Evészavar téma

Evészavarok: mit tudunk a kiváltó okokról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-12-28 11:33
Az evészavarok témáját napjaikban sok híresség külső megjelenése, életmódja és az annak nyomán kialakult panaszok állítják a közfigyelem fókuszába. Főként a nyugati világban (de nem csak ott) egyre gyakoribb az anorexia és a bulimia – hívta fel a figyelmet dr. Túry Ferenc pszichiáter (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) a Szenior Akadémia előadásán.

Testképzavarok megértése: a kezelés lehetőségei és a kilátások

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-12-15 20:33
Evészavar
Kóros civilizációs jelenségnek tekinthető az evészavar minden formája: az anorexia nervosa és a bulimia nervosa is - magyarázta hallgatóságának dr. Túry Ferenc (SE Magatartástudományi Intézet) a Senior Akadémia korábbi előadásán.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Belvárosi evészavar műhely - Dr. Túry Ferenc, pszichiáter - 2022-09-24 15:03
Az evészavarok jellegzetesen rejtett betegségek. A mai kultúrában nehezebben vetik fel az anorexia gyanúját, mert a szóban forgó gyermek arra hivatkozik, hogy az osztálytársai, vagy a tv-ben látható modellek is vékonyak. Van azonban néhány olyan jel, amely evészavarra utal.

Evészavarok: így segíthetünk magunkon, ha érintettek vagyunk

Mindennapi Pszichológia Magazin - Dr. Túry Ferenc, pszichiáter - 2022-08-12 14:03
A pandémia alatt 15%-kal emelkedett az anorexia gyakorisága, az egyéb evészavarok is egyre több embert érintenek, sőt új típusok jelennek meg. Túry Ferenc pszichiáter a Mindennapi Pszichológia Magazinban ad tanácsokat az érintetteknek arról, hogy miként tudnak segíteni önmagukon.

Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

Belvárosi evészavar műhely - Dr. Major Adrienne - 2021-10-13 11:03
A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában.

Anorexia: mi történik betegségtagadás esetén?

Belvárosi evészavar műhely - Dr. Túry Ferenc, pszichiáter - 2021-09-29 18:33
Ha a szülők szembesítik a gyermeket a betegség valódi természetével, ellenállás, düh, dac lehet a válasz. Legyenek erre felkészülve. Az evészavar elfedheti a gyermek helyes reális helyzetértékelését: hiányos a betegségtudat.

Falászavar: a férfiak leggyakoribb evészavara

Semmelweis Egyetem - 2018-11-07 11:06
Míg a bulimia és az anorexia túlnyomórészt a fiatalabb korosztályra jellemző, addig a falászavar esetén a 30-40 éves korosztály a leginkább érintett, a páciensek 40 százaléka közülük kerül ki - mondta Dr. Babusa Bernadett.

Így segíthet szorongó gyermekének

Debreceni Egyetem - 2018-08-17 11:25
Augusztus utolsó napjaiban már sok diák fél az iskolától, ami gyakran fejfájással, alvás- és evészavarral jár. A szakember szerint a szülő elsősorban azzal segíthet, ha erősíti a gyerek önbizalmát, érzelmi biztonságot nyújt.

Dr. Németh Attila: segítünk a mentális betegségekben szenvedőknek

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2014-07-25 11:17
A közel egy éve a Nyírő Gyula Kórház keretein belül működő Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) jelentős szerepet tölt be a pszichiátriai és addiktológiai járó- és fekvőbeteg-ellátás, valamint a kutatás és oktatás területén, pótolva a 2007-ben megszüntetett OPNI tevékenységeit.

Evészavar Ambulancia az OPAI-ban: civilizációs probléma, de kezelhető!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2014-03-14 08:01
Nagyon kevés helyen működik az országban olyan szakambulancia, amely speciálisan az evészavarokkal, így az anorexiával és a bulimiával foglalkozik. Speciális fekvőbeteg részleg pedig egyedül az országban a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben található, ahol felnőtt betegeket kezelnek.

Vérsejtjeink hatással vannak az étvágyunkra

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2013-03-21 17:12
Az éhség-, illetve teltségérzet kiváltása révén hírvivő anyagokon keresztül történik a táplálékfelvétel szabályozása. Japán és amerikai kutatók legfrissebb vizsgálatai szerint ebben a folyamatban bizonyos vérsejtek is szerepet játszanak. Eredményeiket a Nature Communications c. szaklapban közölték.

