• Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Ha nem is túl régóta, de lassan mindenkiben tudatosodik, hogy mind az Omega-3, mind pedig az Omega-6 fontos szerepet játszik a szívbetegségek, a rák, az ízületi gyulladások, a kettes típusú cukorbetegség, a depresszió, a bipoláris zavar és még számos kórkép gyógyításában. Ehhez a sok jó tulajdonsághoz társult most egy új kutatás, amely szerint az Omega-3 megfelelő szintje még a zöldhályog kialakulását is megakadályozhatja.

    Hirdetés

    További vizsgálatokra lesz szükség

    A kutatók Ye Elaine Wang vezetésével a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen 3885 (40 éves vagy annál idősebb) résztvevő adatait használták fel, amelyek a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérésben szerepeltek, hogy felmérjék a glaukóma és a napi étrend közötti összefüggést. Elemezték az összes többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA), beleértve az Omega-3 zsírsavak bevitelét. A vizsgálatban részt vevők 3,7%-a volt glaukómás.

    Megvizsgálták az eikozapentaénsav, (EPA, egy telítetlen zsírsav) valamint a dokozahexaénsav (DHA egy hosszú láncú Omega-3 zsírsav, ami testünk minden sejtjének alkotóeleme, illetve elsődleges építőanyaga) bevitelét a napi étkezések alkalmával és azt állapították meg, hogy ezek csökkentik a glaukóma kialakulását. Ám az összes, többszörösen telítetlen zsírsav szintje már nem csökkentette a glaukóma kialakulásának esélyét. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a zöldhályog kialakulását a magas Omega-3 bevitel és az ellenőrzött mértékű többszörösen telítetlen zsírsav bevitel csökkentheti. A kutatóknak azonban további és hosszabban tartó klinikai vizsgálatokra is szükségük lesz az eredményeik megerősítéséhez.

    Olvasson tovább! A zöldhályog kezelési lehetőségei

    Forrás: WEBBeteg
    Sz. M., fordító; medicalxpress.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.04.28 16:05, Megjelenés: 2020.04.28 16:05
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    NNK

    Ezekben a magyar városokban robbanhat be még jobban a járvány az előrejelzés szerint.

    Fogfájás

    Fogfájás

    B. M., szakfordító

    Ha a fájdalom tartóssá válik, elkerülhetetlen a fogorvos felkeresése.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    Zöldhályogom lehet? - Az orvos válaszol

    Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.

    Szemet ért nyomás - Az orvos válaszol

    Ha erősen megnyomják az ember szemét, akkor milyen elváltozást okoz, ami fejfájást és szédülést idéz elő? Lehetséges, hogy ilyenkor a szemideg károsodik? Ez magától rendbejön vagy műtét szükséges? Mennyi ideig tartó fejfájásnál kell aggódni? A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    Zöldhályog - Már a tünetek jelentkezése előtt kimutatja a műszer

    A debreceni Kenézy Kórház is csatlakozott a zöldhályog-világhéthez, amelynek célja elsősorban a figyelem felhívása a betegségre. A köztudatban még mindig az az elképzelés él, hogy törvényszerűen vaksághoz vezet a glaucoma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.