• Szivárványhártya-gyulladás (iridocyclitis) okai, tünetei és kezelése

    Dr. Papp Júlia
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    A szem szivárványhártyájának (írisz) és a lencse mozgatásáért felelős sugártestnek a gyulladásos megbetegedése gyakori, kedvező prognózisú szemészeti betegség. Általában tünetmentesen gyógyul, ugyanakkor számolnunk kell a gyakori visszatérés lehetőségével is.

    A fiatalok és a középkorúak – főleg nők – körében gyakori. A gyulladás oka még teljeskörű kivizsgálást követően is az esetek közel felében ismeretlen marad.

    A szivárványhártya gyulladása bármely életkorban jelentkezhet, de 20-50 éves kor között a leggyakoribb. Időseknél ritkán észlelhető.

    Hirdetés

    A szivárványhártya és a szemlencse mozgatásáért felelős „sugártest” gyulladása miatt a szemmozgás, a közelre nézés, az olvasás nagyon sok panaszt okoz.

    Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás

    A fény hatására bekövetkező reflexes szembogár szűkülés tovább fokozza a panaszokat: intenzív fájdalmat, könnyezést vált ki. A gyulladásos törmelék és sejtek gomolyognak, és idővel kitapadnak, leülepednek. A látás tovább romlik.

    Jellegzetes panaszok, tünetek

    Intenzív fájdalom jelentkezik a szemgolyóban és a környékén. A tompa fájdalom oka lehet a gyulladás miatt megemelkedett szemnyomás – ezért nagyon fontos a szemnyomás ellenőrzése. Szemmozgásra és közelre nézéskor fokozódik.

    • Fénykerülés, fényérzékenység
    • Erős könnyezés
    • Homályos látás, különböző mértékű látáscsökkenés
    • Szempirosodás – a mélyebb rétegek gyulladása miatt nem élénk piros, inkább lilás gyűrű figyelhető meg a szaruhártya körül. Fontos, hogy érösszehúzó szemcsepp nem szűkíti ezeket a tágult ereket.

     A pupilla alakja szabálytalanná
     válik

    • Megváltozik a gyulladt szem színe. Szivárványhártya gyulladása, vizenyője miatt a szerkezete megváltozik, színe „piszkos zöld” árnyalatot vesz fel.
    • A gyulladt szivárványhártya kis csipkékkel letapad, lenő a mögötte lévő szemlencséhez.
    • Fény hatására, közelre nézéskor a szembogár reflexesen beszűkül, ami kifejezett fájdalmat okoz.
     A gyulladt szivárványhártya hosszabb-rövidebb szakaszon letapad a mögötte lévő szemlencséhez. A kör alakú pupilla alakja szabálytalanná válik.
     Fontos, hogy a beteg hozzátartozóinak erre különösen oda kell figyelni, mert ha kialakul a végleges letapadás már nagyon nehéz felszabadítani. Időben alkalmazott pupilla torna nagyon sokat segíthet.
    • A gyulladás következtében a csarnokvízben gyulladásos sejtek, fehérjék, szövettörmelék, rostok jelennek meg. Ezek áramlanak, gomolyognak (Tyndall-jelenség) és idővel leülepednek vagy kitapadnak a szaruhártya felületén.

    A szivárványhártya-gyulladás következményei és szövődményei

    Néha a szivárványhártya mellett a szem többi részét (látóideg, ideghártya és a szemfenék érhálózata stb.) is érintheti a gyulladás.

    A szaruhártya vizenyőssé válik a gyulladásos anyagok lerakódása miatt. A vizenyő miatt a beteg látása homályossá válik – olyan mintha ködön vagy tejüveg át látna. Nehézkes, lassú a gyógyulás és sajnos néha már csak a szaruhártya átültetés jelenthet megoldást.

    A gyulladás miatt a szemlencse fokozatosan elszürkülhet és kialakul a szürke hályog, amit csak műtéttel lehet megoldani. A műtétet követően a gyulladás fellángolhat, ezért különösen fontos a megfelelő gyógyszeres műtéti előkészítés.

    Előfordulhat még szövődményként endophthalmitis, a szem szinte összes részének gyulladása. Ilyenkor már sajnos nagyon rosszak a gyógyulás esélyei.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! A szürke hályog tünetei

    Mi okozza a szivárványhártya gyulladását?

    Vannak esetek, amikor speciális kórokozó igazolható a háttérben: – herpeszvírus, szifilisz, tbc, rubeola, a kullancs által okozott Lyme-kór stb.. Gyerekek esetén a veleszületett toxoplasma, toxocara lehet a kórok.

    Szempirosodás

    A szervezet egyéb részének gyulladása „góca”, válthatja ki a vissza-visszatérő szivárványhártya-gyulladást.

    Nem fertőzéses eredetű – izületi betegségeket (Spondylitis ankylopoetica, Reiter-kór, rheumatoid arthritis), gyulladásos bélbetegségeket, sarcoidosis, immunológiai betegségek (SLE, Wegener-granulomatosis, polyartheritis nodosa), fogászati (gyulladt foggyökér, elhanyagolt szuvas fogak), fül-orr-gégészeti (arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás), urológiai vagy nőgyógyászati gyulladásos megbetegedés.

    Nagyon fontos a kiváltó ok felkutatása a góckutatás. Teljeskörű kivizsgálás magában foglalja a belgyógyászati, immunológiai, reumatológiai, fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, urológiai vizsgálatot is.

    Szükség lehet különböző röntgen felvételre (mellkas, keresztcsont, medence bemenet, kéz), koponya MRI-re, indokolt esetben gerincvíz mintavételre a speciális labor vizsgálatok mellett.

    Tisztában kell lennünk azzal azonban, hogy minden második esetben még a teljes góckutatás után is ismeretlen marad a kiváltó ok.

    A szivárványhártya-gyulladás kezelése

    A kiváltó góc megszüntetése (góctalanítás) mellett a megfelelő gyulladáscsökkentés, ismert fertőzéses eredet esetén pedig a speciális terápia jelent gyógyulást.

    Szemcsepp, szemkenőcs mellett, ha szükséges tabletták esetleg injekciók is szükségessé válhatnak.

    Gyulladás csökkentők mellett nagyon fontos a szembogár tágító cseppek és szükség esetén szemnyomás csökkentő cseppek alkalmazása.

    A pupilla tágítók „nyugalomba helyezik”, ellazítják a szivárvány hártya izomzatát – ezért képtelen lesz összeszűkülni fény hatására a szembogár.

    Ugyanakkor a szembogár mozgatásával, a „pupilla tornával” meggátolhatjuk a szivárvány hártya szélének a letapadását a szemlencséhez.

    Számolnunk kell a pupilla tágítók kellemetlen hatásaival: a fényérzékenység fokozódásával és a közeli munkavégzés, olvasás nehezítettségével is.

     

    A nagyon intenzív panaszokat csökkentheti a szem pihentetése, langyos vizes borogatása. A gyulladás és a pupilla megtágítása miatt szinte elviselhetetlen a fény. Intenzív könnyezés, káprázás miatt feltétlenül be kell szerezni egy megfelelően takaró napszemüveget, esetleg kalapot, simléderes sapkát.

    Gyógyulási esélyek

    Nagyon kedvező prognózisú szemészeti betegség: általában tünetmentes gyógyulás várható. Ugyanakkor tisztában kell azzal lenni, hogy gyakran visszatérhet a gyulladás. Visszatérő gyulladás esetén a pácienseknek már az első figyelmeztető jelek észlelésénél érdemes a szemészeti szakrendelést felkeresni.

    Az időben elkezdett kezelés lerövidíti a gyógyulási időt, kisebb a komplikációk kialakulásának a veszélye is (szemnyomás emelkedés, szivárványhártya szélének letapadása, szemlencse vagy a szaruhártya elváltozása).

    Ha a gyulladás a szem többi részén is jelentkezik sajnos már rosszabbak a gyógyulás esélyei, gyakrabban jelentkeznek komplikációk.

    Olvasson tovább! Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2019.01.25 18:36, Megjelenés: 2017.07.21 21:41
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Szemhéj-remegés

    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások