• A stroke ritka okai

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A stroke agyi keringési katasztrófát jelent, lehet agyvérzés vagy agyi érelzáródás. Vannak azonban olyan ritka okai is, mint például az agyi erek gyulladása vagy az embólia. Az esetek csupán egy-két százalékában állnak ilyen okok a háttérben, és többnyire fiataloknál fordulnak elő (kivétel az óriássejtes arteritisz).

    Érgyulladás (vasculitis): Az érgyulladás az erek elzáródásához is vezethet. Ha az agyi erek érintettek, akkor alakulhat ki stroke. Az érgyulladás oka lehet autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer a szervezet saját ereit ismeri fel idegenként és támadja meg.

    Óriássejtes arteritisz (arteritis cranialis): a gyulladás a nagy és a közepes erekre terjed ki, elsősorban a halántéki artériára (arteria temporalis), a szem ütőereire (arteria ophtalmica) és a nyaki verőérre (arteria carotis externa).

    Ez a betegség gyakran csak idős korban alakul ki, 70-80 éves kor körül. Súlyos betegségérzettel, valamint izom- és fejfájással jár. A betegek 75 százaléka nő. Kezeletlenül az esetek 30 százalékában vaksághoz vezet. A kortizon kezelés gyors javulást hoz, enyhíti a tüneteket és a szövődmények kialakulásának esélyét is csökkenti.

    Hirdetés

    Takayasu-arteritisz: A Takayasu-arteritisz hasonló az óriássejtes arteritiszhez. Elsősorban a fő verőeret, az aortát, és az abból leágazó agyat ellátó ereket érinti. Ez egy nagyon ritka betegség, amely főként fiatal nőknél, 40 éves kor előtt jelentkezik.

    A láz és a fájdalom mellett a kar keringési zavara, szédülés és eszméletvesztés, valamint látászavar és akár stroke is kialakulhat. A kortizon a betegek 80 százalékánál javulást hoz.

    Bechet-kór: A gyulladás kis és közepes ereket érint, az esetek majdnem 50 százalékában az agyi erekre is ráterjed. A betegség gyakrabban fordul elő a keleti mediterrán régióban és Japánban (feltehetően genetikai tényezők miatt).

    A tünetek időről-időre megjelennek, afták jelennek meg a szájüregben, a nemi szervek környékén, illetve a szemnél, jellemző még az ízületi gyulladás. A Bechet-kór tipikus tünet a vénák gyulladása. Gyakran tartós kortizon kezelésre van szükség, hogy a súlyos szervi károsodások elkerülhetőek legyenek.

    Szisztémás lupus erythematosus (SLE): egy súlyos gyulladásos autoimmun betegség. Túlnyomórészt fiatal nők betegsége. Nem tisztázott okból a szervezet saját sejtjeinek anyagaival szemben immunreakció zajlik le. Ennek következtében a különböző szervek, a bőr, a vesék és az ízületek begyulladnak. A vérerek is begyulladhatnak.

    Egyéb vasculitis formák: különböző betegségek, például a sarcoidosis vagy az olyan fertőzések, mint a tuberkulózis, a borreliosis és a szifilisz nagyon ritka esetben szintén járhatnak érgyulladással. Néha az agyi erek is érintettek.

    Embólia: embólia akkor alakul ki, ha például egy vérrög elzárja az eret, ez stroke-hoz is vezethet, egyéb formái:

    • Zsírembólia: többszörös töréssel járó súlyos balesetek után alakulhat ki, ha a zsírt tartalmazó csontvelő a vérbe kerül. A zsírcseppek elzárják az eret. Az agy mellett más szervekben is kialakulhat zsírembólia.
    • Légembólia: az eret ez esetben a vérbe került levegőbuborék zárja el. Ez a szív, a mellkas vagy a nyaki műtétek komplikációja lehet, de nagyon ritkán fordul elő. A légembólia különleges esete a keszonbetegség. Ha a búvárok nagy mélységből túlságosan gyorsan úsznak a felszín felé, hirtelen megváltozik a nyomás, a vérben oldott nitrogén buborékokat képez, olyan folyamat zajlik le, mint amikor felbontunk egy szénsavas üdítőitalt. Ezek a gázbuborékok gázembóliát okoznak. A pácienseknek gyorsan nyomáskamrába kell kerülniük, amelyben a nyomásviszonyok megfelelnek a mély vízben jellemző értékeknek.
    • Szeptikus embólia: a szívbillentyűk gyulladása (fertőző endokarditisz) következménye lehet bakteriálisan fertőzött vérrög képződése, mely agyi embóliát okozhat. Az agy különböző pontjain gyulladásos régiók alakulnak ki. Így szeptikus-embóliás gócos enchephalitis alakul ki. A baktériumok ellen antibiotikumos kezelés javasolt.
    A stroke felismerése

    1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca aszimmetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
    2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
    3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
    4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
    Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk. Bővebben a stroke tüneteiről

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2019.05.28 13:03, Megjelenés: 2017.05.04 18:25
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Mesterséges intelligencia és stroke

    Mérhetően gyorsult az agyi érkatasztrófán átesett betegek ellátásának folyamata, és a betegek nagyobb hányada részesült kezelésben annak a mesterséges intelligenciára épülő szoftvernek köszönhetően, amit bő fél évig használtak ingyenesen a Neurológiai Klinikán.

    Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

    A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti neurológiai tüneteket okozva. A vérrög spontán feloldódik és ezzel párhuzamosan a tünetek is megszűnnek.

    Ezek a kontroll vizsgálatok szükségesek stroke után

    Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

    Stroke után - A leggyakoribb kérdések

    Milyen kérdések merülnek fel a hozzátartozókban szerettük stroke-ja után? Mit érdemes tudni az agyvérzés utáni terápiáról és a várható javulás mértékéről? Hogyan tudnak segíteni a hozzátartozók?

    Stroke, agyérgörcs, agyvérzés - Mi a különbség?

    Szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi a különbség az agyérgörcs, a stroke és az agyvérzés között? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A stroke korai jelei (a TIA tünetei)

    A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg. Ez az úgynevezett átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés. Mik a tünetek?

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.