalkotásban, akkor kétszemes (binoculáris) együttlátásról esetükben nem beszélhetünk.

Az ilyen embereknek a 3D-s mozi élvezetére sajnos nincs lehetőségük.

A moziban egy speciális szemüveget viselünk. A szemüveg különválasztja a jobb és bal szembe sugárzott képet, így a jobb és bal szem eltérő képet kell, hogy lásson, amit agyunk egy képpé olvaszt össze.

Így látjuk megfelelően térben a filmet. Ne csodálkozzunk tehát, ha valaki nem tudja élvezni ezeket a filmeket!

Nem egészséges a 3D-s mozi?
Az új 3D-technika sokakat megörvendeztet, de a szakértők szerint azok, akiknek a szeme nincs teljesen rendben, megszenvedhetik.
Mint Michael Rosenberg chicagói szemészprofesszor elmondta, számos embernek van kisebb szemproblémája, például apró eltérés a szemizmok egyensúlyában, amit rendes körülmények között az agy maradéktalanul kompenzál. Akiknek pedig nincs térlátása, azok a filmeket sem látják három dimenzióban - jegyezte meg.
Bár nem állnak rendelkezésre tanulmányok arról, hogy milyen gyakran léphet fel fejfájás a 3D-s filmnézés után, egy 3D-s technikai felszereléseket forgalmazó cég szóvivője közölte, hogy korábban éppen a fejfájás és a hányinger miatt nem lett nagy biznisz a három dimenziós technológiából. Nem egészséges a 3D-s mozi?

Halmosi Edina optometrista-kontaktológus Forrás: WEBBeteg
Szerző: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.