A sport az evészavarok melegágya

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2012-08-16 15:11
A sportoló egészséges, mert sokat sportol. Odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik, táplálkozásával pedig éppen, hogy az egészségét szolgálja. Mindezek elsőre roppant logikusnak tűnnek, amíg nem tudjuk, hogy az élsportolók között sokkal több a táplálkozási és testképzavarral küzdő, mint az átlag lakosságban.
Az egészséges táplálkozás titka régóta foglalkoztatja a kutatókat. Nem új a megállapítás, miszerint a megfelelő táplálkozás a "test bölcsessége." Ami azt jelenti, hogy öröklött hajlamként a csecsemő is képes kiválasztani a neki legmegfelelőbb étrendet.
Az intenzíven sportoló lányoknál fellép egy betegségegyüttes kialakulásának veszélye, amit a női sportolók hármas szindrómájának hívunk. Ez a következő tüneteket foglalja magában: rendszertelen étkezés, a menstruáció abbamaradása, valamint a csontritkulás. A beteg a tünetegyüttes egy, két, de akár mindhárom komponensétől szenvedhet.

Már az általánosban fogyókúráznak a gyerekek

Független Hírügynökség - 2008-09-22 12:40
A fiatalok csaknem fele elégedetlen a testével, már az általános iskolában a gyerekek 25 százaléka, legalább egyszer fogyókúrázott, a középiskolásoknál ez az arány több mint 40 százalék - derült ki a szombaton véget ért kétnapos Magyar Evészavar Kongresszuson.

Tartós hashajtó szedés

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2020-03-29 18:07
Tisztelt Doktor úr! Egy viszonylag régóta fennálló problémával fordulok Önhöz. Sajnálatos módon a tavalyi évben nagyjából 7-8 hónapon keresztül rendszeresen fogyasztottam keserűsós, illetve glaubersós vizeket, ugyanis nagyon hajlamos voltam a székr

Vegetáriánus gyerek

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2014-05-13 17:28
Kislányom 6 éves lesz nyáron és nagyon rossz evő. Gyermekorvosunk nem nagyon foglalkozik a problémánkal, pedig szerintem elég aggasztó a helyzet. Lányom nem eszik semmiféle húst és zöldséget. Gyümölcsből ritkán almát és banánt fogyaszt. Csak üres té

Anorexia/Bulimia

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2013-07-14 20:17
Tisztel Doktor úr! Külföldön dolgozom egészen karácsonyig és a közel egy éve fenn álló táplálkozási zavaraim drasztikusan romlottak. Nagyon erős bulimiás panaszaim vannak, amikkel nem tudom megállni. Sem a nyelvi sem a távolság adta lehetőség okán

evés függőség

Orvos valaszol - Kovács Piroska - 2013-03-12 19:03
Tisztelt Doktornő/ Doktorúr! Tudom, hogy orvosi diagnosztika nélkül nem biztos, mégis úgy gondolom, hogy evés függőségem van. 169 cm és 74 kg vagyok. Soha nem voltam igazán vékony és mindig sportoltam. Az utóbbi néhány évben, és főleg az utolsó fé

Étvágytalan gyerek

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2011-11-10 14:16
Tisztelt Doktornő! Teljesen kétségbe vagyok esve és nem tudom már, hogy kihez fordulhatnék. Két lányom van, a nagyobbik normál étvágyú, normál súlyú gyerek annak ellenére, hogy tejfehérje allergiája van és a lisztiérzékenység is kérdéses volt egy

Hogyan tudnék lefogyni?

Orvos valaszol - Dr. Varga Tamás - 2011-10-16 20:48
Üdv! Anorexiás voltam férfi létemre, mert elég kövér voltam és lefogytam, de most egyszerűen nem tudom abbahagyni az evést, folyamatosan hízom és már nagyon kövér vagyok (és ez nem testképzavar, a mérleg is ezt mutatja) , de nem bírok diétázni há

Hogyan lehet kiút az evési kényszerből és a falási rohamokból?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-02-13 14:34
Tisztelt Doktor úr! / Doktor nő! 22 éves nő vagyok, 11 éves korom óta pánikbetegségem és szorongásos depresszióm van egy hatalmas trauma óta. Rengeteg gyógyszert kipróbáltunk a kezelőorvosommal. Jelenleg sertralin-t és helex-et szedek, szükség es

Evészavar okozta mensturációhiány

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-01-02 21:51
Tisztelt Doktor úr / Doktornő! Evészavar miatt körülbelül egy éve nincs menstruációm. A kérdésem az lenne, fennáll- e a terhesség esélye ilyen helyzetben. (az én esetemben azt hiszem még kevésbbé lehetséges, ugyanis nem került közvetlenül a teste