Stroke-os beteg otthoni ápolása - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Édesanyám pár hete stroke-ot kapott, bal oldala lebénult. Jelenleg bal lába egy kicsit mozog csak, de nem tud ráállni, illetve katéterezésre és pelenkázásra szorul. Szeretnénk otthon ápolni/ápoltatni. Erre lehet megoldás? Esetleg az otthon ápolás költségének egy részét állhatja a TB?

Srtoke-os beteg otthonápolása

"Édesanyám pár hete stroke-ot kapott, bal oldala lebénult. Jelenleg bal lába egy kicsit mozog csak, de nem tud ráállni, illetve katéterezésre és pelenkázásra szorul. Szeretnénk otthon ápolni/ápoltatni, mivel a kórházban elég keveset foglalkoznak vele (ahhoz képest, hogy 24 órában van bent). Mennyire megoldható az otthonápolás? Pelenka és katéter cserére, gyógyszeradagolásra és egy kicsi tornáztatásra lenne szüksége. Édesapám otthon van, az étkezést és felügyeletet tud adni, de mozgatni, tornáztatni nem tudja. Erre lehet megoldás? Esetleg az otthon ápolás költségének egy részét állhatja a TB? Köszönettel."

Kedves Kérdező!

Az édesanyja ellátását a leírtak alapján otthoni körülmények között tökéletesen el lehet látni, amennyiben a kórházi rehabilitáció megtörtént. Mind a pelenkázást, mind a gyógyszerelést, tornáztatást akár a család is el tudja végezni, azonban a katéter cseréjéhez mindenképpen szakápoló bevonására volna szükség.

Gyógytornász igénybevételével az édesanyja mozgásában tudnak segíteni, bizonyos funkciókat akár vissza is tudnak maradéktalanul állítani annak függvényében, hogy az agyi károsodás a stroke következtében milyen mértékű volt.

Azt javaslom, hogy a háziorvosukhoz fordulva kérjenek gyógytornászt (ingyenesen igénybe vehető OEP finanszírozott), valamint szakápolói viziteket a katéter cseréjére (szintén OEP finanszírozott). Ezen finanszírozott kezeléseket lehetőség szerint még a kórházi szakorvossal javasoltassák a zárójelentésen.

A háziorvosuk a területileg illetékes szerződött szakápolói szolgáltatóhoz fogja Önöket irányítani és várhatóan néhány napon belül meg tudják kezdeni az édesanyja tornáztatását, katéterezést.

Az édesanyja állapotától függően Önök is el tudják végezni az édesanyja felügyeletét és a napi rutin feladatokat (gyógyszerelés, mozgatás, étkezésben segítség, pelenkázás, stb.). Azonban azt javaslom, hogy néhány alkalommal ápolói, gondozói segítséget vegyenek igénybe, hogy az első lépéseknél, megmutassa, hogy mit hogyan célszerű elvégezni.

Javaslom, hogy szükség esetén kórházi ágyat szerezzenek be (pl.: vásárlás, bérlés útján vagy Máltai Szeretetszolgálaton keresztül), és kerekes szoba WC és kifordítható kádülőke beszerzését is javaslom.

A két utóbbi eszközt a rehabilitációt végző kórházi orvos tudja felírni Önöknek.

Üdvözlettel: Nurse Háziápolási Szolgálat

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke...

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Stroke - Gyógyulás és...

Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A...

Stroke után: a betegek...

A stroke a központi idegrendszer területén kisebb vagy nagyobb területen bekövetkező érelzáródás vagy vérzés, ami miatt szövetelhalás, majd...

Milyen tényezők növelik a stroke...

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

Ezek a kontroll vizsgálatok...

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Több mint háromezerrel bővült az...

Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi...

Gyógytorna kezelések stroke után

Magyarország világviszonylatban az élvonalban van a szív- és érrendszeri megbetegedések kapcsán. Hozzávetőlegesen ötvenezer ember szenved agyér...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.