A tűző napon való olvasás veszélyezteti a szem egészségét

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Nemcsak a bőrnek van szüksége a napsugarakkal szembeni védelemre, hanem szemeinknek is, hiszen az UV sugarak a látószerveket is megterhelik.

A gyakori és erős napsugárzás maradandó károsodásokat okozhat az ideghártyán (retinán) és a szemlencsében, ami a látás képességének romlásához vezethet.

Előzze meg a bajt!

Milyen a jó napszemüveg?

A napszemüvegek viselése manapság nagy divat. Vásárláskor azonban ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe, hanem azt is, mennyire szűri meg a napszemüveg a szemünkre is káros UV fényt. Milyen a jó napszemüveg?

Akár egy parkban, akár otthon a teraszon tartózkodik, viseljen napszemüveget! Különösen olvasáskor! A könyvek és az újságok fehér lapjai erősen visszaverik a fényt, és ezáltal veszélyeztetik a szemet. Aki órákig védelem nélkül tartózkodik a napon és olvas, jelentős károkat okoz a szemének.

Ennek első jelei igen fájdalmasak, és sokszor csak évekkel később jelentkeznek.

Nemcsak a bőr, hanem a szem szaruhártyája is le tud égni, és már kettő-négy órával azt követően gyulladásos reakció zajlik le, ami különösen fájdalmas lehet.

A megfelelő napszemüveg kiválasztása

Napszemüveg vásárlásakor a divat helyett az optimális védelmet részesítse előnyben. Az ideális szemüveg kiválasztásakor a legfontosabb szempont az UV-védelem kell, hogy legyen, és jó, ha a szemüveg az oldalról beeső fénysugarakat is megszűri. A még biztosabb védelem érdekében viseljen szalmakalapot is!

Az UV sugárzás

A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti. Az UV sugárzás

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.