Stroke utáni állapot - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

84 éves nagymamám 3 hete esett át stroke-on. Egy hetes otthonápolás után, némi bizonytalansággal, de önállóan mozgott, beszélt. Bevittük egy otthonba. Az ott töltött 2 hét alatt teljesen leépült, már nem tud járni, nem beszél, egész nap csak alszik, nagyon nehezen és keveset eszik. Mit tegyünk, és mi a jobb: az otthoni gondozás, vagy speciális intézményi ápolás?

Stroke utáni állapot

"84 éves nagymamám úgy 3 hete esett át stroke-on. Miután a kórházból hazaengedték, anyukám volt vele egy hétig, mialatt némi bizonytalansággal, de önállóan mozgott, beszélt. Azután, mivel anyukám dolgozik, és 180 km-re lakunk a mamámtól, bevitte egy otthonba - most már tudjuk, nem volt jó döntés... Az ott töltött 2 hét alatt teljesen leépült, mostanra már nem tud járni, nem beszél, szinte egész nap csak alszik, nagyon nehezen és keveset eszik, természetesen azt sem önállóan, anyukám eteti... Most elhozta az otthonból, és szeretnénk a számára legideálisabb megoldást megtalálni. Amire kíváncsi vagyok az az, hogy ez normális-e, hogy ha valaki a stroke után közvetlen, viszonylag jó állapotban van, utána ennyire leépül? Van-e esély arra, hogy ebből a gödörből kimozduljon. Ha igen, akkor ennek érdekében mit tegyünk, és mi a jobb: az otthoni gondozás, vagy speciális intézményi ápolás? Esetleg, van-e a gondozással kapcsolatos tanácsa anyukám számára?"

Kedves Kérdező!

Sajnos előfordulnak hasonló esetek, melyek során az állapotrosszabbodást nem egy újabb stroke okozza. Leggyakrabban kiszáradás szokott a probléma hátterében állni, esetleg hangulati zavar okozta negativisztikus viselkedés, melyet az intézeti elhelyezés váltott ki.

Mindenképpen szükséges lenne labor vizsgálat, mely a kiszáradás mértékét meghatározza. amennyiben ez igazolódik, akkor folyadékot kell pótolni infúziós formában, hogy az egyensúly helyreálljon. Ebben a háziorvosuk tud segíteni. Meg kell nyugtatni a mamát, hogy nem akarják eldobni maguktól és ha lehet az ápolását inkább otthon megoldani.

A legfontosabb a napi kb. 2 liter folyadék bevitele, a rendszeres forgatás a felfekvések megelőzése miatt, ültetgetés.

Házi betegápolás keretében is igénybe lehet venni gyógytornát, masszást, ami a mozgás javítása szempontjából fontos lenne. Ehhez neurológiai javaslat szükséges, és utána a háziorvoson keresztül lehet intézni. Kérjék háziorvosuk segítségét.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.