A női sportolók hármas szindrómája - Súlyos egészségügyi problémák

KamaszPanasz
megjelent:

Az intenzíven sportoló lányoknál fellép egy betegségegyüttes kialakulásának veszélye, amit a női sportolók hármas szindrómájának hívunk. Ez a következő tüneteket foglalja magában: rendszertelen étkezés, a menstruáció abbamaradása, valamint a csontritkulás. A beteg a tünetegyüttes egy, két, de akár mindhárom komponensétől szenvedhet.

A sport és a testmozgás a kiegyensúlyozott és egészséges élet részei. Azok a lányok akik sportolnak, egészségesebbek, jobb jegyeket kapnak az iskolában kisebb eséllyel lesznek depressziósak, fogyasztanak alkoholt, cigarettát vagy kábítószereket mint a rendszeres mozgást nem végző társaik. De azoknál akik nem teremtik meg az egyensúlyt a testük igényei és a sport között azok később komoly szövődményekre számíthatnak.

Első számú betegségfaktor: Rendszertelen étkezés

A betegségtől szenvedő nőnemű sportolók főleg azért próbálják csökkenteni a súlyukat, hogy javítsanak a teljesítményükön. A hármas szindrómát többféle étkezés rendellenesség is kísérheti. Ez lehet a sportoló által hízlalónak gondolt ételek kerülése de akár olyan súlyos betegségek is mint az anorexia és a bulémia.

Második számú betegségfaktor: Elmaradó menstruáció

Mivel az említett szindrómában szenvedő beteg egyszerre edz keményen és visz be kevés kalóriát az ösztrogénszintjének megcsappanását tapasztalhatja, annak a hormonnak ami a menstruációs ciklust szabályozza. Ez azt eredményezheti, hogy szabálytalanul érkezik a havi vérzés vagy akár teljesen elmarad.

Természetesen a tizenéves lányoknál megszokott a menstruáció időszakos kimaradása különösen a ciklus megkezdődésénél, szóval egykét kimaradás nem jelent egyértelműen betegséget. Okozhatja terhesség vagy gyógyszeres kezelés is. Ha szexuális együttlét után nem jön meg a menstruációja, forduljon orvoshoz.

Azoknál a lányoknál akik megterhelő sportban vesznek részt akár az is előfordulhat, hogy az első menstruáció soha nem is jelentkezik a túlságosan kemény edzés miatt. Másoknál előfordulhat, hogy megjön de a későbbi rendszertelen táplálkozástól és kimerítő tréningektől abbamarad.

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni a pulzust?

Harmadik számú betegségfaktor: Csontritkulás

Az alacsony ösztrogénszint, az alultápláltság, de különösen a nem elegendő kalciumbevitel csontritkuláshoz vezethet, ami a tünetegyüttes harmadik szereplője. A csontritkulás a csontok gyengülését jelenti amit a csontok tömörségének lecsökkenése és a rendellenes formálódása okoz. Ez egy sportoló teljes karrierjét tönkreteheti, mivel törésekhez és egyéb sérülésekhez vezethet. Általában tizenéves korban fejlődik ki a csont tömege ilyenkor a legnagyobb tömörségű. Ha ezekben az időkben a gyermek nem visz be megfelelő mennyiségű kalciumot az kihathat arra, hogy mennyire lesznek erősek a csontjai élete későbbi szakaszaiban.

A csontritkulás okai és rizikófaktorai

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni. A csont ereje a csont alakjától, méretétől és sűrűségétől függ.
A csontritkulás kockázata nagymértékben függ attól, hogy 35 éves korig mekkora csonttömegre tett szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni a későbbiekben. Minél nagyobb volt a maximális csonttömeg, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés eljut az oszteoporózis stádiumába.
A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium pedig azon túl, hogy a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. Az elégtelen bevitelük növeli az oszteoporózis kockázatát.
Bővebben a csontritkulásról | Csontritkulás tesztünket!

Kiket fenyeget ez a betegség?

