LBV-kezelés - Éles látás szemüveg nélkül

szerző: Cs. K., fordító, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász; Dr. Fodor Erzsébet, szemész - WEBBeteg
megjelent:

Az LBV (Laser Blended Vision) terápia forradalmian új módszer a presbiópia kezelésére. A presbiópia szó szerint öregszeműséget jelent, mely állapot a korai középéletkorban kezdődik, mikor a szemlencsék kezdik elveszíteni a távoliról a közeli tárgyakra való fókuszálási képességüket.

Mivel az öregedést nem tudjuk elkerülni, senki nem védett a presbiópia ellen, és ha nem ellenőrzik, elkerülhetetlen a bifokális vagy varifokális olvasószemüveg használata.

Hogyan működik az LBV-terápia?

Az LBV-kezelés jelentősen csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti az olvasószemüveg, bifokális vagy varifokális lencsék szükségességét.

Lehet, hogy azt hallotta, hogy a LASIK lézeres szemműtét nem képes megszüntetni az öregedéssel járó látásromlást. Nagyon gyakori mítosz, hogy a presbiópia csak egy invazívabb eljárással, a szem belsejébe sebészileg beültetett lencsével korrigálható. Ez az információ azonban ma már jelentősen elavult.

Az LBV-eljárásnak jelentős előnyei vannak az intraokuláris lencseimplantátumokkal (IOL) szemben. Először is, sokkal kevésbé invazív, így biztonságosabb eljárás. Másodszor, nem igényli azokat a komprumisszumokat, mint az IOL-ek, ahol a multifokális IOL-ek befolyásolhatják a látás minőségét. Harmadszor pedig nagyon pontos, és a szem további öregedésével is állítható. Ráadásul az öregedő szemek mintegy 97%-ánál alkalmazható, míg a monovíziót (alternatív megoldás a presbiópiára, mely kontaktlencsét vagy régebbi lézeres megoldásokat használ) az embereknek csak 60%-a tolerálja.

Az LBV legfontosabb előnyei

Az LBV a két szemet kissé eltérő módon állítja be: az egyik szemet úgy, hogy távolra és monitortávolságra is lásson, míg a másikat ellenkező módon, úgy, hogy közelre és monitortávolságra lásson.

Az agy szinte azonnal kompenzálja ezt a változást, a két képet ötvözve sokkal nagyobb mélységű látást biztosít, és a látásélesség teljes körű javulása azt jelenti, hogy a legtöbb beteg eldobhatja az olvasószemüvegét.

  • Az LBV kezelésen átesett páciensek több mint 98%-a tud normál nyomtatású újságot olvasni.
  • Az LBV kezelésen átesett páciensek több mint 90%-a tudja elolvasni a kisbetűs gyógyszer-tájékoztatót.

"Az LBV, azaz a lézeres olvasószemüveg-kezelés Magyarországon 2011 óta alkalmazott, biztonságos, napjainkban már rutin kezelésnek számító módszer" – közölte portálunkkal Dr. Fodor Erzsébet szemész, refraktív sebész, a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ intézetvezető főorvosa.

LBV vs. monovízió és IOL-ek

Amellett, hogy kevésbé invazív, és biztonságosabb, mint az IOL-t használó megoldások, az LBV-eljárás sokkal hatékonyabb és könnyebben alkalmazkodik, mint a monovízió. A monovízió kontaktlencséket (vagy régebbi lézerrendszereket) használ, hogy az egyik szem közelre, a másik távolra fókuszáljon. A rendszer sokkal kevésbé kifinomult és csak a betegek alig több mint felének alkalmas.

Amint már említettük, az LBV nemcsak minimalizálja az IOL-ek és a monovízió általi kockázatokat és kompromisszumokat, hanem tanulmányok szerint szinte mindenki számára megfelelő. Tehát bár az öregedési folyamat nem teljesen leállítható, de szinte mindenki számára sokkal kényelmesebbé tehető.

Meddig tart az LBV hatása?

Azoknak a pácienseknek, akik teljes körű LBV-terápián esnek át, az olvasáshoz szükséges látásuk egy életen át megmarad. Természetesen előfordulhat, hogy pici változást tapasztalnak mondjuk egy tízéves periódus után, de ez csak annyit jelent, hogy a nagyon apró betűket ismét nehezebb lesz elolvasni, azonban általánosságban az olvasás nem fog gondot okozni. Emellett természetesen, ha elegendő szövet áll rendelkezésre egy újabb kezeléshez, később is korrigálható a látás.

A műtét utáni első 24 óra

  • Az első 3-4 órában ajánlott a szemek zárva tartása és pihentetése
  • Később a nap folyamán visszatérhet a könnyű tevékenységekhez, de kerülnie kell mindent, ami árthat a szemeinek. Ide tartozik pl. a por, a légkondicionáló, és az olyan tevékenységek, melyek során valami belekerülhet a szemébe.
  • Kerülje a szemei dörzsölését, és használjon szemcseppet a szemszárazság megszüntetésére a kezelőorvosa által előírtak szerint!
  • Tisztálkodás során figyeljen rá, hogy ne kerüljön szappan vagy víz a szemébe.
  • A műtét utáni napon visszatérhet az olyan tevékenységekhez, mint az olvasás, tv-nézés, számítógépezés, okostelefon- vagy tablethasználat.
  • 24 órával a műtét után visszatérhet a munkájához és a normális napi rutinjához.

Ne feledje azonban, hogy ekkor a szemek még a gyógyulás korai szakaszában vannak, ezért fontos, hogy bizonyos óvintézkedéseket tegyen a teljes gyógyulás érdekében.

Ha hosszabb ideig néz tv-t vagy ül képernyő előtt, fontos a szemek kiszáradásának megelőzése. Ha mégis megtörténne, ne aggódjon, nem befolyásolja a gyógyulást, ám átmeneti és kisebb ingadozást okozhat a látásban.

Amennyiben betartja az iránymutatásokat és az orvosa utasításait, a szeme gyorsan visszanyeri az egészségét!

Felépülés

Fontos megjegyezni, hogy bár 24 órával a műtét után visszatérhet a mindennapi tevékenységeihez, a lámpák és fények körül még néhány hétig várható a látás elmosódása és ingadozása, ezért vezetés során legyen óvatos, különösen éjszaka!

Ezek a tünetek a következő hetekben fokozatosan eltűnnek, de a kontrollvizsgálaton említse meg orvosának.

Extra figyelemre van szükség akkor is, ha a munkahelyén fennáll a veszélye annak, hogy por vagy valami más anyag kerülhet a szemébe (pl. építkezés). Ilyenkor biztonsági szemüveg használatával megelőzhető az irritáció és a felesleges komplikáció.

Amennyiben sportol, a kocogás, a szobabiciklizés és a könnyű súlyokkal való edzés megengedett, ám figyelnie kell arra, hogy az izzadság ne csorogjon a szemébe és ne dörzsölje a szemeit az első 2 hétben. A fizikális kontaktussal járó, illetve magas intenzitású sportokat (pl. box, harcművészetek stb.) még két hónapig ajánlott kerülni.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító londonvisionclinic.com és Dr. Fodor Erzsébet szemész, refraktív sebész, Focus Medical

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.