Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)

Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)

Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2021-07-30 22:03

Szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Milyen tényezők növelik a szívinfarktus kockázatát?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó
2018-02-01 05:21

Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.

Beszédterápia stroke után - Mire számíthat?

BOE - Orosz Emma, SE ÁOK, Lektorálta: Dr. Kis Balázs, neurológus
2018-01-05 17:25

A stroke-betegségek okozta agyi károsodás következtében a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki beszédzavar. Bár a stroke gyakori velejárója, fontos hangsúlyozni, hogy más idegrendszeri betegségek következményeként is kialakulhat.

6 kérdés, amire stroke után jó, ha tudja a választ

WEBBeteg
2017-11-30 20:09

Az agyvérzés utáni felépülés nagymértékben függ a károsodás mértékétől, valamint a beteg együttműködésétől. Ha valamelyik hozzátartozója érintett, nagyon fontos, hogy ismerje a rehabilitáció folyamatát, és segítse a beteget a mindennapjai során. Mennyit tud most a stroke kezeléséről? Tesztelje!

Stroke gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni

MTI
2017-09-27 20:54

Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el - jelentette ki Vécsei László akadémikus kedden Szegeden, a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón.

A stroke kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Fehér Gergely neurológusok
2017-08-26 20:09

A stroke azonnali kezelése rendkívüli jelentőséggel bír, a korai kezelést azonban nagymértékben meghatározza a stroke típusa.

Előzze meg a stroke-ot ultrahangos vizsgálattal!

Oxygen Medical - Dr. Szabó Andrea, radiológus
2017-07-15 02:51

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is lehet okozója a rettegett betegségnek, a stroke-nak. Dr. Szabó Andrea radiológus szerint a kiemelt kockázattal élőknek éppen ezért nagyon fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek egyik alapköve a nyaki ultrahang vizsgálat.

Alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés

WEBBeteg - B. M., szakfordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2017-06-13 14:55

Az érelmeszesedés, tudományos nevén arterioszklerózis az ütőerek szisztémás megbetegedése. Az artériákban lerakódó anyagok az érfalak belső oldalán plakkokat képeznek.

Stroke - A légszennyezés és a meleg idő veszélyei

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2017-06-09 09:41

Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították, hogy a meleg és a légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a stroke-os halálesetek számát.