A kúszóhártya, kúszóhályog - avagy a farmer szeme

Dr. Cserháti Zoltán
szerző: Dr. Cserháti Zoltán, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A kötőhártya két leggyakrabban előforduló degenerációja a pinguecula és a pterygium. Cikkünkben részletesen a pterygiumról lesz szó.

A pinguecula egy sárgás folt vagy dudor a kötőhártyán, a szaruhártya közelében, mely általában az orrhoz közeli oldalon, idősebb korban, poros helyen dolgozóknál alakul ki.

A pterygium (kúszóhártya vagy kúszóhályog) a szaruhártya felé, arra ráhúzódó, kúszó kötőhártyakettőzet, mely háromszög alakú és méreténél fogva befolyásolhatja, zavarhatja a látást. Három fő részből áll: fej, test és nyak. Gyakori, hogy a pingueculából fejlődik ki.

A pterygium előfordulási jellemzői

Számos esetben látjuk, hogy a kúszóhártya mindkét szemet érinti. A kiváltó ok pontosan nem ismert, de a betegséget befolyásolhatja az UV-B sugárzás. A poros, homokos, vagy szeles területeken élőknél, valamint a mezőgazdaságban dolgozóknál (leginkább férfiaknál) gyakrabban fordul elő a kúszóhályog. Ezért hívják gyakran „farmer szemnek” ezt az elváltozást. Gyermekeknél nagyon ritkán fordul elő.

A pterygium diagnosztikája

Kúszóhártya

A kisebb pterygium általában nem is okoz panaszokat, általánosságban elmondható, hogy fájdalommentes betegségről van szó, leginkább esztétikai szempontból zavaró. Azonban a nagyobbak be is gyulladhatnak, vörös szemet, égő, irritáló, viszkető érzést okozva ezzel.

Egyes esetekben astigmiát is okozhat.

Réslámpás vizsgálattal könnyen diagnosztizálható a betegség, speciális vizsgálatokra nincs szükség.

Amennyiben visszatérő panaszt okoz, zavarja a látást, vagy a szaruhártya közepe felé húzódik, érdemes beavatkozni.

Kúszóhályog

Gyakori kérdése A férjem szemgolyóján találtak egy kúszóhályogot. Érdemes megműteni?

Dr. Papp Júlia, szemész válasza az orvos válaszol rovatban

Kezelési eljárások pterygium esetén

Ameddig az elváltozás nem okoz panaszokat, szemcsepp kezelés is elégséges. Amennyiben már súlyosabb panaszokat is okoz érdemes a leghatékonyabb kezelési módot választani, a műtéti eltávolítást. Számos technika létezik, de leggyakrabban a kúszóhályog fejét, majd ezt követően a teljes hártyát eltávolítják.

A beavatkozás ambulánsan elvégezhető, tünetmentes gyógyulás várható a legtöbb esetben. Az eltávolítást követően gyakori, hogy a kúszóhártya újra kialakul, kb. 30-40%-ban. Ezekben az esetekben egyéb speciális szaruhártya-átültetési technikák állnak rendelkezésre. A műtétet követően szemcsepp kezelés szükséges, mivel a szem az első napokban vörös lehet, de ez kb. egy hónap után fokozatosan eltűnik. Fontos a szem óvása a szennyezett klímaberendezésektől és ajánlatos napszemüveg viselése az UV-sugarak ellen, valamint a száraz szem megelőzése.

Kúszóhártya a szemen

Tovább Szembetegségekről a WEBBetegen

Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Forrás: WEBBeteg összeállítás, American Academy of Ophthalmology
Orvos szerzőnk:
Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.