A legtöbb lánynak vannak egészséges elképzelései a megfelelő testméretekről és alakról de a hármas szindrómában szenvedőkre több ezzel kapcsolatos rizikófaktor is veszélyt jelent. Az élsportolói lét a megterhelő edzésekkel és versenyekkel komoly veszélyt hordoz magában. Egyes lányok annyira elszántan akarnak javulni az adott sportágban, hogy szinte bármit megtesznek a teljesítménynövelés érdekében. A küzdősportokban és az evezésben például súly szerint sorolják csoportokba a sportolókat, ezért a kívánt testtömeg elérése meghatározó szempont az edzéseknél, ami kiteheti a nőket a rendszertelen táplálkozás veszélyének.

Az olyan sportokban való részvétel, ahol számít a karcsú megjelenés hasonlóképpen bizonyos rizikófaktorokat hordoz magukban. Az olyan sportok mint a gimnasztika, jégtánc, toronyugrás, és a balett például kiemelten azok közé tartoznak ahol elvárják a maximálisan vékony testalkatot. Néhány szélsőséges esetben az edző vagy zsűritag esetenként azt tanácsolja a hölgyeknek, hogy adjanak le néhány kilót annak érdekében, hogy magasabb pontszámot érhessenek el.

Még az olyan sportokban is mint a távfutás vagy a sífutás is előfordulhat, hogy a csapattársak, szülők, partnerek, edzők hibás tanácsára megpróbálkoznak egy-két kiló leadásával. A fájdalmas igazság viszont az, hogy ez a súlycsökkenés egyáltalán nem javít a teljesítményen. Azoknak akik komolyabban sportolnak, nagy általánosságban több izmuk van mint amennyi zsír a testükön, ezért, amikor valaki visszafogja az étkezést, akkor az izmoktól veszi el a kellő energiát.

Ráadásul, ha egy lány úgy veszít súlyt, amikor nincs rá szüksége, az befolyásolhatja az olyan, amúgy egészségesen működő testi folyamatokat, mint a menstruáció vagy a csontnövekedés. Egyes hölgyeknél az alacsony önbecsülés problémája, az tökéletességre való folytonos törekvés, valamint a családon belüli stressz is kiteszi őket az említett veszélyeknek.

A kerékpározásról
A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe.
Miért is jó a kerékpározás?

Mik a jelek és tünetek?

Ha a sportolónál az említett rizikófaktorok szerepelnek akkor már könnyen észreveheti magán a rendellenesség tüneteit amik a következők lehetnek:

  • súlycsökkenés
  • menstruációs ciklus felborulása, periódusok kimaradása
  • kimerültség, koncentrációs készség romlása
  • csontrepedések amik akár különösebb sérülés nélkül is kialakulhatnak
  • izomsérülések

A szindróma a következő étkezésibeli rendellenességeket okozhatja:

  • folyamatos fogyókúrák a súlycsökkentés érdekében
  • helytelen képzetek a súlyról és ételekről
  • gyakori kiruccanások a fürdőszobába étkezések után és közben
  • hashajtók használata
  • elgyengült, töredező hajszálak és körmök
  • a fogak romlása, amit a bulémiával járó gyakori hányás okoz, mivel roncsolja a fogzománcot
  • a hidegre való érzékenység
  • alacsony szívverésszám és vérnyomás
  • szívproblémák és mellkasi fájdalom

Hogyan segíthetnek az orvosok?

Egy átfogó orvosi vizsgálat a legfontosabb pontja a hármas szindróma diagnosztizálásában. Akiknél felmerül a betegség gyanúja azoknak valószínűleg a menstruációs ciklusukkal az étkezési és testedzési szokásaikkal valamint esetleges gyógyszeres kezelésükkel kapcsolatos kérdéseket fog feltenni a kezelőorvos. Ezt a kórisme kiállításának nevezzük.

Az alultápláltság sokféleképpen hathat a testre, ezért a doktor elrendelhet vérvizsgálatot az esetleges vérszegénység vagy egyéb problémák megállapítása érdekében. A menstruációs zavar és a súlyveszteség okait is vizsgálat alá vetik. Mivel a csontritkulás következtében fokozottabban jelen van a csonttörés veszélye ezért a csontszövet sűrűségét is feltérképezik. Természetesen az orvosi kezelés magában nem elég a betegségegyüttes legyűréséhez. Az edzők, szülők, fizikoterapeuta, gyermekorvos, étkezési szakértő, dietetikus és mentálhigiénés szakember bevonása segíthet a fellépő testi és lelki problémák kezelésében.

