Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

Ha nem is túl régóta, de lassan mindenkiben tudatosodik, hogy mind az Omega-3, mind pedig az Omega-6 fontos szerepet játszik a szívbetegségek, a rák, az ízületi gyulladások, a kettes típusú cukorbetegség, a depresszió, a bipoláris zavar és még számos kórkép gyógyításában. Ehhez a sok jó tulajdonsághoz társult most egy új kutatás, amely szerint az Omega-3 megfelelő szintje még a zöld hályog kialakulását is megakadályozhatja.

További vizsgálatokra lesz szükség

A kutatók Ye Elaine Wang vezetésével a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen 3885 (40 éves vagy annál idősebb) résztvevő adatait használták fel, amelyek a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérésben szerepeltek, hogy felmérjék a glaukóma és a napi étrend közötti összefüggést. Elemezték az összes többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA), beleértve az Omega-3 zsírsavak bevitelét. A vizsgálatban részt vevők 3,7%-a volt glaukómás.

Megvizsgálták az eikozapentaénsav (EPA, egy többszrörösen telítetlen zsírsav) valamint a dokozahexaénsav (DHA, egy hosszú láncú többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsav, ami testünk minden sejtjének alkotóeleme, illetve elsődleges építőanyaga) bevitelét a napi étkezések alkalmával és azt állapították meg, hogy ezek csökkentik a glaukóma kialakulásának kockázatát. Ám az összes, többszörösen telítetlen zsírsav szintje már nem csökkentette a glaukóma kialakulásának esélyét. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a zöld hályog kialakulását a magas Omega-3-bevitel, egészen pontosan az EPA és DHA ellenőrzött mértékű bevitele csökkentheti. A kutatóknak azonban további és hosszabban tartó klinikai vizsgálatokra is szükségük lesz az eredményeik megerősítéséhez.

Tovább A zöld hályog kezelési lehetőségei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító; Higher omega-3 fatty acid intake tied to lower glaucoma risk (medicalexpress.com)

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
Zöldhályog
A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Szemészeti Központ - Prof. Dr. Holló Gábor, szemész
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.