Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)

Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás) cikkek

A stroke utáni antidepresszáns előnyei

Medipress - 2011.01.17. 09:33
Francia kutatók szerint azok a betegek, akik stroke (gutaütés) után a fluoxetin antidepresszánst szedték, több izomműködést nyertek vissza, mint a többi stroke-ból lábadozó páciens.

A stroke rizikója és a sztatinok

MTI - 2011.01.12. 12:21
Bár a sztatinokat egyre elterjedtebben alkalmazzák a szívroham és a szélütés megelőzésére, bizonyos esetekben kockázatuk is jelentős lehet, ezért érdemes megfontolni a terápia elhagyását - javasolta Brandon Westover, a...
Nagyobb a szélütés kockázata azoknál a nőknél, akik sok vörös húst esznek - állapították meg egy tíz évig tartó, több tízezer nő bevonásával készült tanulmány eredményeként svéd kutatók.

Stroke: Új kezelési módszert tesztelnek

Medipress - 2010.12.17. 23:23
Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újranőnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben "a terápia...

A tea csökkenti a stroke kialakulásának esélyét

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2010.10.22. 14:21
Napi három csésze zöld vagy fekete tea fogyasztása 21 százalékkal csökkenti a stroke kialakulásának esélyét, és minél többet fogyaszt belőlük, annál védettebb a betegséggel szemben – állítják a Los Angelesi California...
Egy órával kisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után nő a stroke kockázata. A rövidtávú kockázat ellenére az alkohol rendszeres mérsékelt fogyasztása hosszabb távon csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
Minél több gyermeket hozott a világra egy nő, annál nagyobb a stroke előfordulásának kockázata. A többször szült nők nyaki artériáiban, a terhességgel járó biológiai folyamatok következtében, gyorsabb lehet a plakkok...
Egy, a közelmúltban elvégzett vizsgálat során, 6100 migrénben szenvedő felnőtt beteg 2 százalékának kórelőzményében szerepel a stroke. Az 5243 nem fejfájós felnőtt esetében ez a mutató 1,2 százalék volt.

Vörösborral a szélütés ellen

MTI - 2010.04.24. 14:13
A piros szőlő legfontosabb hatóanyaga, amely a borban is benne van, csökkenti szélütés esetén az agyi károsodás mértékét. A sokak számára reményt keltő vizsgálat eredményeit a Journal of Experimental Neurology közölte.

Stroke ellen séta

MTI - 2010.04.07. 11:32
Csökkentheti egy új tanulmány szerint a nők stroke-kockázatát, ha tornacipőt húznak, és hosszabb tempós sétára indulnak.

Stroke és terhesség

MTI - 2010.04.05. 09:17
A szülés emeli a szélütés kockázatát, a többszörös szülés tovább terheli ez ereket és a test más részeit, és a gyereknevelés miatti stressz is kockázati tényező.
Azoknál az embereknél, akiknek alkalmanként kiugrik a vérnyomásuk, nagyobb a szélütés kockázata, mind azoknál, akiknek rendszeresen magas a vérnyomása - állapították meg kutatók pénteken megjelent tanulmányaikban.
A szakemberek szerint az egyedülálló, vagy sikertelen házasságban élő férfiak esetében 64 százalékkal magasabb az agyi katasztrófa kialakulásának kockázata, mint a boldog, kiegyensúlyozott házasságban élő társaiknál.

A wii játékok segítenek a stroke gyógyításában

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2010.03.01. 20:37
Az aktív wii játékok némi szórakozást hozhatnak a stroke rehabilitációba, miközben segítik a betegeket abban, hogy visszanyerjék erejüket és motoros készségeiket.
Magasabbnak találták a stroke kockázatát azoknál a nőknél, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott.

Stroke - A túlélés esélyei

MTI - 2010.02.17. 17:07
A CDC szerint a szélütés a harmadik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban. Előfordulásának kockázatát emeli a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a diabétesz és a dohányzás.

Új módszerek a stroke gyógyításában

Független Hírügynökség - 2010.02.02. 16:11
Egyelőre az összes szélütés csupán egy százalékát tudják a leghatékonyabb módszerrel, a vérrögoldással gyógyítani Magyarországon. Pedig Csiba László, a Magyar Stroke Társasság elnöke szerint növelni lehetne ezt az...
Azonosították japán kutatók immunsejtek egy csoportját, amelyek elárasztják az agyat szélütés után, ezzel gyulladást és további idegrendszeri károsodást okoznak.