Egy-két kimaradt menstruáció félvállról vétele gyakran előfordul az érintett lányoknál, de a mielőbbi segítség kérése nagyon fontos lenne. Rövid távon izomgyengeséggel, csontrepedésekkel, és lecsökkent teljesítőképességgel kell számolni. A hosszabb távon jelentkező betegségek a csontgyengeség, nemzőképességi folyamatok rendellenessége és szívproblémák lehetnek.

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

A hármas szindrómából felépülő lányoknál fontos, hogy egy dietetikus segítségével kialakítsák a megfelelő étrendet, ami kellő mennyiségű tápanyagot tartalmaz a test fokozott igénybevételéhez. Az edzések időtartamától függően lehetséges, hogy csökkenteni kell a terhelést. Egy pszichológus segíthet a depresszió, az edzők és szülők felől érkező lelki nyomás, az alacsony önbecsülés leküzdésében és egyéb elfoglaltságokat ajánlat a fogyókúra és a teljes kimerültségig edzés helyett. Bizonyos esetekben hormontabletták szedésére is szükség lehet a megfelelő ösztrogénszint visszaállítása érdekében, hogy a menstruáció ismét megindulhasson. Ilyenkor általában fogamzásgátlót írnak fel a ciklus visszaállítására. Kalcium és D-vitamin ajánlása is gyakori a csontproblémás esetekben.

Mit tehetek ha valaki a környezetemben küszködik ezzel a rendellenességgel?

A hármas szindrómában szenvedő sportolók feltehetőleg rejtegetni próbálják a tüneteket de nem remélhetik, hogy változás nélkül az egész egyszer csak magától megszűnik. Szükségük van a segítségre az orvosoktól és más egészségügyi szakértőktől. Ha egy barátnál, testvérnél, csapattársnál jelentkeznek a tünetek, mondja meg neki a véleményét és bátorítsa őt, hogy mielőbb kezeltesse magát. Ha ezt visszautasítja, valószínűleg egy szülőhöz, edzőhöz, tanárhoz vagy az iskolaorvoshoz kell fordulni.

Tippek női sportolóknak

Itt van néhány tipp fiataloknak, hogyan tudnak a kondíciójuk csúcsán maradni.

  • Kövesse nyomon a menstruációs ciklust. Könnyű elfelejteni mikor jött meg utoljára, ezért célszerű egy naptárt tartani a táskában. Ebbenlehet vezetni, hogy mikor kezdődött és maradt abba, és hogy a vérzés erős vagy gyengébb volt. Ezzel a módszerrel pontos információt tud szolgáltatni az orvosnak, hogyha kimaradna.
  • Ne hagyja ki az étkezéseket! Az olyan lányok, akik folyamatosan az iskola, edzések és versenyek között ingáznak, gyakorta hajlamosak kihagyni egy - egy étkezést időhiány miatt. Ez hiba, mert a rendszeres étkezéssel lehet később a teljesítményt növelni, ezért jó, ha gyorsan elfogyasztható kedvencek, mint például a különféle péksütemények, sajtok, sózatlan magvak, nyers zöldségek, műzliszeletek és gyümölcsök vannak nálunk.
  • Keressen fel egy dietetikust vagy táplálkozási szakértőt, aki fiatal sportolókkal foglalkozik.
    Ők segíthetnek kialakítani egy egészséges étrendet, ami megfelelő mennyiségben tartalmazza az olyan fontos tápanyagokat mint a vas, kalcium és a különféle fehérjék. Ha élelmiszerről van szó, ők a legjobb választásokat tudják javasolni.
  • Önmagáért csinálja! A csapattársaktól, edzőktől vagy szülőktől érkező nyomás könnyen rémálommá változtathatja a boldog testmozgást. Ha nem élvezi a sportágat amit űz, változtasson! Emlékezzen: Ez az Ön teste, és élete! Önnek kell az életet leélni egy esetleges maradandó sérüléssel, amit a túlzott igénybevételtől szerez, és nem az edzőnek vagy csapattársának!
Táplálkozási problémákról

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.