• Mikor szakápoló, mikor gondozó?

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Amikor felmerül bennünk annak a gondolata, hogy családtagunkról jól megszokott környezetében szeretnénk a továbbiakban gondoskodni, elfog a kétely, vajon hogyan tudjuk a biztonságos kórházi ellátás körülményeit otthonunkban biztosítani, kitől tudunk ehhez segítséget kérni.

    Ha már eldöntöttük, hogy mindenképp nyugodt otthoni körülmények között folytatjuk a lábadozást, és a házi ápoláshoz, gondoskodáshoz mindenképp segítséget kérünk, mindannyian a legjobb megoldásra törekszünk és a legjobb szakembert szeretnénk családtagunk mellett tudni, akit otthonunkban is szívesen látunk.

    Hirdetés

    Az Alzheimer-kór és tünetei


    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi. Az Alzheimer-kór és tünetei>>

    A házi ápolásban dolgozó szakemberektől a feladatok sokrétűsége miatt egyfajta rugalmasságot, gyors alkalmazkodó képességet kíván, olyan személyiséget, aki gyorsan tud jó emberi kapcsolatokat kiépíteni, és a betegek elfogadják otthonukban. Abban az esetben, ha hosszabb időre van a betegnek szüksége ápolásra, akár napi több órán keresztül akkor optimális megoldás lehet, ha a szakfeladatokra szakápoló segítségét vesszük igénybe és a gondozói munka (fürdetés, etetés, pelenkázás, fürdetés, mozgatás, ház körüli feladatok) ellátására gondozót bízunk meg.

    Mikor van szükség szakápolóra és mikor gondozóra?

    Szakápolóra abban az esetben lehet szükségünk, ha a beteg otthoni ellátása alatt is elengedhetetlen, akár már a kórházban elkezdett kezelések, infúziós terápia, meghatározott időközönkénti katéter csere, kötözés, sebellátás, sztómaellátás. Egyes speciális esetekben a szakápoló jelenlétére a nap 24 órájában szükség lehet, mint például tartós fájdalomcsillapítás, folyamatos infúziós kezelés alatt. Ilyen esetekben azonban érdemes végiggondolni, hogy nem túl nagy kockázat-e a beteg intézményi kezelését az otthonában folytatni. Szakfeladatok ellátása esetén is jobb, ha olyan ápolót tud biztosítani a házi ápolási szolgáltatást nyújtó szolgáltató, aki jártás otthoni és intézményi ellátásban egyaránt, és kellő rutinnal rendelkezik ahhoz, hogy vészhelyzet esetén tudja, mi a teendő, ha egyedül van egy beteggel, szaksegítség nélkül egy lakásban és hová fordulhat, kit kell értesítenie.

    Hol kérhet szakápolói segítséget?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szakápolói segítséget igényelhetünk háziorvosunktól, területileg illetékes otthoni betegápolást végző cégektől, akik akár az egészségbiztosítás keretein belül, akár önfinanszírozó formában el tudják látni az egyes szakfeladatokat. Amennyiben egy nem OEP finanszírozott otthonápolási szolgáltató mellett döntünk, szintén érdemes előre átgondolni, hogy miben lesz szükségünk segítségre az otthoni ellátás alatt. Ennek főként anyagi megfontolásból lehetnek előnyei, mert a gondozói és szakápolói óradíjak az egyes cégeknél különbségek lehetnek. Vegyünk egy példát: Alzheimer-kórban szenvedő nagymamámról szeretnénk gondoskodni, aki egyedül lakik otthonában, nagyon jó fizikai állapotot tudhat magáénak, de már nem lehet egyedül hagyni, mert ha elindul a boltba, már nem talál haza, gyógyszereit úgy és akkor szedi be, amikor éppen eszébe jut, akár naponta többször is bevenné a reggeli gyógyszereket. Már keveset eszik-iszik, havonta infúziós folyadékpótlás szükséges.

    Ilyen esetben pl. egy 24 órás gondozói felügyelet lehet megfelelő, mert az otthoni ápolásban dolgozó gondozók kiválóan ismerik a leggyakoribb betegségek között számon tartott dementia-t (szellemi leépülést), azok tüneteit, lefolyásukat és a tapasztalataik alapján remekül tudják kezelni az ilyen állapotban lévő betegeket. Többnyire csak az infúziós kezelés idejére szükséges szakápolói segítséget igényelnünk.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Legutóbb frissült: 2013.06.14 13:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan ápoljuk a műtét után hazaérkezett beteget?

    A műtéteket követően manapság igen hamar hazaengedik a betegeket, mondván, otthon a saját, szeretettel teli családi környezetünkben könnyebben gyógyulunk. Ebből adódóan a betegünk teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Ki segíthet a beteg hozzátartozó otthoni ápolásában?

    Egyre több családban találkozunk olyan tartós, szakápolásra szoruló idős vagy fiatalabb beteggel, akiket a hozzátartozók nem tudnak 24 órán át ápolni. Az ágyhoz kötött állapot alapvetően is megviseli azt, akinek a kiszolgáltatott állapotot el kell szenvednie. Érthető, ha a beteg szívesebben marad saját környezetben, mint a kórház fehér falai közt. De ki az, aki vállalja a gondozást, ami speciális szaktudást és sok időt igényel.

    Oxigénterápia otthon

    Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

    Az ápolók ott vannak életünk kezdetén és az elmúlás pillanatában

    Közel négyezer ápoló hiányzik az egészségügyi intézményekből, a teljes létszám mintegy 100 ezer fő. Fontos az ápolók munkájának elismerése anyagilag is, hiszen ha tíz százalékkal emelkedne a képzett ápolók száma, hét százalékkal csökkenne a halálozási ráta.

    Miben tud nekem segíteni egy házi ápoló szolgálat?

    Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen feladatok ellátására lenne szükség. Amennyiben OEP által finanszírozott szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, tudnunk kell, hogy csak szakápolási feladatok ellátását biztosítja a társadalombiztosítás részünkre.

    Csak az infúziót kötné már be valaki!

    Otthoni ápolás keretén belül szinte a leggyakrabban felmerülő probléma, hogy a betegnek nincs szüksége kórházi bent fekvésre, de folyadékpótlás céljából a házi orvos javaslatot tesz 5-10 alkalmas infúziós kezelésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.