Stroke utáni állapot - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

84 éves nagymamám 3 hete esett át stroke-on. Egy hetes otthonápolás után, némi bizonytalansággal, de önállóan mozgott, beszélt. Bevittük egy otthonba. Az ott töltött 2 hét alatt teljesen leépült, már nem tud járni, nem beszél, egész nap csak alszik, nagyon nehezen és keveset eszik. Mit tegyünk, és mi a jobb: az otthoni gondozás, vagy speciális intézményi ápolás?

Stroke utáni állapot

"84 éves nagymamám úgy 3 hete esett át stroke-on. Miután a kórházból hazaengedték, anyukám volt vele egy hétig, mialatt némi bizonytalansággal, de önállóan mozgott, beszélt. Azután, mivel anyukám dolgozik, és 180 km-re lakunk a mamámtól, bevitte egy otthonba - most már tudjuk, nem volt jó döntés... Az ott töltött 2 hét alatt teljesen leépült, mostanra már nem tud járni, nem beszél, szinte egész nap csak alszik, nagyon nehezen és keveset eszik, természetesen azt sem önállóan, anyukám eteti... Most elhozta az otthonból, és szeretnénk a számára legideálisabb megoldást megtalálni. Amire kíváncsi vagyok az az, hogy ez normális-e, hogy ha valaki a stroke után közvetlen, viszonylag jó állapotban van, utána ennyire leépül? Van-e esély arra, hogy ebből a gödörből kimozduljon. Ha igen, akkor ennek érdekében mit tegyünk, és mi a jobb: az otthoni gondozás, vagy speciális intézményi ápolás? Esetleg, van-e a gondozással kapcsolatos tanácsa anyukám számára?"

Kedves Kérdező!

Sajnos előfordulnak hasonló esetek, melyek során az állapotrosszabbodást nem egy újabb stroke okozza. Leggyakrabban kiszáradás szokott a probléma hátterében állni, esetleg hangulati zavar okozta negativisztikus viselkedés, melyet az intézeti elhelyezés váltott ki.

Mindenképpen szükséges lenne labor vizsgálat, mely a kiszáradás mértékét meghatározza. amennyiben ez igazolódik, akkor folyadékot kell pótolni infúziós formában, hogy az egyensúly helyreálljon. Ebben a háziorvosuk tud segíteni. Meg kell nyugtatni a mamát, hogy nem akarják eldobni maguktól és ha lehet az ápolását inkább otthon megoldani.

A legfontosabb a napi kb. 2 liter folyadék bevitele, a rendszeres forgatás a felfekvések megelőzése miatt, ültetgetés.

Házi betegápolás keretében is igénybe lehet venni gyógytornát, masszást, ami a mozgás javítása szempontjából fontos lenne. Ehhez neurológiai javaslat szükséges, és utána a háziorvoson keresztül lehet intézni. Kérjék háziorvosuk segítségét.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke...

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Stroke - Gyógyulás és...

Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A...

Stroke után: a betegek...

A stroke a központi idegrendszer területén kisebb vagy nagyobb területen bekövetkező érelzáródás vagy vérzés, ami miatt szövetelhalás, majd...

Milyen tényezők növelik a stroke...

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

Ezek a kontroll vizsgálatok...

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Hogyan előzze meg a stroke-ot?

A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Cikkünkben az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.

Több mint háromezerrel bővült az...

Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.