A szemeknek is árt a klímaváltozás

Szerző: FH

A klímaváltozás miatt gyakoribbakká válnak majd az akár vakságot is okozó hályogok - jelentette ki egy ausztrál szakember. Andreas Müller, a Fred Hollows Alapítvány kutatója szerint az általános felmelegedés következtében nagyobb lesz a szemet érő ultraibolya-sugárzás.

A Fred Hollows Alapítvány hályogos vakságban szenvedők gyógyításával foglalkozik, elsősorban fejlődő országokban.

A hályogos vakságnak három fő oka van: az öregedés, a dohányzás és az UV-sugárzás.

"A klímaváltozás következtében emelkedni fog az UV-szint, és ez növelni fogja a hályog kialakulásának kockázatát" - áll az ausztrál intézet egészségügyi világnapi nyilatkozatban. Az Egészségügyi Világnapot idén a globális felmelegedés egészségügyi kérdéseinek szentelik.

Az elkerülhető vakság csaknem 50 százalékát hályog okozza. Bár a hályogot az esetek többségében egyszerű műtéttel el lehet távolítani, ám a fejlődő országokban pont azoknak, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, nincs esélyük a megfelelő szakorvosi ellátásra.

Az ausztrál alapítvány szerint nagy veszélyben vannak a kisgyerekek, akik védelem nélkül játszanak hosszú időn át a szabadban. Pedig olyan egyszerű megoldások is segítenének, mint a napszemüveg és a széles karimájú kalap.

Más betegségek is gyakoribbá válhatnak

Ausztrál orvosok egy másik egészségügyi világnapi jelentése szerint az általános felmelegedés miatt gyakoribbá válnak bizonyos fertőző és légúti betegségek.

Az Environment Australia elnevezésű orvosszervezet felhívta figyelmet, hogy az általános felmelegedés következtében első sorban a gyerekek és az idősek kerülnek veszélybe.

"Az általános felmelegedés már jelen van a várószobáinkban, a következő évtizedekben pedig alapvető kihívást fog intézni az egészségügyi rendszerünkhöz" - áll az ausztrál orvosok nyilatkozatában.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.