• A szemeknek is árt a klímaváltozás

    Szerző: FH

    A klímaváltozás miatt gyakoribbakká válnak majd az akár vakságot is okozó hályogok - jelentette ki egy ausztrál szakember. Andreas Müller, a Fred Hollows Alapítvány kutatója szerint az általános felmelegedés következtében nagyobb lesz a szemet érő ultraibolya-sugárzás.

    A Fred Hollows Alapítvány hályogos vakságban szenvedők gyógyításával foglalkozik, elsősorban fejlődő országokban.

    A hályogos vakságnak három fő oka van: az öregedés, a dohányzás és az UV-sugárzás.

    "A klímaváltozás következtében emelkedni fog az UV-szint, és ez növelni fogja a hályog kialakulásának kockázatát" - áll az ausztrál intézet egészségügyi világnapi nyilatkozatban. Az Egészségügyi Világnapot idén a globális felmelegedés egészségügyi kérdéseinek szentelik.

    Hirdetés

    Az elkerülhető vakság csaknem 50 százalékát hályog okozza. Bár a hályogot az esetek többségében egyszerű műtéttel el lehet távolítani, ám a fejlődő országokban pont azoknak, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, nincs esélyük a megfelelő szakorvosi ellátásra.

    Az ausztrál alapítvány szerint nagy veszélyben vannak a kisgyerekek, akik védelem nélkül játszanak hosszú időn át a szabadban. Pedig olyan egyszerű megoldások is segítenének, mint a napszemüveg és a széles karimájú kalap.

    Más betegségek is gyakoribbá válhatnak

    Ausztrál orvosok egy másik egészségügyi világnapi jelentése szerint az általános felmelegedés miatt gyakoribbá válnak bizonyos fertőző és légúti betegségek.

    Az Environment Australia elnevezésű orvosszervezet felhívta figyelmet, hogy az általános felmelegedés következtében első sorban a gyerekek és az idősek kerülnek veszélybe.

    "Az általános felmelegedés már jelen van a várószobáinkban, a következő évtizedekben pedig alapvető kihívást fog intézni az egészségügyi rendszerünkhöz" - áll az ausztrál orvosok nyilatkozatában.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.07 14:21, Megjelenés: 2008.04.07 14:21
   • Cikkajánló

    Mellkasi fájdalom

    Mellkasi fájdalom

    B. M. , szakfordító

    Mi okozhat légzéskor jelentkező mellkasi fájdalmat?

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA